Mellfelvarrás
 
Az ideális-esztétikus női mell bimbóudvara alkat és életkor függvényében változó magasságban, de a mell alatti redőhöz képest feljebb helyezkedik el. Minden olyan esetben, amikor a bimbóudvarok helyzete a mell alatti redőhöz képest olyan, hogy azok alsó széle a redő magasságáig vagy még inkább az alá süllyedtek, az esztétikus mellforma helyreállításához mellfelvarrásra van szükség.


 
mellfelvarrás plasztikai sebész budapesten
 
Felvarrást igénylő mellek megereszkedésének képei


Tévhit az, hogy megereszkedett mellek korrigálhatók viszonylag nagy implantátumok behelyezésével, mert ezzel „felemelhető” a mell!
Csak viszonylag kis mértékű megereszkedettség esetén „csalható el” kismértékben a mell lógó alakja, és csak akkor, ha a bimbóudvar alsó széle nem lóg a mell alatti áthajlási redő magassága alá. Ha ennél nagyobb mértékű a megereszkedés, és mégiscsak implantátumot helyeznek be mellfelvarrás nélkül, akkor a mell sokkal jobban fog lógni, és számos szövődmény is valószínűen bekövetkezik, ilyenkor jó eredmény nem várható, akár izom alá helyezik be az implantátumot, akár mirigyállomány alá. 

 
 
mellfelvarrás plasztikai sebészet budapesten
 Az a megereszkedés, ami már éppen nem csalható el csak implantátummal, hanem felvarrás is szükséges


Szülés-szoptatás előtt is főként családi, alkati tényezők miatt lehetnek a mellek megereszkedettek, de okozhatja ezt jelentős fogyás, természetesen leggyakrabban a szoptatás után alakul ki ez az állapot. Tévhit az, hogy a mellek lógását a mellizom bármilyen erősítése megakadályozza vagy korrigálja, sajnos a mell „tartásában” a mellizom semmilyen mértékben nem felelős, annál inkább a kötőszövet, a mirigyállomány sövényi rendszere, kisebb részben a bőr. (Gondoljunk arra, hogy bodybuildinges hölgyeknek is lehet zacskószerűen lógó mellük!)
Szoptatás után a leggyakoribb, hogy mind a mirigyállomány térfogata csökken (kisebb lesz a mell térfogata), mind alakja megereszkedik. Amennyiben a térfogatcsökkenés lényeges, és a terhesség előtt nem volt a hölgynek mellkasméreteihez képest aránytalanul nagy melle, az ideális-esztétikus mellforma-nagyság helyreállításához nem elég a felvarrás műtéte, hanem csak a vele egyidejűleg elvégzett mellnagyobbítással együtt adja a páciens számára az ideális eredményt. Ezt a tényt a személyes páciensvizsgálat során a tükör előtti bemutatás teszi igazán meggyőzővé a páciens számára. Ilyenkor felül kellően telt mellforma csak úgy hozható létre, ha a meglévő mirigyállományt kezünkkel felnyomjuk alulról is, tehát térfogat hiányzik a mellből, amit csak az implantátum pótolhat majd. Egy lógó mell optikailag mindig nagyobbnak tűnik, mint egy felvarrt, ezért néha csak a tükör előtti műfogás után érti meg a páciens, hogy az általa elvárt felső teltséghez nem elég nála a felvarrás, de az egyidejű mellnagyobbítás is szükséges.

 
 mellfelvarrás műtét

Felvarrást és mellnagyobbítást igénylő eset képe


A mellfelvarrások mindig valamivel láthatóbb hegekkel járnak, mint a például alig látható hónalji mellnagyobbítás műtéte, de annak a hölgynek, aki nem várja azt el, hogy ideális esetben hónapokkal vagy fél évvel a műtét után elhalványodott hegeit nagyon közelről senki se vehesse észre, attraktív és látványos eredményt ad, hiszen bármilyen ruhát felvehet, alkalmilag akár melltartó nélkül is. Egy szép formájú mellen pedig az ideálisan vékony és halvány hegek esetében nem az a meghatározó vizuális látvány, hanem a formája és a teltsége.

