Arcplasztika

A köznyelv és a hagyomány „arcplasztika” műtéten olyan beavatkozást ért, mely nem más, mint az arc bőrének meghúzásával és megfeszítésével végzett, ma már nyugodtan mondhatjuk, múzeális módszer. Ennek a módszernek két előnye van: könnyű elvégezni, és hamar visszanyeri szalonképességét a páciens.
Mivel azonban az öregedés folyamata nemcsak a bőrt, hanem szinte mindig több mélyebb réteget is érint, az ilyen, régi típusú műtét nem oldja meg a valós problémát, a megereszkedett mélyebb rétegeket nem teszi a helyére, csak felettük húz egyet. Ha valamit akar mutatni a közvetlen műtét utáni időszakban, akkor túl nagyot húz, amitől múmiaszerűen „kivasalt” és lapos lesz az arc, mely hatás – tekintve, hogy nem tart más, mint a csökkent rugalmasságú bőr, illetve a heg – rövid ideig tart. Gyakorlatunkban ilyen, hazánkban sajnos elterjedt, korszerűtlen és még sok helyen általánosan így végzett műtétet (amit ráncfelvarrásnak neveznek) nem javaslunk, nem látjuk értelmét, a páciens kétévente műtétekre szorulna. Mi inkább azt szeretjük, ha a páciens eredményével hosszú évek múlva is elégedett, és inkább más problémával keres fel újra, vagy a barátnőjét vagy a lányát küldi hozzánk.

Az elmúlt évtizedben számos helyen hirdetnek a bőr alá történő, különböző szálak (aranyszál, fogazott fonalak) behúzásával végzett, látványos fiatalítást ígérő, egyszerűen elvégezhető, minimális kellemetlenségekkel járó beavatkozásokat. Ezekkel számos probléma van. Az első, hogy az arcon az öregedéssel nem csak a bőr ereszkedik meg, ha csak ezt húzogatják, az teljes eredményt nem adhat. A következő, hogy a bőr húzogatásával hosszú távú eredményt nem lehet elérni. Végül én nem szeretnék olyan női arcot simogatni, aminek bőre alatt húrként érzem a behúzott, nem felszívódó szálakat! Ma már az aranyszálakkal végzett ilyen műtétek komolytalannak tekinthetők. A felszívódó szálakkal végzett ilyen beavatkozások után pár hónappal később már nem látható semmilyen eredmény. Az egyéb fogazott vagy tölcséres szálakkal végzett beavatkozások olyan páciensnek adhatnak rövid távú, nem az arc egészét fiatalító eredményt, akiknek nincs vékony bőrük és bőr alatti kötőszövetük, akik nagyobb beavatkozásokat és az ezzel járó hosszabb szalonképtelenséget nem kívánják, vagy általános állapotuk és egyéb betegségeik miatt az kockázatos volna. Kis beavatkozások, szerényebb és rövidebb ideig tartó eredménnyel, viszonylag nagy költséggel – ebben foglalható össze lényegük. Jelen sorok írója az elmúlt 10 évben nem találkozott olyan pácienssel, aki ilyen – máshol végzett – beavatkozás után azt mondta volna, hogy 2-3 hónappal később látott bármilyen eredményt. Mi nem végzünk semmilyen szálbehúzást a fentiek okán.

 
arcplasztika plasztikai sebész
Hagyományos, csak a bőr megfeszítésével máshol végzett „arcplasztika” kiszélesedett, nem tartó bőrhegei helytelen metszésvezetéssel, mely a fület deformálja
 

Arcműtéteinkről

A korszerű arcplasztikai műtét a mélyebb szöveteket is a helyére emeli, hiszen az öregedés folyamata az arc összes szöveti rétegét érinti, nemcsak a bőrt, hanem a zsírréteget, az izmokat, a kötőszövetet is. Csak ilyen módszerrel lehet természetes és harmonikus eredményt elérni. Ennek feltétele, hogy az esztétikailag és anatómiailag összetartozó területek, szemkörnyék (homlok, halánték, szemhéjak, arcközép) vagy állkapocstájék (arcközép, állkapocs-ív, nyak) műtéte mindig egyszerre történjék, elkerülendő, hogy „határok” maradjanak, ne legyen szembetűnő a korrigált és a nem korrigált terület különbsége.

 
arcplasztika budapest
Az arc bőr alatti mélyebb, izom-, zsír- és kötőszöveti részei megemelt, korrigált és az öregség miatt megereszkedett állapotukban
 

Ilyen műtétek során lehetséges izomműködés okozta redők, ráncok korrekciója is az izmokból kivágott kis csíkok módszerével (homlokon, orrgyökön). Lehetséges a megereszkedett zsírpárnák, kötőszövet, izmok megemelése (fáradt szem, megereszkedett homlok, halánték, szemöldök, arcközép, nyaki húrok, oldalsó toka) is, melyeket lehetőleg fix pontokhoz rögzítünk (csont, csonthártya) a tartós eredmény érdekében.

