Hogyan válasszunk plasztikai sebészt?

A páciens számára az egyik legfontosabb kérdés a fenti, mely nagyban kulcsa annak, vajon kellő eredménnyel és sikerrel jár-e egy beavatkozás. A legfontosabb tényező, hogy elég időt hagyjunk a keresésre és a döntésre. 

 
legjobb plasztikai sebész
 
Ha egy plasztikai sebészeti műtét nem azzal az eredménnyel zárul, melyet reálisan elvárhatunk, nem tehetjük meg mint egy ruhával, hogy nem hordjuk. Ha a páciensek egy tervezett esztétikai műtét előtt legalább annyi energiát fordítanának a tájékozódásra, döntésre, mint egy ruha vásárlásakor, tudniillik, hogy legalább két üzletbe is betérnek (több plasztikai sebésszel is konzultálnak), kevesebb elégedetlen páciens lenne.


Egy nyaralás vagy családi esemény előtt az utolsó pillanatban keresztülerőszakolt, pillanatnyi ötlet által vezérelt, gyakran elhamarkodott döntés majdnem mindig megbosszulja magát, kicsi az esély, hogy a páciens a megfelelő szakemberre és megfelelő módszerre talál rá. Próbáljunk ismerősi körünkben minél több információt gyűjteni plasztikai sebészeti beavatkozásokról, lehetőleg maguktól a páciensektől, és ne hírekből, közvetítőktől. Ez nem mindig könnyű, hiszen a sikeres műtétek páciensei zöme többnyire elégedetten, de titokban viseli az eredményeket. Ha olyan páciensre akad az érdeklődő, aki szívesen mesél a beavatkozás körülményeiről, esetleg részletesen meg is mutat pl. egy alig látható heget, vagy engedi implantátum-beültetése után megtapintani mellét, feltétlenül szánjunk rá időt, mert ezek nagyon lényeges, ritkán nyerhető információk. Ugyanakkor ne fogadjunk el minden információt vakon, személyes konzultációnk során próbáljuk meg ellenőrizni azokat. Egy elégedett, ajánló páciens nem tudhatja, hogy milyen, számára még jobb megoldást nyújthatott volna egy olyan plasztikai sebész, akiről nem is tudott. Jó ajánló még az arcon végzett műtétek esetében pl. fodrász, kozmetikus, mert ő, akárcsak a nőgyógyász mellműtétek után, sok pácienst és több plasztikai sebész eredményét is látja és összehasonlítja.

Ne engedjük, hogy számunkra akár a legfontosabb emberek, társ, hozzátartozó, partner vagy még kevésbé munkahelyi főnök vagy kolléga erőltessen ránk valamely műtétet. Ebben az esetben, mivel a leendő páciens nem igazán motivált, sokkal jobban viseli meg minden, a beavatkozással járó kellemetlenség, hátrány, mint amennyire az eredménynek örülni fog, mert ő lesz az „áldozat”. Ez a véleményem az „ajándékba kapott” olyan műtétekről, ahol nem arról van szó, hogy más csak finanszírozza, hanem az is kezdeményezi azt, nem maga a páciens.

