A műtétek időzítése
 
Az egyes beavatkozások, műtétek időzítésével kapcsolatban sok tévhit él a páciensek körében, és nem mindig rendelkeznek elegendő információval.
 
plasztikai sebészet műtét időzítés plasztikai sebészet műtét időzítés 1 plasztikai sebészet műtét időzítés 2 plasztikai sebészet műtét időzítés 3
 
Az, hogy egy műtét télen, tavasszal vagy ősszel történik-e, általános életvitel, tevékenység és a mi éghajlatunk mellett közömbös. Mindazonáltal nem célszerű egy orr-, fül- vagy arcműtét után 1-4 héten belül mínusz 10 C fokos hidegben huzamosan tartózkodni (síelés, biztonsági őr foglalkozása), de a nálunk télen végzett műtét után két hét múlva pl. Kalifornia melegébe utazni szintén kellemetlenségekkel járhat. Nyári 40 C fokos melegben, különösen, ha otthon és a műtét utáni tartózkodási helyen nincs légkondicionálás, fokozott sebgyógyulási kockázatot jelent az izzadás, elsősorban mellműtét, hasfalplasztika, zsírleszívás, de a legtöbb plasztikai sebészeti műtét esetén is, ez az egyik oka annak, hogy a legnagyobb forgalmú plasztikai sebészetek miért vannak augusztusban zárva, miért ilyenkor mennek szabadságra a legkeresettebb plasztikai sebészek. Noha vannak, akik csak augusztusi szabadságuk idején szeretnének plasztikai sebészeti beavatkozást, ez az időzítés éppen ezért nagyobb kockázatot jelent önmagában, mert – az előző okokon túl – vannak kollégák, akik elsősorban ilyenkor végzik egy évben a legtöbb beavatkozást, amikor a többiek szabadságon vannak, mert ilyenkor a választható plasztikai sebészetek száma korlátozott és behatárolt.

Plasztikai Sebészetünkön nem végzünk a nyári szabadság időszaka előtti egy héttel korábban orrplasztikát, két héttel korábban mellkorrekciót, arcműtétet, csak előbb, hogy a kellően biztonságos kontrollidőszak adva lehessen.
Ugyanilyen ok miatt nem végzünk karácsony előtt 5 nappal már műtéteket, mert a karácsonyi ünnepeket  plasztikai sebészetünk nem szeretné kontroll miatt a rendelőben tölteni, de pácienseinkről is ezt feltételezzük.
 
plasztikai sebészet műtét időzítés 4
Kisatírozva, amikor nem operálunk, azaz július vége és augusztus, valamint december vége


A késő tavaszi, nyári, de akár egy napsütéses, erős UV-sugárzás, különösen vízparton vagy havas környezetben fokozott hyperpigmentációs kockázatot (sötét barna foltok – sötét hegek) jelent, mely csökkenthető magas faktorszámú fényvédő krémek használatával. Bizonyos bőrelváltozások korrekciója, lézeres vagy villanófényes beavatkozások egyáltalán nem javasoltak ilyenkor.
Esztétikai műtét közvetlenül egy családi vagy személyes életviteli esemény (esküvő, évfolyamtalálkozó, stb.) vagy új munkahelyen, iskolában való kezdés, nyaralás előtt közvetlenül nem javasolt, mert az adott páciens esetén várható szalonképtelenség időtartama egészen pontosan nem garantálható. Általában tanácsolható, hogy ne az utolsó pillanatra halasszunk egy esztétikai beavatkozást, mert ez egyébként megelőzhető kellemetlenségeket okozhat.
 
plasztikai sebészet műtét időzítés 7 plasztikai sebészet műtét időzítés 8
 
Egy esztétikai műtét elvégezhetőségének vannak testi és lelki feltételei. Egy alapbetegség, egészségügyi, testi állapot kockázatának felmérése a műtétet vállaló plasztikai sebész kötelessége, csakúgy, mint a lelki állapot kockázatának a mérlegelése, de ez utóbbinak a jelentőségét a páciensek általában alábecsülik. Nem javasoljuk, hogy nagy lelki megrázkódtatással járó állapotokban (szeretett hozzátartozó fájdalmas elvesztésének, válás nehéz folyamatának lelki gödrében) történjen műtét, mert nem ez a szerencsés időpont. Egy műtéttel járó elkerülhetetlen kellemetlenségek, megterhelések kimeríthetik ilyenkor a csökkent tűrőképességet. Vagyis először a lelki „gödör” szélére saját erővel kell felkapaszkodni, és ha ezt elérte valaki, akkor valóban segíthet (pl. új kapcsolat megteremtésében) az esztétikai műtét.

Terhesség alatt vagy kissé előrelátó módon, tervezett vagy várt várandósság esetében semmilyen esztétikai beavatkozás nem javasolt, akár a legegyszerűbb injekciós kezelés sem, egyrészt a hormonális változás okozta kiszámíthatatlan hatások (pl. előnytelen hegképződés), másrészt az ilyenkor használt gyógyszerek okozta nem kizárható magzati károsodás kockázata miatt.

Implantátum beültetésével járó műtétek (pl. mellnagyobbítás) terve meggondolandó az őszi-téli időszakban olyanoknál, akiknek kisgyermeke szinte 3 hetente szenved felsőlégúti hurutban, mert ha a fertőzést a páciens közvetlenül a műtét időpontja táján kapja meg tőle, az egy implantátum körüli gyulladást, és az implantátum eltávolítását is okozhatja egészen ritka esetben.

Tisztán esztétikai plasztikai sebészeti műtétet (pl. mellnagyobbítás, orrplasztika, kisajak-kisebbítés) általában nem végzünk 18 éves kor előtt, mert fizikai, testi változás is várható még ezután, vagy, mert a kockázatok ilyenkor magasabbak, mert ritkán érett ilyenkor a fiatal páciens pszichés okokból a megfontolt döntésre, a kellő együttműködésre, nem utolsósorban jogi, beleegyezési szempontok alapján. Egyénileg mérlegelendő esetekben, korai testi érés, biztos és megingathatatlan esztétikai elvárások esetén, kellő együttműködés reménye esetén ettől ritkán el lehet térni.
Helyreállító jellegű plasztikai sebészeti beavatkozásokra nem ideális a pubertáskor (noha ilyenkor a fiatal pácienst az is zavarni tudja, ami egyébként máskor nem zavarná), mert a hegképződés minősége ilyenkor a legrosszabb egy ember élete során. Lehetőleg a pubertás előtt vagy rosszabb esetben utána javasolt ilyen műtéteket elvégezni.

Plasztikai sebészetünk vezetője, Dr. Balajthy Tibor gyermeksebészeti tapasztalata és szemlélete miatt a fejlődési rendellenességek helyreállító plasztikai sebészeti időzítésében a minél korábbi műtéteknek híve, ajakhasadék esetében az újszülöttkori, állcsonthasadék esetén (melynek korrekciója sajnos a legtöbb esetben hazánkban felnőttkorra halasztódik vagy meg sem történik) lehetőleg a hatéves kor előtti, a legtöbb kézfejlődési rendellenesség esetén legkésőbb ötéves korban. A Poland-szindróma (mellizom és mell hiánya) esetén a 6-8 éves kor előtt elvégzett első műtét, óriás veleszületett anyajegyek esetében az 5 éves kor előtti korrekciók híve, bár kétségtelen, ez hazánkban az általános orvosi szemlélet és a realitások miatt ritkán lehetséges így.