Véleményünk szerint az a „mellfelvarró” műtét, mely nem másból áll, mint a bőr „átszabásából”, szakmaiatlan és nem tartós, valamint nem képes a megfelelő alakot sem elérni, mert elengedhetetlen magának a mirigyállománynak a megemelése, a mellizomhoz való rögzítése, kúpos formájúvá alakítása. Ha ezeket a teendőket nem végzik el, az „átszabott” bőr hamar kitágul, a hegek szélesednek, és a mell újra megereszkedik. A korszerű műtét során a bőrből csak a legszükségesebb többletet távolítjuk el, minél kevesebb külső bőrmetszést ejtve. A hagyományos, bimbóudvari körkörös, függőleges hosszanti és mell alatti sokszor oldalt hosszú hegekből az utóbbiakra soha sincs szükség, az 2020-ban már 27 éve elavultnak számít. Mégis, sajnos hazánkban a legtöbb plasztikai sebészeten a mára már régen elavultnak számító, „fordított T” alakú zavaró hegekkel járó mellfelvarrást végzik. Kismértékű lógás esetén a műtét elvégezhető csak bimbóudvari körkörös heggel, különösen, ha egyidejű mellnagyobbítás is történik, mely kiemeli az ilyenkor laposabb melleket. Abban az esetben, ha a bimbóudvarok az alsó, mell alatti áthajlási redők alá lógnak, a műtét körkörös és a bimbóudvar 6 óránál lévő pontját a mell alatti redővel összekötő függőleges vonalában lévő hegekkel végezhető el minden további „T” alakú heg nélkül, igaz, ekkor a műtét után 3-6 hetet várni kell azzal, hogy ez a terület kisimuljon. Ehhez speciális varrástechnika, a műtét utáni kötéstechnika és speciális melltartó viselése ad segítséget. Sajnálatos, hogy 2020-ban Dr. Balajthy Tibor plasztikai sebésznél 20 évvel fiatalabb plasztikai sebészek is a 27 éve elavultnak számító fordított T" alakú hegekkel végeznek mellfelvarrást hazánkban.
 
mellfelvarrás ábra 
Korszerű mellfelvarrás sémás rajza T” alakú hegek nélkül


A saját gyakorlatunkban a mellfelvarrás műtéte előtt is kötelezőnek tartjuk a mell ultrahang- és szükség esetén mammográfiás vizsgálatát, melyet megszervezünk, megfelelő szakembert ajánlva. Ezen kívül részletes labor- és EKG, szükség esetén  mellkas RTG-vizsgálat   , altatóorvosi konzílium és vizsgálat történik. A műtéteket altatásban, magánkórházi-magánklinikai háttér biztonságával végezzük, többnyire 1 napos ápolással, ellátással.

A varrástechnika olyan igen korszerű amerikai varróanyagok többrétegű használatát jelenti, melyeket nem kell kihúzni, azok a bőr felszíne alatt hosszútávon, teljes felszívódásukig biztosítják a minél vékonyabb heget hagyományos varratszedés kellemetlenségei nélkül. A legtöbb esetben kitágult bimbóudvar kisebbítését is elvégezzük – a nagyobb körkerületű bőrt a kisebb bimbóudvar kerülethez elcsalva", mely után 2 hónappal később eltúnnek a finom, bimbóudvar körüli redők. Az eredmény megőrzését és a bimbóudvar újabb kitágulását pedig már évek óta speciális, nem felszívódó, rugalmas, nem tapintható (sajnos nagyon drága) teflonvarrat biztosítja a mi gyakorlatunkban. 