Azt ajánlom, mindenképpen több plasztikai sebészt is keressen meg problémájával az érdeklődő. Nem biztos, hogy a legtöbb újságból ismerős hirdetés a legjobb ajánló. Óvakodjunk az olyan plasztikai sebészetektől, sebészektől, akiknek a hirdetései az internet összes felületén állandóan, mindenhol megjelennek, bármit is keresünk, bármit is nézünk távol a plasztikai sebészettől, különböző keresőprogramokat használva, hirdetésük a csapból is kéretlenül folyik. Ilyen helyen végeztetni beavatkozást azt jelenti, hogy a páciens sokat fizet majd azért, hogy a plasztikai sebészre többen kattintsanak, mert nem feltétlenül az elégedett páciens hozza a következőt, hanem a sok hirdetés. Nem biztos, hogy a legsármosabb, legjóképűbb fotóját láttató plasztikai sebésztől várhatjuk el a legjobb eredényt.
Kerüljük a valóság show-k és a kora reggeli kereskedelmi TV-csatornák műsorai környékén „szakértőként" magukat mutogató plasztikai sebészeket, mert gyors felfutó karrierjük többnyire gyorsan is hanyatlik le, értékeik többnyire nem tartós-valós szakmai értékek, szerepléseiket vásárolják. Hosszú évtizedek tapasztalata, hogy azok a plasztikai sebészek, akik média-sztárokként láthatók bulvárújságokban, mutogatván magukat és egyes celebként elhíresült pácienseiket, általában szakmájukban sem a mértéktartásról ismertek. Ahogy az a plasztikai sebész sem, aki celeb páciense herezacskójának a "vasalásával" lépett fel a médiában! A legjobb ajánló több elégedett egyszerű páciens.
Legyünk óvatosak, ha egy újsághirdetésből vagy honlapból nem derül ki a plasztikai sebész neve, vagyis nem adja azt tevékenységéhez! Az sem túl bizalomgerjesztő, ha a hirdetésben egy mobiltelefonszám szerepel a rendelő címe nélkül. Inkább nézzünk sok-sok előtte-utána képet, mint egy megnyerően mosolygós plasztikai sebész arcát a hirdetésen!

Használjuk az internetet a tájékozódásra, de figyeljünk arra is, hogy mi a szöveges tartalom a képi tartalom mellett! Ne tereljék el a figyelmünket látványos képi hatások, melyek mögött alig van lényegi információ, csak általánosságok! Ne vonja el a figyelmünket a weboldal külalakja, hanem részletesen tanulmányozzuk a szöveges részek szakmai tartalmát és részletességét is! Figyeljünk arra, ha egy plasztikai sebészeti honlap azzal kíván a keresőprogramok előtt népszerűnek látszani, hogy folyton pornóoldalakra vagy szexhirdetésekre jutunk róla – ez minősíti azt.

Figyeljük meg, az egyes beavatkozások után találhatók-e előtte-utána képek, és az utána készült képek nemcsak 1 héttel a beavatkozások utániak-e, hanem vannak-e későbbi eredmények is, azaz látja-e pácienseit később is a plasztikai sebész? Elvárható, hogy több nézetből is legyenek láthatók precíz, pontosan beállított, azonos körülmények (megvilágítás, háttér, képkivágás, irány, testtartás) közt készült képek, melyek hiánya vagy megléte az egész szakmai munka és igényesség, gondosság mértékét, minőségét is jelzi. Mérlegeljük, ha egy nagyhírű plasztikai sebész(et) honlapján nem találunk egyetlen egy előtte-utána képet sem, viszont a berendezésről, bútorzatról, a helyiségekről, a könyvelésről sokat is! Gyanút keltő, ha a plasztikai sebész egyetlen egy előtte-utána képet sem mutat, helyette  hosszú oldalakon keresztül más kollégái manipulált fotóiról értekezik honlapján, mert nem is rendelkezik referenciaeredményekkel, vagy nem is fotózza előtte-utána a pácienseit, ez utóbbi pedig alapvető szakmai hiba. Árulkodó jel lehet, ha a honlap legfontosabb helyén, főoldalán főleg a sármos, magabiztosságával szépséget hirdető plasztikai sebészről készült képeket láthatjuk, mert ez önértékelési problémákra utalhat, és nem a páciens valós tájékozódását, érdekeit szolgálják, tükreként a majdani ellátásnak.

