Mekkora legyen az implantátum?
 
Talán ez az a kérdés, amivel kapcsolatban a legelképesztőbb és leggyakrabban hibás feltételezésekből kiinduló kijelentéseket hallom szinte minden héten plasztikai sebészetünkön, amikor páciensekkel konzultálok. Holott soha sem kérdezem ezt a pácienstől, mert ahogy ez ennek a kis írásnak a végére kiderül, nem erre kell válaszolnia ahhoz, hogy az esztétikailag, anatómiailag és az ő igénye szerinti ideális méretű és formájú mellimplantátumot kapja. Ha ezt ő mindjárt tudná, ő lenne a plasztikai sebész és én a páciens. Nézzünk néhány elképzelést, mely már elhangzott a plasztikai sebészeti rendelőmben arra a kérdésre, hogy mekkora legyen a mellimplantátum (egyik-másik elég gyakran is):

„Legyen minél nagyobb!!!”

„Legyen akkora, hogy felemelje a lógó mellemet!” (nem lehetséges!)

„Legyen minél kisebb! (Hogy az anyósom, a főnököm, a munkahelyemen a kollégáim ne is sejtsék.)" - Ez azt jelenti, hogy szeretné is a mellplasztika-műtétet, fél is tőle. Az ilyen páciens az, aki a műtét után 2 hónappal már nagyobbat szeretne.

„Legyen 270 köbcentis, mert a barátnőmnek, az ismerősömnek is akkora van, és az tetszik! (Hogy mekkora volt az ő melle előtte????? Nem tudom! Mekkora az ő mellkasszélessége??? Nem értem!!!)”

„Legyen jó nagy, de leereszthessem, ha elmegyek otthonról, mert hallottam, hogy van szelepes, állítható, felfújható is!” (Ezt egy soha aztán általam meg nem operált páciens férje mondta, aki a feleségét, aki nem is akart műtétet, és meg sem szólalt a kérdéseimre, a rendelőmbe vonszolta mellnagyobbítás céljából.)

Egy adott páciensnél az általa később legjobb nagyságúnak tartott mellimplantátum meghatározása egy konzultációs, kommunikációs folyamat, melynek végeredménye a térfogat. Ennek lépései pedig az adott páciens esetében ideális implantátum-átmérő és -magasság meghatározása. A térfogatszámításhoz szükséges harmadik tényezőről, a geometriában ismert pi tényezőről (a képletben) nem kell beszélnünk, ezt minden mellimplantátum-mérettáblázatba beleszerkesztették.

Az első kérdés, mely a tükör előtti konzultáció vagy fényképek, előtte-utána képek megtekintése során tisztázandó:
Hol legyen mellnagyobbítás után a mell belső széle, vagyis mennyire legyenek belül egymáshoz közel a mellek? (Műfogással mutatható a tükör előtt.) Ez adja meg az implantátum elhelyezésének belső pontját a páciens adott szöveti vastagságának figyelembevételével.
 
mellimplantátum profilok képekkel

 A kívánt belső teltség megállapításának ábrája


Ezután a plasztikai sebész következő kérdése, melyre a páciens vagy a tükör előtt saját magát nézve tud válaszolni, vagy előtte-utána képek előtt:
Mennyire haladja meg oldalt (vagy ne haladja meg – de ezt a válaszolók csak 5%-a mondja végül) a mellkas oldalvonalának vetületét a majdani mell oldalsó kontúrja? (Műfogással is mutatható a tükör előtt.) Ez adja meg a mellimplantátum átmérőjének a külső pontját (a páciens adott szöveti vastagságának rászámításával).

 
mellimplantátum ára

A kívánt külső teltség megállapításának ábrája

 
A két pont közti távolság cm-ben – levonva belőle a bőr, bőr alatti zsírszövet és a mirigyállomány vastagságát – megadja a páciens mellkasi adottságai és esztétikai elvárásai szerint ideális mellimplantátum-átmérőt, melyet a páciens is jól kontrollálhat a tükör előtt. Ehhez csak egy centiméterszalag vagy vonalzó kell.
 
 mellimplantátum szélesség

A kívánt implantátumszélesség (átmérő)


A nehezebb kérdés, melyet gyakran csak sok-sok plasztikai műtét előtti és utáni kép megtekintése után tud eldönteni a páciens:
Milyen felső kontúrt (teltséget) szeretne oldalnézetből a mell felső részén (a bimbóudvartól felfelé a kulcscsontig) a páciens? Egyenest? Domborút? Ha domborút, az mennyire legyen domború? (Tükör előtti műfogással mutatható, hacsak nincs egészen kicsi melle a páciensnek, vagy előtte-utána fotókon nézhető.)
Ez adja meg a szükséges mellimplantátum-magasságot  attól függően, hogy felül részben izom alatti implantátum elhelyezést vagy izombőnye alatti elhelyezést tervezünk.
 