A műtét után speciális kötés (2 hét) és melltartó (1,5-2 hónap) viselése szükséges. Akinek az alkati sajátságai miatt mellfelvarrásra van szüksége, tudomásul kell vennie, hogy élete végéig (kivéve egy-egy alkalmi öltözködést) melltartót kell hordania, mert enélkül az elért eredmény nem lehet hosszútávú. A műtét előtt és után betartandókról pácienseink részletes írásbeli tájékoztatást kapnak. A műtét utáni 2-3. hónapban látható a végeredmény, annak minden részletével. A bimbó kisebb mértékű csökkent érzékenysége csak igen nagy mértékű megereszkedettség korrekciója után és 1-2 százalékban fordul elő, dohányzó páciensek gyógyulása mindazonáltal lassúbb és szövődményes lehet. A mellfelvarrás műtéte után (bár egy éven belül inkább kerülendő a terhesség) később nyugodtan lehet szoptatni is, bár ilyenkor az újabb jelentős megereszkedés elkerülésére ajánlatos 2-3 hónap után a szoptatást elhagyni.
A műtét után évekig a kontrollvizsgálatok egyre ritkuló, de rendszeres időközzel javasoltak, és az általunk operált páciensek számára ingyenesek. Az elért eredményt további terhességek, nagy súlyingadozások valamit ronthatják, de ez később korrigálható.

Pácienseink közt számosan vannak, akik akár több gyermek szülése után vállalkozva a műtétre újra magabiztosnak és attraktívnak érzik magukat, és a műtéti eredmény után még az öltözködésüket is megváltoztatták.
 
A KÉT LEGGYAKORIBB KÉRDÉS, TÉVHIT MELLFELVARRÁSSAL KAPCSOLATBAN


Létezik-e mellfelvarrás látható hegek nélkül vagy hónalji behatolásból mellfelvarrás?
Sajnos nem! Aki láthatatlan heget szeretne, mellfelvarrás műtétét se kívánja! Persze jó egyéni hegképződési hajlammal, korszerű technikával, alsó heg nélkül, ritkábban csak körkörös bimbóudvari, gyakrabban ezen kívül függőleges, de vékony hegekkel, szép formával és telt mellekkel a páciensek zöme elégedett lehet. Ennek feltétele, ha a tervezett műtét előtt a várható hegekről alaposan tájékozódott a plasztikai sebész által mutatott előtte-utána képek és az egyéni adottságai alapján. Esetleges előnytelen egyéni hegképződés gyanúja esetén pedig a korai sebgyógyulás után azonnal érdemes megkezdeni olyan hegkezelést, mely némi törődéssel, de a legjobb elérhető heget eredményezi.

Lógó mellek korrekciójára lehet-e implantátummal végzett mellnagyobbítás a megoldás?
Sajnos nem! Azaz csak akkor, ha a megereszkedés oly kicsi mértékű, hogy a mellbimbó nincs lejjebb az ideálisnál 1-cm-rel többel vagy/és a mell alsó felén a bimbó alatt nincs bőrtöbbletet is okozó mirigyállomány-megereszkedés. Ha a mell megereszkedése ennél nagyobb és felvarrás nélküli nagyobbítást végeznek mirigyállomány alatti implantátum behelyezésével, a nagyobb mell jobban fog lógni és korán egyéb szövődmények is várhatók, melyek korrekciót igényelnek. Ha pedig a lógó mellek alá azok felvarrása nélkül az izom alá helyezik be az implantátumokat, azok jó helyen lehetnek, csak a mell fog alatta lógni, és az esztétikai eredmény mindkét esetben rossz lesz. Megoldás: a mellfelvarrás valamelyik formája és vele egy műtét során elvégzett, izom alá helyezett implantátumokkal mellnagyobbítás, még akkor is, ha ez több heggel jár. Ha egy korrekció előtt a bimbóudvar alsó széle azonos magasságban van vagy alább lóg a mell alatti redő vonalánál, akkor a mellfelvarrás elkerülhetetlen, akkor is, ha egyidejű implantátumbeültetéssel mellnagyobbítás is történik.

  Képgaléria