Mérlegeljük, hogy a plasztikai sebészeten telefont felvevő személy milyen alapossággal tud felvilágosítást adni, mert ha tájékozatlan, vagy konkrétumokat egyáltalán nem mond, akkor a munkában résztvevő többi csapattag se biztosan jól képzett. Elvárható, hogy az összes kérdésünkre, amihez nem kell látni, megvizsgálni a pácienst, ne mindig azt a választ kapjuk, hogy „ezt majd a plasztikai sebésztől kérdezze meg”. Óvakodjunk ugyanakkor attól is, ha telefonon, látatlanban rendelnek, véleményt mondanak. Az USA-ban és legtöbb nyugat-európai országban külön képzik azokat, akik a páciens tájékoztatását, felvilágosítását végzik. Ha az érdeklődőket fogadó telefonvonal túlsó végén mindig maga a plasztikai sebész veszi fel a telefont, akkor vajon mikor operál, vizsgál, konzultál, illetve, ha majd éppen minket fog kezelni, akkor is a telefonhoz megy? Telefonon ne egy beavatkozásról érdeklődjünk, hanem inkább a problémánkat mondjuk el!

Legyünk óvatosak, ha a személyes konzultáció során nem hangzik el többféle lehetséges módszer is egy adott probléma megoldására. Legyünk nagyon gyanakvóak, ha első telefonos érdeklődésünkkor aznapra vagy másnapra is tudnak vizsgálati, konzultációs időpontot adni, még inkább, ha ezt követően már aznap vagy másnap is lehet operálni. Az ilyen helyeken abban az időben jószerivel csak mi vagyunk az egyetlen páciens, vagy ha nem, esetleg futószalagon érezhetjük magunkat. Ne tartsuk különösnek, ha esetleg csak 2-3 hét múlva, de konkrét időpontra kapunk konzultációs időpontot. Ez csak Magyarországon szokatlan még egy kicsit az SZTK-reflexek miatt. Németország vezető esztétikai plasztikai sebészeihez nem ritka a bejelentkezéstől számított 3-5 hónapi előjegyzési időpont sem. Mérlegeljük azt, hogy hogyan fogadnak, de ne tulajdonítsunk csak a külsőségeknek túl nagy szerepet! Jóval olcsóbb egy márványpadló vagy díszes asztal, mint egy korszerű műtőasztal vagy altatógép.

Értékeljük, ha a konzultáció előtt már kapunk részletes írásos tájékoztatót is. Figyeljük meg a rendelő szervezettségét és tisztaságát, mérlegeljük azt, hogy milyen beavatkozást milyen biztonsági háttérrel kívánnak elvégezni. Mérlegeljük azt is, hogy pl. altatásban végzendő nagyobb műtét esetében vajon egy bérház 3. emeletén tartjuk-e biztonságban magunkat? Fokozza a biztonságot, ha bennfekvésünk alatt orvos, netán intenzív terápiás gyakorlattal rendelkező ügyeletes vigyáz ránk az ápoló mellett.

Természetes elvárás, hogy a plasztikai sebész diplomája, szakvizsgái  kérés nélkül megtekinthetők legyenek a falon. Tudnunk kell, hogy plasztikai sebészeti beavatkozásokat általános sebész, bőrgyógyász és kozmetológus szakvizsgával, sőt szakvizsga nélkül is végeznek, mert a törvény nem tiltja. Persze kérdés, hogy egy szívműtétre ki akar pl. ortopéd sebészhez fordulni? Nem szégyen megnézni vagy – ha ez nem a rendelővel egy helyen van – képeket kérni a műtőről, kórteremről.

Magát régóta plasztikai sebésznek hirdeti olyan orvos is, aki semmilyen valódi szakvizsgát sem szerzett, mert magyar orvosi egyetem elvégzése után – szakvizsga nélkül – került olyan külföldi képzésbe, melynek feltétele lett volna előzetes sebész szakvizsga (mellyel nem rendelkezett), majd ezt követően ott, a távolban sem tette le az utolsó vizsgáját, ahogy erről tájékoztatott engem évekkel ezelőtt a másik, távoli földrészen ott dolgozó, nálunk előadást tartott plasztikai sebész kolléga, majd ezt követően hazánkban honosította az amúgy is más elnevezésű „szakvizsgáját” egy, azóta már nem élő, nem orvos egészségügyi miniszter ismerőse – a törvényi előírásokat megszegve. A "kolléga" ma is ezt ezt a hamis szakvizsgát viseli. 