Olyan esetekben, amikor bőrfelesleg nincs, ezen műtétek elvégezhetők endoszkópos módszerrel (apró metszéseken keresztül bevezetett kamerával és speciális eszközökkel végzett műtét) akár a homlokon, halántékon, arcközépen, akár a nyakon is. E módszer előnye egyrészt a fiatalabb páciensek körében lényeges, mert nincs szükség hosszú hegekre, másrészt időseknél is az arc felső részén, mert itt a bőrtöbbletet „elcsaljuk” hátra, a hajhatár mögé, ahol az zsugorodik és nem lesz látható, valamint az arcközépen, ahol az alsó szemhéjplasztika metszésével távolítjuk el a bőrfelesleget.

 
arcplasztikai műtét arcplasztikai műtét plasztikai sebész

Plasztikai sebészetünkön végzett endoszkópos arcplasztika során magas szintű és a legkorszerűbb műszerek és berendezések segítik munkánkat, biztosítják a páciens biztonságát.  Az arc esztétikai műtétei során is igen fontos, hogy a beavatkozásokat minél kisebb, rejtett helyű metszéseken keresztül végezzük el, melyhez nagy segítséget ad a száloptikás világítórendszer technikája is.


Ha a fülek előtt lényeges bőrtöbblet van (ez a műtéti konzultációnál látható és előre jelezhető), akkor nyílt műtéti feltárással végezzük a műtétet, és mélyebb korrekciók után csak a bőr többletét vesszük ki. Ilyenkor a hegek minősége speciális, felszívódó, rejtett varratokkal, tehermentesített öltésekkel, rejtett helyeken vezetett metszésekkel olyan lehet, hogy nagyítóval csak az találja meg fél év múlva, aki tudja, hol és mit kell keresni. Arcplasztikáink után varratszedésre nincs szükség.

 
arcplasztika budapest plasztikai sebész arcplasztikai műtét

  Az altatásban végzett endoszkópos arcműtét a műtét előtt készült speciális steril frizura copfocskákba rögzített hajtincsei közt, hajvágás, borotválás nélkül történik rejtett helyzetű metszésekből. Balajthy doktor operál.


Az endoszkópos arcműtéteket amerikai kollégáktól tanulva 1995 óta végezzük, fél-egy évvel az első európai alkalmazások után, hazánkban a legnagyobb számban. A rögzítést a koponyatetőn titániumból készült 5mm-es mikrocsavarokkal végezzük, mely a páciens számára a legkényelmesebb, ugyanakkor a legbiztonságosabb és legtartósabb eljárás. Kipróbáltuk az igen költséges felszívódó csavarok használatát is, de nem vált be. A  titániumból készült csavarok később nem tapinthatók, nem jeleznek a reptéren, nem zavarják a koponya és agyi MR-vizsgálatokat, és nem kell azokat eltávolítani. Az endoszkópos műtét során az arc idegeit és ereit nagy nagyításban jól látjuk, és azokat biztonságosan lehet kikerülni munkánk során.

 
 arcplasztika specialista plasztikai sebész

Endoszkópos arcplasztika során nagy nagyításban jól láthatók az ideg- és érképletek a képernyőn. A képen látható vastag fehér vonal egy, a valóságban fél mm átmérőjű, a szemüreg felső szélén kilépő érzőideg.
 
 
 
arcplasztika képek

Endoszkópos homlok-, szemöldökemelés során nagy nagyításban jól láthatóak a szöveti rétegek, alul a homlokcsont, felül a megemelt csonthártya az összes szöveti réteggel


Az alsó szemhéjak kifordulásának megelőzésére az egyébként attraktívabb hatást is adó külső szemzugemelést, -fixálást is elvégezzük. Szükség esetén növelhető vagy csökkenthető is a homlok magassága. A műtétek során nem kell hajat levágni, borotválni, a műtétek előtt speciális „steril” frizurát készítünk a páciensnek, és az összefogott, pontosan megtervezett hajtincsek között operálunk. A haj a műtét után eltakar minden heget. 


A nyakon az izomréteg varratával, szükség esetén kiegészítő áll alatti zsírleszívással, az izom- és bőnyeréteg fül mögé történő emelésével lehet ideális-esztétikus, sima felszíneket és az áll-nyak közti szögletet létrehozni. Ilyen műtét után 2-3 hétig kompressziós nyak- és arcmaszkot szükséges viselni.
Az arcműtéteink többségét altatásban végezzük, kellően kivizsgált pácienseinken, 1 napos magánkórházi ápolással.
 
 
arcplasztika plasztikai sebészet
Az arc alsó részének és a nyaktájék esztétikai műtétei után használatos kompressziós maszk


Gyakorlatunkban kellő kivizsgálás (labor, EKG, mellkas RTG, szükség esetén kardiológiai konzílium), altatóorvosi vizsgálat és konzultáció után magánkórházi-klinikai biztonsággal altatásban végezzük a műtéteket, legtöbbször 1 napos bentfekvéssel.
 
 
Műtét után

A mély technikájú arcműtétek hátránya a viszonylag hosszantartó, bár egyre csökkenő mértékű duzzanat (minimum 3, gyakrabban 4 hét, de néha másfél hónap), mely legtovább a járomívek felett látható. Sajnos nincs olyan módszer, mellyel előre pontosan megmondható a pontosan várható időtartam a duzzanatok elmúlására, de olyan páciens, akinek duzzanatai végleg megmaradtak volna, még nem volt sok száz mély technikájú arcplasztikánk közül. Ezzel szemben e műtétek előnye a látványos, természetes és hosszantartó eredmény, mely ugyanakkor 10-15 évvel fiatalabb, de nem művi benyomást tesz, ugyanakkor 10-20 év alatt sem romlik!
Pácienseink örömmel számolnak be arról, hogy a szükségszerű szalonképtelenség elmúlása után környezetük nagyon kipihentnek, fiatalosnak találja Őket, de akárhogy is keresik egy műtét nyomait, azok nem megtalálhatók.

  Képgaléria