Anyajegy-, bőrdaganat-eltávolítás

A festékes anyajegyek eltávolíthatóságáról, jelentőségükről és veszélyeikről sok tévhit él a laikusok körében. Sokan alaptalanul félnek bármilyen festékes anyajegy eltávolításától, ugyanakkor sok páciens végeztet olyan beavatkozást magán, mely nem biztonságos a festékes anyajegyek eltávolításához, vagy daganat-megelőzési szempontból felesleges, viszont nagy valószínűséggel előreláthatóan nem ad ideális hegeket. Gyakran a páciensek „anyajegyeknek” tartanak egyéb, valójában nem festékes, de rosszindulatú daganatokat is, mint pl. a basalioma, melynek teljes sebészi eltávolítása minél előbb szükséges. Különösképp az arcon speciális plasztikai sebészeti technikák szükségesek a keletkezett hiány zárására, pótlására, csak ilyen ismeretek birtokában lehetséges a teljes gyógyulást elérő, kellő ép környezettel együtt történő kimetszés.

 
  
Basalioma  rosszindulatú bőrdaganat  – , nem anyajegy!
Az eltávolítása utáni zárás speciális plasztikai sebészeti módszereket igényel. A jobb oldali képen nem gyógyuló seb formájában huszonéves páciensen.

 
  
Mindkét mell alatt a hasfalon, a köldök felé „V” alakú vonal mentén nem anyajegyek, hanem fejlődési rendellenességként számfeletti csökevényes mellbimbó-maradványok  a magzati életben nem visszafejlődött és az emlősállatoknál meglévő tejléc vonalnak megfelelően (jobb oldali kép)
A csökevényes mellbimbó közelről (bal oldali kép)


A festékes anyajegy lehet teljesen ártatlan „szexepil”, de igen ritkán lehet az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganatának a kiindulópontja is. Ennélfogva minden egyes festékes anyajegy eltávolítása egyénileg mérlegelendő és felelősségteljes döntést igényel! Egy bőrelváltozás esetleges rosszindulatúságának, az ezirányú elfajulás megítélésére már évtizedek óta a legbiztonságosabb módszer a digitális dermatoszkópia, melyhez értő szakembert ajánlunk. E vizsgálat során nagy felbontású fotót készítenek, és azt nagy nagyításban számítógéppel vizsgálják, szükség esetén pár hónappal vagy évvel később is, és az így nyert képeken összehasonlítják az apró részleteket az idő változásában. A kézben tartott kis dermatoszkóppal – "kukucskával" – végzett vizsgálat és a vizsgáló emlékezetére bízott megítélés már évtizedek óta elavult.

Gyakorlatunk szerint kizárólag esztétikai okból (5 mm-nél kisebb átmérőjű, nap, ruha, borotválkozás, fésülködés által irritációnak nem kitett, éles szélű, sima felszínű, nem különböző színösszetételű, évek alatt nem változó, nem kis lábakkal terjedő, gyulladásos tüneteket nem mutató) festékes anyajegyet akkor tartunk célszerűnek eltávolítani, ha a várható heg hónapok múlva kisebb esztétikai problémát okoz, mint amit az elváltozás okozott. Egyéni elbírálást igényel, hogy az adott páciens adott testtájékán a várható hegminőség milyen lesz. Heg nélküli eltávolítás nem lehetséges. Előnyös, ha a festékes anyajegy természetes redőhöz, ránchoz esik közel, előnytelen, ha az arc közepén vagy pl. a mellek közt, vagy a mellek felső részén van.
Az időskorban keletkező világosbarna öregségi pigmentfoltok, valamint a fiatalkorban is meglévő szeplők kivételével, melyek többnyire felületesek, és eltávolításukhoz pl. a széndioxid-lézeres beavatkozás igen alkalmas, a többi festékes anyajegy a hám legalsó rétegéig is leér, ennélfogva lézeres beavatkozásra alkalmatlan, mert a lézersugárral a bőr legalsó rétegéig is le kéne menni, ami pedig mindig nagyobb heggel jár, kivéve, ha a keletkezett „lukat” zárják, azaz öltéssel összehúzzák. Lézeres eltávolításnál az a festékes anyajegyek eltávolításánál kötelező óvatossági szabály, hogy az eltávolított részt szövettani vizsgálatra kell küldeni, nem tartható be, mert a lézer elégeti a szöveteket, vagyis utólag sem tudjuk, hogy vajon az eltávolított festékes anyajegyben nem voltak-e rosszindulatú vagy átmeneti jellegű részek, és az eltávolítás a tér mindegyik irányában épben történt-e. Csak ez utóbbi információ adja azt a biztonságot, hogy körben és az alapján is keskeny, ép szövetrésszel együtt történt-e az eltávolítás. Ezért nem tartjuk a lézeres eltávolítást sem biztonságosnak, sem kellő esztétikai eredményűnek. Sajnos sok helyen nem így gondolkodnak, ez lehet az oka annak a félelemnek, mely jogos, ha a festékes anyajegyet nem teljes egészében távolítják el, és az kiújul, ilyenkor természete barátságtalanná válhat.
 