2007 óta szinte minden internetes fórumon találkozhat az érdeklődő egy olyan aesthetica-i (esztétikai) beavatkozásokat hirdető „céggel”, ahol titkos – azaz nem található meg – a közreműködő plasztikai sebészek neve, és a konzultációra érkező pácienst orvosi képesítés nélküli „esztétikai tanácsadó” fogadja, teljes szakmai járatlansággal, de rámenős üzleti képességekkel, miközben az ott működő, addig névtelen plasztikai sebész csak az eldöntött szándék után találkozik a pácienssel. Ezek a plasztikai sebészek a többi kollegáik és a Magyar Plasztikai, Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság előtt is titkolják (és most már szégyellhetik is) az ilyen szakmailag, etikailag minősíthetetlen vállalkozásban való részvételüket. Szerencsére sok páciens gyanút fog, legkésőbb a „konzultáció” körülményei után. Szakmailag (a plasztikai sebészek körében) egymás közt elismert kolléga még nem adta nevét és munkáját ilyen céghez.

A fentiekből is következik, hogy önmagában a plasztikai sebész szakvizsga csak az elvárható minimum, de nem garancia, mert ez a minősítés nem tükrözi tulajdonosának manuális képességét (kézügyességét), sem művészi tehetségét, sem szakmai gyakorlatát, sem azt, hogy eredményei általában kiválóak vagy nem! Törvényi szabályozás szerint önállóan plasztikai sebészeti műtétet csak minimum 5 évvel a plasztikai sebészeti szakvizsga után lehet végezni, addig csak nagyobb gyakorlattal rendelkező plasztikai sebész asszisztenciájával.

Óvakodjunk attól a plasztikai sebésztől, aki egy íróasztal túlsó végéből szemlél minket, nem ül velünk a konzultáció során a tükör elé, orrműtétről esvén szó nem is néz bele orrunkba, azaz nem vizsgál meg! Óvakodjunk attól, aki egy mellnagyobbítás előtt nem érdeklődik tükör előtt vagy sok fotó megtekintése során arról, hogy az egyes részletek vonatkozásában mi a páciens konkrét esztétikai elvárása, igénye, ehelyett bepróbál a melltartónkba egy implantátumot, mint az egyetlen általa javasoltat! Óvakodjunk attól, ha valaki azt mondja, az csak egy műtét közben derül ki, hogy szükséges-e mellfelvarrás vagy nem, és még csak tájékoztató nagyságot sem mond (kivéve az igen nagy mértékű aszimmetriákat) a majdani implantátumról! Az alaposság jele, ha a plasztikai sebész részletesen érdeklődik korábbi műtéteinkről, betegségeinkről és a felületesség jele, ha ezt nem teszi. Értékeljük, ha a konzultációra elég időt szántak, legyünk óvatosak, ha „futószalagon” érezzük magunkat, és tíz perc után a következő leendő pácienssel foglalkoznak! Ma már igazán elvárható, hogy a megértéshez bizonyos esetekben számítógépes modellezést használjanak, ugyanakkor ez csak egy kommunikációs eszköz és nem garantálja a 100%-ban megegyező eredményt. Legyünk bizalmatlanok, ha egyetlen egy előtte-utána fotót sincs módunkban látni! Legyünk abban biztosak, hogy vajon a plasztikai sebész pontosan megértette-e, hogy mi mit szeretnénk! Ehhez nem elég, ha azt mondjuk: egy „szebb, csinosabb” orrot, vagy „természetes” mellet, fiatalosabb arcot szeretnénk. Mindenkinek más a szép, meg a „természetes”, lehet, hogy a plasztikai sebésznek is más, mint nekünk. Legyünk nagyon gyanakvók, ha egy orr, arc, mell, hasműtét, zsírszívás előtti konzultáció során nem állítanak, ültetnek tükör elé bennünket! Legyünk óvatosak, ha a plasztikai sebész önmagától nem beszél esetleges kockázatokról, vagy még inkább, ha azokra rákérdezve az a válasz, hogy az esetünkben és nála kizárt! Legyen árulkodó jel, ha egy injekciózásnál vagy apró terime eltávolításánál nagyobb beavatkozáshoz nem kérnek laborvizsgálatot, egy mellműtét előtt nem történik ultrahang vagy mammográfia, altatáshoz EKG-vizsgálat.

