Fenéknagyobbítás, fartájék emelése glutealis implantátummal

Ha a páciens problémája veleszületetten lapos vagy kismértékben megereszkedett fartájéka, ennek korrekciójára a fartájék megemelésére végzett implantátumbeültetés lehetséges. Az ilyen implantátumok szerkezete hasonló a mellimplantátumokhoz, azonban tömöttebb tapintatúak, mert nagyobb kohezivitású (sűrűségű) gélt tartalmaznak, de ez ezen a területen előny.

 
fenék implantátum
 
Fartájéki implantátum képe


A műtét hason fekvő helyzetben történik altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben, megfelelő előkészítés után, mely a mi gyakorlatunkban antibiotikum szedése, a béltartalom baktériumainak a gyógyszeres csökkentése és a műtét utáni székletek befolyásolása. A behatolás helye egy függőleges metszés a farkcsont feletti redőben, mely később alig látható. Az implantátumokat a nagy farizom alá (tulajdonképpen izomrétegek közé) képzett üregbe helyezzük, a sebet több rétegben zárjuk, és szívódraint (csöveket palackokkal) helyezünk be. A műtét után speciális nadrág viselése szükséges. Az implantátumok nem az ülőfelületen vannak, hanem e felett.


 
fenékplasztika
 
Fartájéki implantátum helyzetének ábrája


Ritkán előforduló szövődmény a fertőzés (hiszen a behatolás és a seb is pár cm-re a végbélnyílás felett kezdődik), a későbbi savógyülem-képződés vagy az implantátum elmozdulása, melyek újabb műtétet tehetnek szükségessé. Magyarországon a legnagyobb forgalmú plasztikai sebészeteken is jóval kevesebb ilyen műtét történik, mint pl. Brazíliában, ahol sok helyen gyakoribb beavatkozás, mint a mellnagyobbítás. Az implantátum méretének, alakjának kiválasztása hasonlóan fontos, mint mellimplantátumok esetén. Abban az esetben, ha a fartájéki implantátum körül tokzsugorodás, azaz keményebb tapintattal járó állapot alakul ki, ez szinte soha nem zavarja a pácienst, ellentétben azzal, ha ez egy mellimplantátum körül alakul ki. A fartájék nagyobbítására szolgáló zsírbeültetés után számos súlyos szövődményt (mint pl. zsírembólia) közöltek, ezért zsír beültetése a farizom szövetei közé nem javasolt, ha pedig a bőr alá ültetik be, akkor az eredmény természetellenes, idővel megereszkedő lesz, ezért ezt nem javasoljuk.

 
fenékplasztika kép
 
Fenéktáji implantátumokkal történt nagyobbítás rejtett helyzetű, friss hege a műtét utáni 4. héten. Jó vagy akár átlagos sebgyógyulási hajlam esetén, a jó technikával, úgynevezett tehermentesítéssel egyesített sebszélek után kb. fél évvel a heg alig láthatóvá válik.
  Képgaléria