Állkisebbítés

Alkatilag nagyobb áll durva benyomást kölcsönözhet akár női, akár férfi arcnak egyaránt. Az áll a tér mindhárom irányában lehet nagyobb, lehet kiálló állcsúcs az arc síkjából, lehet szemből lefelé nyúló  – leggyakrabban ez a kettő együtt van jelen, amit boszorkányállnak (witch's chin) is neveznek nem túl nagy empátiával  – és végül lehet szemből széles is, gyakran mindhárom együtt keseríti meg tulajdonosának önértékelését. Nem mindenki képes az álla nagyságából amerikai TV csatorna jelképét hirdető személyiséget alkotni. Aki nem képes, az korrekciót szeretne, és erre képes a plasztikai sebészet.

A műtét előtt többnyire speciális 2 irányú, állcsúcsra centrált RTG-felvételre vagy 3D CT-vizsgálatra van szükség a pontos tervezéshez. Nem ritka hiba, hogy a csont helyett a lágyrészeken próbálnak meg kimetszéssel, leszívással kisebbíteni, melynek eredménye mindig tragikus kudarc.

 
arcplasztika állkisebbítés röntgen

Kiugró állcsúcs röntgen oldalképe
 

 
arcplasztika állkisebbítés alulról
 
Nagy, kiugró, széles állcsúcs korrekciójára máshol hibásan megkísérelt lágyrész-kimetszés utáni egyenetlenség, szövődmény


A megfelelő megoldás áll alatti vagy néha szájüregi metszésből végezhető állcsúcskisebbítés a csont megfelelő alakításával, melyet tükör előtti megbeszélés előz meg a kívánt formát illetően. Az eredmény számítógépes modellezéssel bemutatható, az altatásban végzett műtét során fontos az alsó ajkakat érző módon beidegző idegek megkímélése, mialatt oszcillációs fűrésszel és reszelőkkel a felemelt, majd visszafektetett csonthártya alatt végezzük a beavatkozást. A műtét után kompressziós állkötés, speciális maszk viselése szükséges, a duzzanat 2-3 hét alatt megszűnik.

  Képgaléria