Gyermekek altatása plasztikai sebészeti műtétekhez

Általában a 10-11 éves korhatár az, amely alatt a viszonylag egyszerűbb, technikailag egyébként helyi érzéstelenítésben is elvégezhető plasztikai sebészeti beavatkozásokat is inkább altatásban végezzük, nem azért, hogy a fájdalmat elkerüljük, mert azt a helyi érzéstelenítéssel is jól el lehet kerülni, hanem hogy a félelmet, stresszt elkerüljük, mely gyermekkorban nehezebben kontrollálható, mint a felnőttek nagy részénél. Természetesen a gyermekek és a beavatkozások is különbözőek, ezért lehet egy igen együttműködő, értelmes, a várt eredményben érdekelt és azt már nagyon váró 9 éves gyermeknél is erős tablettás nyugtatás után helyi érzéstelenítésben operálni elálló fület (ha jóval előtte a gyermekkel alaposan el lehet beszélgetni, és minden részletre vonatkozóan vele megbeszélni a beavatkozás összes kellemetlenségét). Ugyanakkor viszont egy ideges, nyugtalan, rossz tapasztalatú felnőttnél is szükség lehet altatásra olyan beavatkozásnál, melyet általában egy 12 éves gyermeknél helyi érzéstelenítésben is meg lehet operálni.

 
gyerek plasztikai sebész budapest
 
Elégedett gyermek pácienseink egyike a tükör előtt a műtét utáni eredményével


Ha egy gyermeknél altatásra van szükség, akkor az alábbi biztonsági feltételek szükségesek, még hangsúlyozottabban, mint felnőttek esetében:

1. Az altatást megelőző hetekben semmilyen felsőlégúti hurut ne legyen, illetve, ha ez egy-két hónapon belül volt, vagy visszatérő hurutjai szoktak lenni, friss, az altatást, altatóorvosi vizsgálatot egy héttel nem korábban megelőző gyermekgyógyászati vagy/és fül-orr-gégészeti vizsgálat és friss garatbaktérium-leoltás, -tenyésztés + rezisztenciavizsgálat szükséges.

2. A gyermek családi környezetében se legyen felsőlégúti hurut, a műtétet megelőző héten lehetőleg közösségbe (különösen téli időben) ne járjon.

3. A műtétet megelőző 8 órában a szülő, gondviselő felelőssége, hogy a gyermek semennyi ételt vagy italt ne fogyaszthasson!

4. Általában a műtétet közvetlenül megelőző, csak a szükséges legrövidebb idővel előbb kell a műtét helyszínére érkezni, viszont akkor pontosan és nem késve. Kifejezetten érzékeny, nehezen együttműködő gyermekeknek már otthon beadhatja szülője azt az aneszteziológus által korábban elrendelt kúpot, ami után fél-egy órával, mire beérkeznek, érezhető a nyugtató hatása. Érkezést követően azonnal kap a gyermek olyan tablettát vagy/és kúpot, mely már erősebb nyugtató hatást fejt ki.

5. Éber állapotú gyermeknél infúzió vagy vénás kanül bekötése nem történik (természetesen nem súlyos, heveny betegségekről, hanem tervezett műtétekről van szó), mert ez gyermekeknél igen megterhelő lelkileg, másrészt mert egy karját csavargató, síró gyermeknél erőszak nélkül úgysem lehetséges.

6. Amennyiben a tablettától, kúptól nem szendereg a gyermek, de már olyan álmos, hogy a szemét is alig tudja nyitva tartani, a combjába adott injekció hozza meg az alvást a kórteremben, és csak enyhén alvó, vagy mélyen szendergő, semmiképpen sem síró állapotban kerül a műtőbe, ahova nem egy tolókocsin, éber állapotban rázzák be zörögve a hüppögő gyermeket. A szülő a műtő ajtajáig vele tartózkodhat, de feladata a csöndes nyugtatás, és nem beszélgetés vagy közös tévénézés.

7. A gyermek alvó, ébredező, de nem éber állapotban kerül ki a műtőből, ahol a rá váró szülője már ismét vele lehet, de csak az ápoló vagy altatóasszisztens jelenlétében és útmutatásai szerint.

8. Egy-két órát nem meghaladó műtét esetén, ha a lakhely közeli, lehetőség van kellően együttműködő szülő esetén 8 órával az elvégzett műtét után is hazatérni, ennél nagyobb beavatkozások vagy távoli lakhely miatt szükséges lehet egy éjszakát benntölteni, amikor a szülővel együtt is tudunk elhelyezést biztosítani.