Férfi mellkisebbítés, gynecomastia endoszkópos korrekciója

A férfiak mellének nagyobb, nőies jellegű formája (gynecomastia) leggyakrabban a pubertás kortól kezdődően kialakuló alkati - néha hormonális - hatásra jön létre, egyre gyakrabban a későbbi életkorban szedett szteroidhormonok, roboráló-, táplálékkiegészítő szerek használatának következménye. A páciensek többségének fogalma sincs, hogy a nagynevű, nemzetközileg ismert, "jó nevű", reklámozott cégek egyes egészségesnek tartott táplálékkiegészítői és roborálószerei mennyi meg nem nevezett vagy félrevezető néven feltüntetett hormonkészítményt tartalmaznak! Az elváltozás a férfi pácienseket nagyon zavarja, mely miatt még az ing, póló viselése is kellemetlen számukra, nem beszélve a strandolásról, úszásról.
Az elváltozás fizikális és szükség esetén műszeres vizsgálattal (ultrahang) elkülönítendő a ritka, de igen komolyan mérlegelendő jó- és rosszindulatú daganatoktól.

 
férfi mellkisebbítés rosszul operált
 
Tipikus férfi gynecomastia (nagyobb, nőies férfi mell) képe, máshol előnytelen mell alatti hegekkel operált, majd máshol végzett eredménytelen korrekciós kísérlet után


A férfi mell mirigyállománya szívós, kemény kötőszöveti sövényeket tartalmaz, és éles határ nélkül fokozatosan megy át a környező, az egész elülső mellkasfalra szétterülő és a bimbótól kifelé vastagodó zsírszövetbe. A hagyományos, régi és sajnos ma is általános sebészi technikával végzett műtét során a bimbó alatti, a mellkasfalon ejtett metszésből távolítják el sokan a mirigyállományt, melynek két nagy hátránya van, elsőként a férfi mellkason mindig nagyon zavaró későbbi heg, ami legalább ugyanolyan nagyságú esztétikai problémát okoz műtét után, mint előtte maga az elváltozás volt, másik az, hogy utána besüppedés marad a mirigyállomány szélén, mert a zsírszövet ott marad. Ezt a műtéti megoldást plasztikai sebészeti szempontból is elfogadhatatlannak tartjuk.

 
gynecomastia rosszul operált
 
Hagyományos, mell alatti metszésből kisebbített férfi mellek hegeit más plasztikai sebészeten kísérelték meg javítani - eredmény nélkül, és ennek oka nem a plasztikai sebészeti technika, hanem a legkedvezőtlenebb hely, ahol csak egy heg lehet. A pácienst jobban zavarta ez a hege, mint annak idején nagyobb melle. Sajnos ez a heg már nem volt korrigálható.


Nem értünk egyet azzal sem, ha a kisebb heg érdekében csak zsírleszívással kívánják eltávolítani a mirigyállományt és némi zsírt, mert ez a mirigyállomány roncsolásához, tökéletlen, részleges eltávolításához vezet. A férfi mell mirigyállományából esetlegesen kiinduló rosszindulatú daganat pedig az egyik legrosszabb indulatú daganat, ezért a férfi mirigyállományt vagy egészében, teljesen eltávolítjuk, vagy nem roncsoljuk, azaz nem piszkáljuk az „alvó oroszlánt”.


Műtétünk során, melyhez hasonlót legközelebb Izraelben végeznek, 1996 óta úgy távolítjuk el a mirigyállományt, hogy eközben nem maradnak zavaró hegek, és a mellkas felületén egyenletes eredményt érünk el. Altatásban, melyet részletes mellultrahang-, esetleg mammográfia, labor, EKG, szükség esetén mellkas RTG vizsgálatok, altatóorvosi konzílium előz meg, magánkórházi-magánklinikai körülmények közt a hónaljban ejtett pár cm-es és a bimbóudvar belsejében maradó metszésekből endoszkóp segítségével egyben távolítjuk el az egész mirigyállományt és a környező zsírszövetet, majd az eredményt kiegészítő vibrációs zsírleszívással tesszük egyenletessé. A műtét után a bimbó érzékenysége átmenetileg mindig, néha tartósan gyengül, de a nagyítóval is alig megtalálható hegek kárpótolják a pácienst. A műtét után 1 hétig speciális kötést, 4-6 hétig speciális kompressziós mellényt szükséges viselni a jó eredmény érdekében. Az eltávolított mirigyállományokat a biztonság kedvéért részletes szövettani vizsgálatra küldjük.


 
gynecomastia férfi mellkisebbítés rosszul operált

A megnagyobbodott férfi mell egyes szöveteinek eltávolítási vázlata


Számos elégedett páciensünk van, akik hosszú évek óta nem szívesen mentek nyáron strandra, a műtét után - a mellényt már levetve - alig várták, hogy ezt először megtehessék, anélkül, hogy korábbi gátlást okozó elváltozásukat szégyellniük kellett volna.

  Képgaléria