A páciens együttműködése
 
Egy beavatkozás kockázatainak felmérése attól függ, hogy a páciens mennyire képes elmondani az összes tényt, amire a plasztikai sebész rákérdez, azok laikus mérlegelése és esetleges elhallgatása nélkül. Ez őszinte és nyitott együttműködést feltételez. Komoly kockázatot jelenthet, ha a páciens elfelejti, elhallgatja, hogy hosszú hónapok óta vagy évekkel ezelőtt kezelik-kezelték egyes betegségekkel, tünetekkel, akkor is, ha ő nem tanúsított jelentőséget ezeknek.

A páciens valós érdeke ugyanaz, mint a plasztikai sebészé: a lehető legkisebb kockázattal a lehető legjobb eredmény elérése a legkisebb mértékű hátrány mellett. Ehhez elengedhetetlen a kockázatok elemzése a beavatkozás előtt, mely a plasztikai sebész dolga, és a lehető legnagyobb együttműködés utána is, mely mindkettőjük feladata. Csak attól a pácienstől várható el, hogy kellően együttműködjön, aki szóban és írásban is megkapja, hogy pontosan miket, mikor és hogyan kell betartania, milyen tünetek esetén, mikor és milyen módon kell jelentkeznie, mi számít az egyes beavatkozások természetes, és mi a szokásostól eltérő következményeinek. Ha a páciens ezt megkapta, nem az ő feladata az egyes tünetek súlyának mérlegelése, hanem csak az, hogy az őt operáló, kezelő orvosát azokról haladéktalanul értesítse. Ha ebben késlekedik, orvosának nehezíti a dolgát, a maga kockázatait fokozza, a beavatkozás eredményeit csökkenti, és a késlekedés okozta veszteség miatt néha visszafordíthatatlan folyamatok következményeit kell vállalnia. Ha viszont együttműködése kívánnivalót nem hagy maga után, plasztikai sebészének kizárólagos felelőssége, hogy időben, a szakma legszigorúbb szabályainak megfelelő módon, késlekedés nélkül tegyen meg mindent, ami egy szövődmény következményeinek elhárításához a leghatékonyabb.
plasztikai sebész budapest


A sebgyógyulás, gyulladás nem tudja, milyen nap van, szombat-e vagy vasárnap!
 
Elvárhatjuk, hogy egy páciens a tervezett mellműtéte előtt kérdezze meg leendő, az őt operáló plasztikai sebészét, ha esetleg még vért is kíván adni, vagy ha mellműtéte előtt közvetlenül fogamzásgátlója szedését hirtelen abba kívánja hagyni, meg kívánja változtatni, hogy helyes-e hogy egy hónapja csak napi egy almát eszik, és hogy három hónapja egy alternatív gyógymód vitatható készítményét szedi, stb. Súlyos sebgyógyulási szövődményt okozhat, ha a plasztikai sebész csak a műtét után tudja meg, hogy páciense több mint fél éve úgy fogyókúrázik (a műtét utáni időszakban is, amikor a felépüléshez megfelelő kalóriabevitel és minőségi táplálékfogyasztás (fehérje, vitaminok, nyomelemek, stb.) szükséges), hogy a napi kalóriabevitele csak 600 kcal. Súlyos, életet veszélyeztető szövődményt okozhat, ha a páciens eltitkolja, hogy szigorú laborkontroll mellett is csak 2-3 hónapig szedhető pattanás elleni gyógyszert (Roaccutan) fél-egy éve szed, közvetlenül a műtét előtt is.

 
plasztikai sebész 1

Ezek a példák szövődményt okozó konkrét esetek  tapasztalataiból adódtak, nem kitalációk.