Lézerrel máshol kiégetett festékes anyajegyek gyógyulása  sem szövettani vizsgálatot nem lehet így végezni annak igazolására, hogy mi volt az elváltozás, és az épben lett-e eltávolítva, sem szép hegek nem várhatók a mély elhalás és a másodlagos gyógyulás miatt.


Az irritációnak kitett vagy a fentiekben leírt „nyugtalansági” jeleket mutató festékes anyajegyeket, vagy a ritka veleszületett óriás anyajegyeket mindenképpen célszerű eltávolítani, mert bármilyen csekély, esetleg csak ezrelékes a rosszindulatú elfajulás lehetősége, annak sajnos magas a halálozása.

 

 Az egész test átvizsgálásának módszere és kellékei: teljesalakos és kézitükör, jó megvilágítás, két ülőke


Olyan elváltozásokat, melyek állandó irritációnak nem kitettek, esztétikailag zavarók, viszont a várható heg szempontjából nem a legkedvezőbb helyen vannak, kitűnően lehet úgy egyszerűen kontrollálni, hogy rátett celofánpapíron körülrajzolva a kontúrjukat, a környezetükben egy fix anatómiai pontot is átrajzolva, dátummal látunk el, majd 1-2 havonta rátesszük a celofánpapírt az elváltozásra, melynek esetleges növekedése pontosan észrevehető. Jó minőségű digitális fényképezőgéppel a mellétett mm-es beosztású vonalzó mellett makró üzemmódban készült fotók időnkénti összehasonlítása még pontosabb összehasonlítást tesz lehetővé. Ilyenkor nem késő elvégezni az eltávolítást, mely után a heg minősége bár fontos, de nem elsődlegesen meghatározó szemponttá válik.


 
Eltávolítást nem igénylő elváltozások, melyek esetleges eltávolítása után ideális heg nem várható a hát vastagabb bőre és irharétege miatt


Testtájéktól függően a kisebb anyajegyek eltávolításánál a zárás történhet egyszerű, bár esztétikailag akkor is az optimális heget jelentő plasztikai varrattal. Nagyobb elváltozások, esetleg barátságtalan elváltozások nagyobb kimetszést igénylő műtéteinél, speciális helyeken, mint az ajak, az orrcsúcs, szükség lehet helyi lebenyek, kiegészítő metszések, esetleg bőrtágítók alkalmazására is a legkedvezőbb eredmény érdekében.

A festékes anyajegyek esetén alapvető követelmény, hogy eltávolításukat az épben, egy „biztonságos, hozzávett” szövetrésszel együtt kell végezni. Az elváltozás minden fölösleges szurkálása, metszése, mintavétele kockázatot jelent, kimetszés előtt a helyi érzéstelenítésnek is az elváltozástól távolabbról kell történnie. Ha ezt az elvet betartják, nem kell attól félni, hogy az eltávolítás indít be bármilyen rosszindulatú elfajulást. Ezért nem javasoljuk festékes anyajegyek előzetes szövettani mintavételét sem, ritka kivételtől eltekintve!

