Mellnagyobbítás és mellfelvarrás együtt

A leggyakoribb, hogy szült nőknek a szoptatás befejezte után ereszkedik meg a mellük, és ilyenkor a mirigyállomány térfogata is többnyire zsugorodik a terhesség és szoptatás alatti átmeneti nagyobbodása után.

Gyakran tapasztalni, hogy olyan páciensek, akiknek a melle megereszkedett és kisebb térfogatú is annál, mint ami nem megereszkedett állapotukban nekik elegendő volna, vagy csak mellnagyobbítással, vagy csak mellfelvarrással hiszik korrigáltatni az eltéréseket. Ennek az oka két tévhitben keresendő: az egyik tévhit az, hogy csak implantátumméret kérdése az, hogy egy lógó mellett „fel lehessen emelni” vele. A másik hiba abból adódik, hogy egy lógó, megereszkedett mell optikailag mindig nagyobbnak látszik, mint ugyanaz a mell, ha a szöveti térfogata nem lógna.
 
 mellfelvarrás mellnagyobbítás 3

Azonos térfogatú, megereszkedett és nem megereszkedett mellek képe


A fenti első tévhitre az a válasz, hogy viszonylag nagyon kis mértékű megereszkedés korrigálható önmagában mellnagyobbítással, implantátumbehelyezéssel. Ha a bimbóudvar alsó szélének magassága eléri vagy lejjebb van, mint a mell alatti áthajlási redő magassága, nincs olyan mellnagyobbítási technika, mely önmagában felvarrás nélkül jó eredményt adna.
 
 mellfelvarrás mellnagyobbítás 2

Nem megereszkedett, enyhén megereszkedett (felvarrást még nem igénylő és felvarrást igénylő) mellek formája az alsó áthajlási redő magasságának vonalával


Ha ugyanis jó helyre, izom alá történik ilyenkor az implantátum behelyezése, kettős kontúr alakul ki, az implantátum domborulata alatt lógni fog a mell. Ha pedig lógó mellek mirigyállománya alá helyezik be az implantátumokat, akkor a mellek nagyobbak lesznek, és még sokkal jobban fognak lógni, ezenkívül számos egyéb szövődmény is nagy valószínűséggel jelentkezni fog (tokzsugorodás, a mirigyállomány elvékonyodása, implantátum-megereszkedés, stb.).

Felvarrást, pontosabban annak legegyszerűbb változatát, bimbóudvar-feljebbvitelt (-pozícionálást) kell akkor is végeznünk, ha mellnagyobbítást igénylő adottságok mellett a bimbók lefelé tekintők, a bimbóudvarok alsó széle és a magasan lévő alsó áthajlási redők távolsága túl kicsi, a mellek alakja ezért csőszerű (tubuláris), mert a mirigyállományok alsó része alulfejlett a felsőkhöz képest, vagy ha a bimbóudvarok területébe előboltosul a mirigyállomány egy része (tuberosus mellek).
 
 mellfelvarrás mellnagyobbítás 1

Csőszerű (tubuláris) és előboltosuló bimbóudvarú (tuberosus) mellek képei


A második tévhitről (hogy megereszkedett melleit nagyobb térfogatúnak látja a páciens, mint azok valójában) jól meggyőződhet a páciens, ha a tükör előtt állva egy műfogással a kívánt helyzetbe nyomjuk a bimbóudvart, felül a páciens által óhajtott mértékű teltséget hozunk létre azzal, hogy az egész mirigyállományt (vagy nagy részét) a bőrön belül felnyomjuk. Amikor a páciens ekkor azt mondja, hogy felül pont ilyet szeretne, kiderül, hogy alul nem marad semmi teltség (vagy alig valami) a mirigyállományból, mert nem elég a mirigyállomány meglévő teljes térfogata ehhez. Ilyenkor kell a felvarrás műtétével együtt mellnagyobbítás, azaz egyidejű implantátumbehelyezés is.