Elvárhatjuk, és törvény adta jogunk is, hogy a vizsgálatról vagy a javaslatról írásos szakvéleményt kapjunk. Óvakodjunk attól a helytől, ahol ezt kérésünkre sem kapjuk meg! Értékeljük, ha egy plasztikai sebészeten természetes, hogy a véleményt írásban is átadják! Ez azt jelenti, vállalják, amit mondtak. Nem szégyen megkérdezni, hogy a plasztikai sebész mikor végzett, hol tanult, hol tanulta az adott beavatkozást, mióta csinálja, és hányat végzett eddig. Jogosan lehetünk bizalmatlanok, ha semmilyen műtét előtti-utáni fotót nem mutatnak nekünk, de a mutatott képeket figyelmesen és azokra rákérdezve tekintsük meg! Kérdezzük meg, hogy a saját esetünk mennyiben hasonlít vagy különbözik a bemutatottaktól!

Ne higgyük, hogy pont a legolcsóbb orvost kell az adott plasztikai sebészeti beavatkozáshoz megtalálnunk, mert ezt gyakran késői csalódás, korrekciós műtét és többnyire a korábban drágának tartottnál is sokkal több költség követi. Az a páciens, aki egy érdeklődés során először csak az árat kérdezi, és a legolcsóbb árat bemondó helyre megy el, csaknem 100 százalékos valószínűséggel számíthat arra, hogy a legigénytelenebb ellátást kapja. Az ár összetevői többek közt a felhasznált anyagok, eszközök minősége, a többi közreműködő képzettsége, a műtői háttér és műszerek korszerűsége, az érzéstelenítés eszközei, anyagai, a benntartózkodás, ápolás biztonsága, de ebben a plasztikai sebész rendszeres külföldi képzése vagy szakmai könyvei és folyóiratai, CD-i is szerepelnek. Nehezíti a döntést, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb, néha a drága ár felhajtója a médiában való költséges szereplés és a reklám, előfordul, hogy a páciens így nagyrészt TV-reklámokat vagy showműsorokat fizet.

Ne lepődjünk meg, hogy bármilyen beavatkozás előtt készül az operálandó testtájunkról többirányú fotó, inkább az keltsen gyanút akár az utolsó előtti pillanatban is, ha ezt nem készítik el rutinszerűen. Az esztétikai sebészet vizuális eredményeit csak a kiindulási állapot rögzítéséhez lehet pontosan viszonyítani, és a műtét után gyakran maga a páciens sem emlékezik vissza minden részletre. Így a fotódokumentáció nemcsak természetes és elvárható, de a páciens érdekeit is szolgálja bármilyen későbbi esetleges vitás esetben. Az a plasztikai sebész pedig, aki rendszeresen összehasonlítja magának is a műtéti előtti állapotokat az elért eredményekkel, az évek alatt ily módon is megszerzett tapasztalatai birtokában biztosabban dolgozhat.

