Labor- és egyéb vizsgálatok plasztikai sebészeti műtétek előtt
 
Az egyes műtétek, beavatkozások előtt annak érdekében, hogy addig nem ismert, a beavatkozás, műtét fokozott kockázatát jelentő állapotok kiderülhessenek, az egészen kis beavatkozások kivételével laborvizsgálatok (mely vérvételt és vizeletvizsgálatot jelent) szükségesek. Minden plasztikai sebészet maga határozza meg az általa elegendőnek és biztonságosnak ítélt vizsgálatok konkrét sorát, mely módosulhat a páciens ismert alapbetegsége, meglévő korábbi betegségei következtében is. Nem mindegy, hogy a laborvizsgálatok mennyi idővel történnek a beavatkozás előtt, pl. a vércsoport évek alatt sem változik, legfeljebb kialakulhatnak olyan állapotok, amelyek következtében csak speciálisan választott vér adható, és nem elég azonos vércsoportúnak lenni. Ma már ezért önmagában a vércsoportlelet nem fogadható el egyidejű ellenanyagszűrés lelete nélkül. Vérkép, szérum nátrium, kálium vagy süllyedés vizsgálatok nem fogadhatók el 2-3 héttel régebbi eredményekkel, máj- és vesefunkciós vizsgálatok alapbetegség nélkül elegendőek, ha 4 hetesek. Máshonnan hozott laborleletek, különösen a vércsoport nem fogadható el a kiadó orvos aláírása és pecsétje nélkül.

A legszerencsésebb a tervezett beavatkozás előtt a plasztikai sebésszel vagy a titkárnőnkkel egyeztetni a vizsgálat időpontját. A szakvéleményben szereplő labor- és egyéb vizsgálatokat nálunk is el lehet végezni, sőt, inkább ezt ajánljuk az egyszerűség érdekében. Ha mégis ragaszkodna a saját szervezéséhez – aminek több kényelmetlen egyeztetési problémája is felmerülhet –, ebben az esetben akkor végeztesse el, amikor ezt Öntől a titkárnő kéri, és az eredményét juttassa el hozzánk a megadott időre e-mailben. Felesleges a konzultáció előtt laborvizsgálatokat végeztetni, mert Ön nem tudja, konkrétan milyen vizsgálatokra lesz majd szükség a vérvételből. Önmagában a vérvétel még nem jelent semmit, abból sok száz vagy ezer vizsgálatot is lehet végezni, melyekből vannak, amik elengedhetetlenek egy altatás előtt, és vannak, amik fölöslegesek.

Ha a laborvizsgálatok nálunk történnek, ez Önnek kis többletköltséggel jár, de gyakran mégis kényelmesebb, mint többször járni utána, és néha még messziről érkező páciensek esetén is erre kényszerülünk. A máshonnan hozott leletek egy jelentős részével bajok vannak, nem minden készül el, amit listán átadtunk, és ha ez az utolsó pillanatban derül ki, felesleges izgalmakat okozva gyakran van szükség kiegészítő utólagos újabb vérvételekre vagy a műtét elhalasztására.

Az állami egészségügyben sajnos általános, hogy a páciensnek nem mondják el, hogy egy vizelet-mintavételt hogy kell megtennie úgy, hogy az ne szennyeződjön a szeméremtájék baktériumaival. Nálunk előre egyeztetett időpontban laborasszisztens várja az éhgyomorral (csak vizet ihat, cukrot tartalmazó folyadékot, pl. kávét, gyümölcslevet nem) érkező pácienseket, és a levétel után e-mailben kapjuk meg az eredményeket. Ha pl. a vizeletben gennyet találnak, a vizeletminta többi részéből elvégzik a baktériumtenyésztést anélkül, hogy a páciensnek még egyszer jönnie kéne. A leghosszabb ideig tartó vizsgálat (HIV) eredménye, ami az állami egészségügyben gyakran 10 napig is eltart, nálunk 3 nap alatt megérkezik.

Bizonyos alapbetegségek vagy azok gyanúja esetén nem elegendő a laborvizsgálatok eredményét a műtét előtt 1 nappal megkapnunk, mert ha valamilyen kóros értéket kapunk, nincs idő a műtét halasztása nélkül további vizsgálatokra.

Szükség lehet célzott vizelet- vagy hüvelybaktérium-tenyésztésre és ennek alapján végzett célzott antibiotikus kezelésre, különösen, ha e nélkül kísérelték meg korábban (többnyire sikertelenül) kezelni a visszatérő fertőzéseket kisajak-, hüvely- és implantátummal végzendő műtétek előtt. Ennek elvégzésére is lehetőség van nálunk.

Korábban vagy jelenleg dohányzó, 45 évesnél idősebb, szív- vagy tüdőbeteg páciens esetén altatás előtt szükséges 1 évnél nem régebbi mellkas RTG-felvétel vagy átvilágítás lelete. Elfogadjuk a tüdőszűrő leletét is, ha az nem a „fertőző tüdőgümőkórban nem szenved” semmitmondó, a múlt század ötvenes éveiből fennmaradt pecsétjét tartalmazza, hanem a mellkasi szervek állapotának a leírását.

Mellműtétek előtt nem szült, kismellű nőknél, ha kóros nem tapintható, mellultrahang-vizsgálat, szült, nagyobb mellű nőknél mammográfiás vizsgálat szükséges, tapintható terimék esetén mindkettő, néha a terimékből tűmintavétel szövettani vizsgálat céljára. A vizsgálatok megszervezésére lehetőség van nálunk is, amikor a pácienst olyan szakemberhez küldjük, akinek tapasztalatában, leletében és ítéletében megbízunk. Ritkán szükséges lehet az implantátumok MR- (mágneses rezonancia) vizsgálatára is, mely vizsgálat szervezése ennél komplikáltabb. A közhiedelemmel ellentétben az ultrahangvizsgálat nem képes elegendő pontossággal kimutatni implantátumsérülést vagy az implantátumfal öregedését. A mellképalkotó vizsgálatok optimális időpontja a menzesz első napjától számított 5 és 15. nap között, tehát a ciklus első felében van. Menzesz előtti napokban a vizsgálatok találati pontossága csökken.
A mellképalkotó vizsgálatot ne a páciens szervezze, mert csak szakmailag értelmesen feltett kérdésre tud az adott szakterülethez legjobban értő szakember jó választ adni. Sajnos gyakori, hogy semmitmondó, bizonytalan leleteket látunk különböző helyekről, amelyek megfogalmazásából is az látható, hogy a vizsgálónak nincs kellő gyakorlata pl. mellimplantátumokkal rendelkező páciensek véleményezésében.

Mellkasi fejlődési rendellenességek, tüdőbetegségek esetén szükséges lehet légzésfunkciós vizsgálatra, melyet aneszteziológus orvosunk is elvégez. Szívbetegségek esetén az altatóorvosi vizsgálatot megelőző kardiológiai vizsgálatot, terheléses EKG vizsgálatot is megszervezzük. Rutin esetben altatóorvosunk elvégzi a szükséges EKG-vizsgálatot is az aneszteziológiai konzultációval egy időben. Az elvégzett vizsgálatok a páciens és a beavatkozások biztonságát fokozzák, ebből a szempontból felesleges vizsgálatokat nem kérünk és nem végzünk.