 
mellfelvarrás előtt mellfelvarrás plasztikai sebészet mellfelvarrás plasztikai sebészet budapest mellfelvarrás plasztikai sebészet budapesten
       
A lógó mell optikailag mindig nagyobbnak látszik, mint amekkora valójában (1. kép). A 2. képen azt a felső teltséget (még mindig homorút) lehet látni műfogással, amit önmagában felvarrással létre lehetne hozni (de ebben az esetben nem érdemes). A 3. képen látható felső teltséghez már implantátum beültetése szükséges, mert ezt a felül egyenes formát úgy hoztuk létre műfogással, hogy a mell teljes mirigyállományát alulról felnyomtuk. A 4. képen felül enyhén domború mellforma létrehozásához magasabb profilú implantátum beültetésére van szükség a felvarráson kívül.

 
Fontos tehát megérteni, hogy a mellnagyobbítás elsősorban a térfogat, a felvarrás pedig elsősorban az alak korrekcióját jelenti, egymást nem helyettesíthetik! Nagy csalódás, több szövődmény és igen költséges újabb műtét lehet annak az eredménye, ha a páciens el akarván kerülni a felvarrás kétségtelenül jobban látható hegeit, mindenáron olyan plasztikai sebészt keres, aki nem eléggé járatos vagy nem eléggé következetes szakmailag, és elvégzi laikus „megrendelésre” a szakmailag hibás, biztosan újabb és újabb korrekciókat igénylő beavatkozást.

 
mellfelvarrás mellnagyobbítás
Felvarrást és mellnagyobbítást igénylő két eset képei


Az első konzultáció során kellő szakmai gyakorlattal megmondható (tehát nem egy műtét után kell kiderülnie), hogy a mellnagyobbítással egyidejűleg kell-e felvarrás is, ha egy plasztikai sebész azt mondja, hogy ez csak a műtét során fog kiderülni, az nem rendelkezik kellő szakmai tapasztalattal és főleg tervezési gyakorlattal. Vannak plasztikai sebészek, akik egyidejűleg nem végeznek mellnagyobbítást és felvarrást, mert kétségtelenül ez az egyik legnagyobb speciális szakmai gyakorlatot igénylő kombinált esztétikai beavatkozás, de úgy gondolom, két egymást követő műtét nagyobb megterhelés a páciens számára, valamint én egy műtéttel (amely során az összes szempontot lehet egymással összhangba hozni) egyszerre jobb eredményt tudok elérni, mint két egymást követővel.

 
  mellfelvarrás 1 mellfelvarrás 2 mellfelvarrás 3  
         
Az 1. képen olyan mértékű megereszkedés látható, mely önmagában mellnagyobbítással, implantátummal, felvarrás nélkül nem korrigálható jó eredménnyel. A 2. képen önmagában felvarrással, implantátum nélkül hosszú távon elérhető eredmény látható műfogással. Ha a 3. képen látható felső teltséget szeretné a páciens, ahhoz a felvarráson kívül implantátumbeültetésre is szükség van, mert nagyobbítás nélkül alul nem lenne elég térfogat ahhoz, hogy felül kellő térfogat legyen.


27 éve már olyan mellfelvarrásra nincs szükség, amikor ún. „fordított T” alakú hegekkel a mellek alatti redőkben is lesz heg, mely módszer rég elavult. Kismértékű lógás esetén elég a bimbóudvar körüli körkörös heg, ennél nagyobb mértékűnél pedig a bimbóudvari és az ez alatti függőleges heg. Utóbbi esetben az implantátum behelyezése is ebből lehetséges, az előbbi esetben pedig előnyben részesítjük azt, ha külön behatolásból, hónaljból helyezzük be az implantátumokat, és azok így nem érintkeznek a műtét során a bimbóudvari mirigyállomány területben gyakran található baktériumokkal, valamint az egész mirigyállományt sem kell felemelni, pláne átvágni a behelyezésükhöz.