A törvény szerint kötelező a részletes műtét előtti írásbeli tájékoztató és műtéti beleegyezés, melynek tartalmaznia kell a lehetséges konkrét szövődményeket és kockázatokat is, valamint elvárhatjuk, hogy ez ne egy bármely műtétre alkalmazható pár soros általánosságokat tartalmazó séma legyen, aminek kipontozott részeibe írták bele a konkrét műtéti beavatkozást. Ezt a műtéti beleegyezést ne az érzéstelenítéshez bevezetésként adott bódító tabletta vagy injekció hatása alatt olvassuk el és írjuk alá! Miután a műtéti beleegyezés polgárjogi értelemben megbízási szerződés, az aláírt dokumentum egy – mindkét fél részéről aláírt – példányát a páciensnek is meg kell kapnia! Elvárhatjuk, hogy részletes, a műtét előtt időben átadott, megküldött írásos utasításlista tartalmazza teendőinket a műtét előttre, utánra is, a későbbi viták elkerülésére. Nem árt műtét előtt tisztázni, hogy műtét után ugye megkapjuk-e majd a zárójelentést (melyet a törvény kötelezően előír a magánpraxis számára is), implantátum, beadott injekciós anyag esetén annak a páciens részére szóló kártyáját, dokumentumát, mert ez is a biztonságunkat jelenti, valamint törvényben is előírt. Műtét előtt tisztázzuk, szövődmény, probléma esetén hogy érjük el a plasztikai sebészt, akár hétvégén vagy ünnepek alatt is!
Ez az utolsó pillanat, amikor még meggondolhatjuk magunkat és esetleges elhamarkodott döntésünk vissza nem fordítható következményeitől mentesülhetünk.
Nem árt előre tisztázni, hogy abban az esetben, ha minden rendben zajlik, a műtét után hány alkalommal és utoljára mikor kell majd kontrollvizsgálatra menjünk. Óvakodjunk attól a helytől, ahova egy fülplasztika után két héttel később, más beavatkozás után varratszedést követően már nem is kell visszamenni, mellnagyobbítás után pedig egy hónap múlva azt mondják, hogy többet már nem kell jönni, ahelyett, hogy utóbbi esetben 1-2 évente ne tanácsolnák a kontrollt, akár évtizedekig. Előfordul, hogy egy-egy plasztikai sebészeten nem is tudják a késői kontrollok hiányában, hogy az általuk használt, néha 3-4 évtizedes módszerek miért adnak szerényebb eredményt, mint újabb változataik.

Azt tanácsolom, ha nincs nagyon meggyőző, sikeres műtéten átesett pácienstől származó közvetlen információ, ajánlás, keressen fel MINDENKÉPPEN több plasztikai sebészt is problémájával. Még mindig olcsóbb 3-4 konzultációs díjat kifizetni, mint egy, nem a számára megfelelő beavatkozás eredményét korrigáltatni. Az egyes konzultációkat alaposan hasonlítsa össze minden szempontból!

Végül a legfontosabb: plasztikai sebészt találni bizalmi kérdés is, ezért a fenti nagyon fontos részleteken túl meghatározó szempont az emberi oldal, a szimpátia is.

Hogy mennyire fontos mindaz, ami itt fentebb szerepel, arra példa, hogy 2015 végén praktizált olyan orvos is hazánkban, aki olyan plasztikai szakképesítés-megnevezést használt, amilyen soha nem is létezett Magyarországon, és semmilyen szakvizsgát nem szerzett hazánkban, pedig tábla is hirdeti szakvizsgáját. Praktizál olyan is, aki ukrán vendégorvossal operáltat maga helyett, meg olyan "kolléganő" is, aki ellen több mint 30 kártérítési per zajlott folyamatosan, úgy, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az elmúlt évtizedben több alkalommal is betiltotta működését, számos esetben megbírságolta, orvosi felelősségbiztosítása nincs, működési engedélyét sokszor bevonták már – mégis praktizál, operál, elvesztett perei utáni kártéritései behajthatatlanok voltak. Olyan, magát széles körben hirdető plasztikai sebész is operál önállóan, akinek nem lévén még 5 éves a szakvizsgája, a törvényi szabályozás miatt csak gyakorlott plasztikai sebész állandó asszisztenciájával, közreműködésével dolgozhatna, de nem így teszi.
Ezért aztán nincs könnyű dolga a számára megfelelő plasztikai sebészt kereső páciensnek. Remélem, tudtam segíteni a fenti gondolatokkal és tanácsokkal.