 

Nem plasztikai sebész, gyermeksebész által nem teljes egészében eltávolított, hanem sebészi kapargatással elhalványított veleszületett óriás festékes anyajegy. Az eredmény nemcsak esztétikailag elfogadhatatlan, de az eljárás a páciens életét is veszélyeztette.


A testfelszín viszonylag nagy részére kiterjedő veleszületett óriás anyajegyek eltávolítása kisgyermekkorban javasolt, az esztétikai problémán kívül a felnőttkorra akár százalékos rosszindulatúsági valószínűség miatt is. Eltávolításuk gyakran többszakaszos, bőrtágítók vagy bőrátültetések, lebenyplasztikai megoldások gyakran szükségesek.
 
 
 
Veleszületett óriás festékes anyajegyek eltávolítás előtt


Különös óvatosság szükséges, ha festékes vagy egyéb bőrelváltozása az alábbi jegyek valamelyikét mutatja:

 
 
-  5 mm-nél nagyobb átmérőjű
A képeken eltávolítás után szövettanilag jóindulatúnak bizonyult elváltozások láthatók.


 
- növekedik (kivéve gyermeknél, ha ez a növekedéssel megegyező ütemben történik)
A képeken felületes, rosszindulatú festékes daganatok kezdeti állapota látszik.

 
 
 
- állandó irritációnak kitett (nap, ruházat, borotválkozás, fésülködés, munka-sérülések, stb.)
A képen jóindulatú elváltozás képe látszik.
 
 
 
- széle karéjos, nem éles szélű, szélein elmosódott, nyúlványszerű „lábai” vannak
A képen rosszindulatú festékes bőrdaganatok előrehaladott állapota látszik, a környéki nyirokutakba feltételezhető áttéttel, korai műtét, összetett kezelés mellett is csak kb. 60-70%-os 5 éves túléléssel.
 
 
 
- időnként kisebesedik
A képeken súlyos, kifekélyesedett rosszindulatú festékes daganatok képe látszik, melyek a távoli nyirokcsomókba is áttétet adtak, a kétéves túlélésre is kevés már az esély.
 
 
 
- köröm alatt vagy az ujjbegyeken helyezkedik el
A képeken a körömágy igen rosszindulatú festékes daganatos elváltozásai láthatók. Korai ujj- vagy részleges kézamputáció mellett is kb. 50%-os kétéves túlélési esély.
 
 
 
- mellbimbón helyezkedik el
A jobb oldali képen ún. Paget-carcinoma, az emlő rosszindulatú daganata látható.

 
 
 
 
 
- felszíne egyenetlen, szemölcsös, kiemelkedő, szőrszálait gyakran borotválják vagy azok időnként begyulladnak
 
 
 
- színében fekete-sötétlila vagy különböző mélységű barna foltok váltakoznak
A képeken már a mélyebb bőr alatti kötőszövet felé is terjedő, környező nyirokcsomókat még nem érintő rosszindulatú festékes daganatok láthatók.
 
 
 
halvány drapp, de növekedik
A képen az eltávolítás utáni szövettani vizsgálattal jóindulatúnak bizonyult daganat látszik.
 
 
  -  valamint, ha a családban rosszindulatú festékes anyajegy, daganat már előfordult.
 

Eltávolításra nem kerülő, békés festékes anyajegyek állandó fényvédelme feltétlenül szükséges az UV-sugárzás daganatkeltő hatásának kivédésére, mégpedig nem leragasztással, letakarással, mely szintén irritál, de nem is esztétikus ezután a fehér éles szélű folt, hanem legalább 40-es faktorú fényvédőkrém használatával, mellyel csak az elváltozást kell bekenni, pontosan a széléig.

  Képgaléria