 
Ezt a 3 kérdést, amit tükör előtt teszek fel,  a más plasztikai sebészeknél is járt pácienseim szerint Magyarországon csak én teszem fel.
 mellimplantátum alak

A kívánt felső teltség megállapítása


Miután a plasztikai sebész javaslatot tett arra, hogy adott esetben izom alá vagy fölé célszerű-e tenni a mellimplantátumot, tudja, hogy ebben az esetben a páciens által óhajtott felső teltség milyen profilmagasságú (mennyire „lapos” vagy „domború”) implantátummal érhető el, tapasztalatai és az implantátum felső része fölé eső szövetek vastagságának a megbecsülése alapján. Az a páciens bizalmi kérdése, hogy elhiszi-e azt, hogy a plasztikai sebész tudja, az adott mellmagasság eléréséhez melyik profilmagasságú mellimplantátumot kell felhasználnia. 

 
 mell implantátum

A mellimplantátum profilmagassága és a felette lévő szöveti vastagság (mely más izom alatti és feletti elhelyezésnél) adja meg a mell várható felső teltségét. Izom alatti elhelyezésnél az izom és a mirigyállomány vastagságától, mint egyéni adottságtól függ a mell felső teltségének mértéke ugyanolyan profilmagasságú implantátumoknál


Az így meghatározott mellimplantátum-átmérő és -profilmagasság az implantátumgyártók által szerkesztett táblázatokból adja meg az adott típusú, gyártmányú mellimplantátumok térfogatát, azaz nagyságát. Ez a meghatározási mód egyesíti az anatómiai adottságokból következő és az egyéni esztétikai elvárásoknak megfelelő nagyságot. Speciális adottságok (mellkasi  és bordaív-aszimmetria, különböző térfogatú és alakú mellek) módosíthatják ezt, kockázat csökkentése céljából. 

 
 mellimplantátum

A mellimplantátum meghatározott átmérője és magassága adja meg a térfogatát


Két különböző eredeti mellmirigyállomány-nagyság (és izomvastagság) esetén különböző méretű mellimplantátumokkal azonos mellnagyság is elérhető. Ezért nem használható a plasztikai sebészetünkön gyakran hallható igény: „én is 325 ml-es implantátumot szeretnék, mert az ismerősömnek azzal lett szép a melle”. Ha ilyenkor a plasztikai sebész megkérdezi, látta-e, milyen volt a melle az ismerősnek műtét előtt, vagy tudja-e, milyen az ő mirigyállomány- és izomvastagsága, a válasz mindig nemleges. 
 
 
 mellimplantátum kép

Azonos gyártmányú, különböző profilmagasságú implantátumok


A nagyobbítás utáni mellnagyság (és forma) nemcsak a mellimplantátum-nagyság (és -alak), de a műtét előtti mirigyállomány-nagyság (és -forma) és izom alatti implantátumelhelyezés esetén az izomvastagság együttes hatása, összege is.

Ezért nem érdemes a pácienst köbcentikről, milliliterekről, grammokról kérdezni, hanem arról, mit szeretne itt, ott és amott. Addig nem érdemes operálni, amíg ezekre a kérdésekre nem kap világos választ a plasztikai sebész, és amíg ezt a páciens nem látja át. Az a plasztikai sebész, aki páciensének azt mondja, bízza rá, hogy a műtétnél milyen méretet használ, minden csak ott dől el, nem gyakorlott a tervezésben, de a kommunikációban sem. Az a plasztikai sebész, aki nem kérdezi meg páciensétől, hogy annak mik a konkrét esztétikai elvárásai felső teltség és belső, oldalsó határok tekintetében, nem tud kommunikálni és kicsi a valószínűsége, hogy a páciensnek is az fog tetszeni, ami neki.

Aszimmetriák vagy ritka egyéni adottságok esetén – melyek előre felmérhetők – szükség lehet igen kis mértékben (egy-egy mérettel) műtét közben módosítani az előzően megállapított térfogatot, de ezt is előre meg kell mondani a páciensnek.


A fentiekből kiderül, hogy egy minden szempontból ideális mellimplantátum-nagyság meghatározásának feltételei:

- alapos, megfontolt, részletes, tükör és képek előtti konzultáció
- a páciens pontosan tudja, mit akar belül, kívül és felül – azaz sok képet nézzen
    meg a konzultáció előtt és az egyes kérdésekre adott válaszai során
    tudjon elvonatkoztatni a többi kérdéstől
- a páciens és a plasztikai sebész együttműködése
- centiméterszalag (mint a legkisebb beruházás) a plasztikai sebész kezében

- sok előtte-utána kép együttes megtekintése és elemzése
- mellimplantátum-táblázatok együttes megtekintése
- speciális melltartóba próbálható külső mérőeszköz – sizer – használata 
 
 
 
 mell implantátum táblázat

A plasztikai sebészetünkön leggyakrabban használt, különböző profilmagasságú implantátumok táblázata, bejelölve a gyakorlatilag szóbajöhető méreteket és a mi gyakorlatunkban átlagos méreteket (utóbbi több ezer páciens átlaga)


Ne hagyja a páciens, hogy az egyéni igényei szerint felmért és ajánlott implantátumnagyság és -forma vonatkozásában hozzátartozó, barátnő vagy más, nem plasztikai sebész képzettségű ismerőse befolyásolja!

Kissé különböző méretű mellek korrekciója mellnagyobbítás során vagy különböző nagyságú, méretarányú, fix méretezésű implantátumokkal vagy nagy térfogatkülönbségek esetén a műtét után állítható, szelepes, kettős falú, speciális implantátumokkal lehetséges. Ha a pácienst melleinek térfogatkülönbsége már a műtét előtt is zavarja, akár a legkisebb mértékben is, utána biztos jobban fogja, ha nem törekednek a különbség korrekciójára is. Különböző nagyságú (térfogatú) mellek nagyobbítása azonos térfogatú implantátumokkal különböző nagyságot, aszimmetriát és elégedetlenséget fog eredményezni.