A beavatkozások dokumentációja
 
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. számú törvény szerint minden betegvizsgálatról olyan dokumentációval kell rendelkezni (vagyis dokumentációt kell készíteni), amely lehetővé teszi, hogy a beteg (páciens) kérésére a vizsgálatról és az orvosi (terápiás, gyógyítási) javaslatról írásbeli véleményt kell tudni adni akkor vagy később. A plasztikai sebészetünkön az elmúlt több mint 30 év során ezt minden páciensnek kérés nélkül az első vizsgálat, konzultáció során átadtuk és átadjuk ma is „plasztikai sebészeti szakvélemény” formájában – melynek mintáját az alábbi linken tekintheti meg.
 

Fontosnak tartjuk ezt szakmai, etikai, jogi okokból, valamint azért, mert úgy gondoljuk, ez az alapja a páciens bizalmának, a szakmai vélemény vállalhatóságának, és nagy segítség a mi későbbi munkánk során, mert egyfajta kivizsgálási, szervezési, műtéti, érzéstelenítési terv. Lényegesnek tartjuk, hogy ennek a páciens számára szóló része érthető magyar nyelven, lehetőleg latin és orvosi kifejezések nélkül szóljon, világos fogalmazással. Ezzel a gyakorlattal Magyarországon 30 éve egyedül állunk, és már ért is támadás miatta bennünket, de csak egy-két irigy orvos részéről. A páciensek mindig értékelték ezt, és csak segítség volt munkánk során.

Minden orvosi (és plasztikai sebészeti) beavatkozás előtt, a szóbeli konzultáció, tájékoztatás után kötelező részletes írásbeli tájékoztató, beleegyezés aláíratása a pácienssel, mely során lehetőséget kell teremteni az ekkor felmerülő kérdések tisztázására. Nem fogadható el a jogi szabályozás részletei miatt olyan forma, mely nem egy konkrét beavatkozás konkrét kockázatait sorolja fel. Későbbi vitás esetekben sok probléma forrása lehet, ha az nem más, mint egy általános (a kipontozott részekre beírt beavatkozás megnevezését, de egyedi kockázatokat nem tartalmazó) műtéti beleegyezés, arra való hivatkozással, hogy a konkrétumok szóban hangzottak el. Sajnos ez az általános forma, és nem az, hogy minden egyes különböző beavatkozáshoz különböző, konkrét kockázatokat tartalmazó beleegyezéseket használnak. Ez majdnem olyan, mintha a mosogatógép és a TV készülék használati utasítása ugyanaz lenne. Nem fogadható el, ha az aláírás a páciens bódult (a műtéti előkészítésként kapott gyógyszerek hatása alatti) állapotában történt, ha idegen nyelvű, akár latin orvosi kifejezéseket tartalmaz, és különösen aggályos, ha az aláírt beleegyezés egy, az orvos által aláírt másolati példányát a páciens nem kapja meg. Nincs olyan, a polgári jogban hatályos érvényes szerződés, melynek ne kéne egy-egy példányával mindkét félnek is rendelkeznie! Jogi értelemben véve egy plasztikai sebészeti beavatkozásba való beleegyezés és tájékoztatás (informed consent – azaz tájékozott beleegyezés) megbízási, és nem vállalkozási szerződés. Ez azt jelenti, hogy figyelemmel arra, hogy a gyógyulás folyamata egyéni eltéréseket, valamint – a leggondosabb eljárás esetén is – bizonyos kockázatokat jelenthet, a beavatkozást végző a legnagyobb szakmai körültekintést és gondosságot kell, hogy tanúsítsa, de nem garantálhatja a 100%-os eredményességet, melynek megítélése különösen esztétikai eredmények esetén amúgy is sok esetben szubjektív.

A plasztikai sebészetünkön ezen kívül a műtét előtt és után betartandók utasításlistáját is átadjuk vagy megküldjük a beavatkozás előtt hetekkel korábban a páciensnek, az egyes beavatkozásoknál más és más konkrét tartalommal, a későbbi viták és félreértések elkerülésére.

Minden törvényesen felhasznált, a páciens testébe beültetésre kerülő anyag (nemcsak implantátum, de injekciós feltöltőanyag is) rendelkezik dokumentummal, kártyával, öntapadó címkével, mely külön a páciens számára készült, és számára kötelező átadni minden külön kérés nélkül. Ha elvárjuk, hogy pl. egy turmixgépről jótállási dokumentumot kapjunk, még inkább elvárhatjuk ezt arról, ami a testünkbe kerül, még ha idővel felszívódó anyag is légyen az.
 
Hosszú évek óta kötelező a beültetett implantátumok bejelentése az ún. Központi Implantátumregiszterbe  – a páciens adataival együtt. 2020. június 1-jétől kötelező minden páciens (új páciens, kontrollra érkező és műtéten, beavatkozáson átesett) adatainak az EESZT-be (Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térbe) való bevitele. Ha a páciens nem akarja, hogy egészségügyi dokumentumai az EESZT-ben bármely egészségügyi szolgáltató számára hozzáférhetőek legyenek – kivéve a sürgős, életveszélyes helyzeteket –, akkor elektronikus ügyfélkapuján keresztül vagy a kormányablakban kért időpont alkalmával rendelkezhet erről.
 
mentor mellimplantátum 3
 
Mentor mellimplantátum azonosító kártyája

 
mentor mellimplantátum 5
 
Mentor mellimplantátumok a páciens nevére szóló azonosító öntapadó dokumentumai a zárójelentésen
 

 
implantátum 6 implantátum 8

 A Restylane injekciós töltőanyag doboza gyártási számmal, lejárati idővel és belső fedőlapja, mely a páciensnek adható


Joggal kelthet gyanút, ha egy plasztikai beavatkozás előtt nem készül fotódokumentáció a kiindulási állapotról. A fotó elejét veheti a későbbi vitáknak, segítséget jelenthet további korrekciók tervezésénél is. Természetesen a páciens később kérheti eredeti fotóinak kiadását éppúgy, mint bármilyen, ellátásával kapcsolatos dokumentációja másolatának átadását.

A bevezetőben hivatkozott törvény szerint bármilyen műtéti beavatkozás utáni bennfekvés esetén a páciens elbocsátását követően anélkül, hogy ezt külön kérte volna, zárójelentést is kell kapnia. Ha ezt a dokumentumot külön kérésre sem kapja meg, csakúgy, mint egy nála felhasznált injekciós anyag vagy implantátum esetében, az minősített mértékű törvénysértést jelent.
 

A páciens kérésére a törvény szerint minden (korábbi) orvosi dokumentációjának másolatát át kell adni (fotó, műtéti leírás, kórlap, észlelő-ápolási lap, altatási-érzéstelenítési dokumentumok, leletek, képalkotó vizsgálatok képei, stb.), melyeknek másolási költsége ilyenkor a törvény szerint a pácienst terheli.