Mellkisebbítés

Az ideális-esztétikus, az adott mellkas méreteihez igazodó melleknél nagyobbak nemcsak esztétikai, de egyéb panaszokat (hátfájás, kényelmetlenség, higiénés problémák) is okozhatnak, melyek a hölgyeket a korrekció irányába késztetik. Az adott mellkas méreteiből következik, hogy a páciensnél milyen az ideális mellnagyság, ennél nagyobb mell „megtartása” korai megereszkedést eredményezhet, sokkal kisebb pedig nem esztétikus, egy későbbi szoptatás utáni visszafejlődést követően pedig végképp túl kicsi lehet. A javasolt mellnagyság a páciens tükör előtti vizsgálata során műfogással megmutatható, látható. A nagyobb mell mindig megereszkedett mellet is jelent, ennélfogva a mellkisebbítés műtéte mindig mellfelvarrást is jelent.
A mellkisebbítések mindig valamivel láthatóbb hegekkel járnak, mint a például alig látható hónalji mellnagyobbítás műtéte, de annak a hölgynek, aki nem várja azt el, hogy ideális esetben hónapokkal vagy fél évvel a műtét után elhalványodott hegeit nagyon közelről senki se vehesse észre, attraktív és látványos eredményt ad, hiszen bármilyen ruhát felvehet, alkalmilag akár melltartó nélkül is. A tartós eredményhez azonban rendszeres melltartóviselet szükséges. Egy szép formájú és nagyságú mellen pedig az ideálisan vékony és halvány hegek esetében nem azok adják a meghatározó vizuális látványt, hanem a formája.

Hazánkban még mindig nagyon sok helyen végeznek a hagyományos „fordított T” alakú hegekkel mellkisebbítést, holott erre semmi szükség, mivel az alsó metszésre (hegre) 2020-ban már 27 éve nincs szükség, az azóta elavultnak számít. Még igen nagy mértékű kisebbítés is elvégezhető csak bimbóudvari körkörös és függőleges hegekkel, hosszú mell alatti heg nélkül, igaz, ehhez speciális műtéti és varrástechnika szükséges.


MŰTÉTÜNK

A műtét során a mirigyállomány egy ék alakú alsó és középső részét távolítjuk el, az e fölötti részt felemeljük és az izomhoz rögzítjük, a kétoldali maradék részt pedig egymással összevarrva, kúposítva, keskenyebb, esztétikus formát alakítunk ki, a többletbőrt pedig eltávolítjuk, a bimbóudvar keringését és beidegzését megtartva új, megemelt helyzetébe csúsztatjuk, szükség esetén – ha kitágult – kisebbítjük.
 
 
 mellkisebbítés ábra

A műtéti terv rajza és a metszések, valamint a bimbó feletti terület hámjának eltávolítása

 
 mellkisebbítés ábra 1

A felesleges mennyiségű bőr és mirigyállomány-részlet eltávolítása, a bimbó új helyére való csúsztatása és a mirigyállomány rögzítése az izomhoz

 
 mellkisebbítés ábra 1

A többrétegű zárást követő korai forma és alak


Véleményünk szerint az a „mellfelvarró” műtét, mely nem másból áll, mint a bőr „átszabásából”, nem korszerű és nem tartós, valamint nem képes a megfelelő alak létrehozására, mert elengedhetetlen magának a mirigyállománynak a megemelése, a mellizomhoz való rögzítése, kúpos formájúvá alakítása. Ha ezeket nem végzik el, az „átszabott” bőr hamar kitágul, a hegek szélesednek, és a mell újra megereszkedik. A korszerű műtét során a bőrből csak a legszükségesebb többletet távolítjuk el, minél kevesebb külső bőrmetszést ejtve.

 
mellkisebbítés ábra 2

A mirigyállomány formálása


A saját gyakorlatunkban a mellkisebbítés műtéte előtt is kötelezőnek tartjuk a mellek mammográfiás vizsgálatát. Ezen kívül részletes labor és EKG, szükség esetén mellkas RTG-vizsgálat, altatóorvosi konzílium és vizsgálat történik. A műtéteket altatásban, magánkórházi-magánklinikai háttér biztonságával végezzük, többnyire 1 napos ápolással, ellátással. A varrástechnika olyan igen korszerű amerikai varróanyagok többrétegű használatát jelenti, melyeket nem kell kihúzni, azok a bőr felszíne alatt hosszútávon, teljes felszívódásukig biztosítják a minél vékonyabb heget, és a varratszedés kellemetlensége sincs. Nem használunk mell alatti ívelt, hosszú hegekkel járó metszéseket, csak a nem elkerülhető függőlegeseket.

A műtét után speciális kötés (2 hét) és melltartó (1,5-2 hónap) viselése szükséges. Mellkisebbítés műtéte után célszerű a melltartó viselése a továbbiakban is. A műtét előtt és után betartandókról pácienseink részletes írásbeli tájékoztatást kapnak. A műtét utáni 2-3. hónapban látható a végeredmény, annak minden részletével. A bimbó kisebb mértékű csökkent érzékenysége csak igen nagy mértékű megereszkedettség korrekciója után és 1-2 százalékban fordul elő, dohányzó páciensek gyógyulása mindazonáltal lassúbb és elhúzódóbb lehet. A mellkisebbítés műtéte után (bár egy éven belül inkább kerülendő a terhesség) a legtöbb esetben később lehet szoptatni is, bár ilyenkor az újabb jelentős megereszkedés elkerülésére ajánlatos 2-3 hónap után a szoptatást abbahagyni.
A műtét után évekig a kontrollvizsgálatok egyre ritkuló, de rendszeres időközzel javasoltak, és az általunk operált páciensek számára ingyenesek. Az elért eredményt további terhességek, nagy súlyingadozások valamit ronthatják, de ezek később korrigálhatók.

Pácienseink közül számosan vannak, akik egy sikeres mellkisebbítő műtét eredménye után kellemetlenségeiktől és az ezek okozta gátlásoktól megszabadulva már bátran úgy öltözködhetnek, ahogy mindig is szerettek volna.


  Képgaléria