Hasfalplasztika
A mi plasztikai sebészetünkön nemcsak egyféle hasfalplasztika létezik, mint a magyar állami plasztikai sebészeti osztályokon,  hanem többfélét is végzünk annak megfelelően, hogy milyen mértékű és formájú az elváltozás – a legjobb eredmény és a legkevesebb, legjobban takarható hegek érdekében.
  A hasfal veleszületett, alkati sajátosságai közül azon esetekben, amikor lényeges bőr- és zsírtöbblet nélkül a köldök alatti hasfal boltosul elő, az izomzat egy részének lebenyes áthelyezésével és speciális varratával végezhető el látványos korrekció, többnyire csak a szeméremdomb felett, a szőrzet határán ejtett metszésből származó, később alig észrevehető heggel. Bőr- és zsírtöbblettel nem járó hasfali előboltosulások endoszkópos technikával is korrigálhatók, ilyenkor a hegek még kisebbek.

Ennél lényegesen gyakoribb, amikor a terhesség után, az életkor előrehaladtával, esetleg elhízás okán a bőr és az alatta lévő zsírréteg megereszkedik és lóg. Ilyenkor zsírleszívással sajnos az elváltozás nem korrigálható, mert ez esetben a laza bőrtöbblet nem tapadna le egyenletesen az alapjához. Ilyenkor a plasztikai sebészetünkön olyan hasfalplasztikát végzünk, mely során bőr- és zsírterületet metszünk ki azért, hogy a hasfalat feszessé tegyük. Ha a megereszkedés viszonylag kis mértékű és csak a köldök alatti területre terjed, viszonylag rövid, az ideális, szeméremdomb feletti, alig látható, redőben lévő, ívelt alakú heggel (ún. "mini" hasfalplasztika formájában) elvégezhető a beavatkozás, még akkor is, ha az izomrétegen is korrigálnunk kell.
 

 
hasplasztika budapest

A köldök alakjának változása a korral 2 éves, 10 éves, 40 éves és 70 éves korban


Az öregedéssel, a szövetek megereszkedésével változik a köldök formája is. Idővel a köldök lefelé tekintő lesz, felette bőrredővel. Hasfalplasztika során csaknem mindig szükséges ennek korrekciója, de előfordul, hogy hasfalplasztikára nincs szükség, csak a köldök esztétikai javítására, mely elvégezhető olyan heggel, mely a köldökgyűrű belsejében marad.


hasplasztika ábra
 
Az öregedés során a köldök lefelé tekintővé válik. Hosszmetszeti vázlat fiatal, középkorú és öreg köldökről.


Olyan esetekben, amikor a megereszkedés nagyobb mértékű és a köldök feletti területet is érinti, köldökáthelyezéses hasfalplasztikát végzünk, ami azt jelenti, hogy a köldököt megtartva, a hasfalat lehúzva és belőle a szükséges részt eltávolítva a köldököt új helyén vezetjük ki. Ehhez egészen magasra, a bordaívek vonaláig kell alápreparálnunk a hasfal bőr- és zsírrétegét az alsó metszésből. Ezután a köldökgyűrűben és a has alsó részén marad hegvonal, utóbbi jó tervezés mellett mindenképpen a bikini-fehérnemű-úszónadrág által takart területre esik, középen lenn a szeméremdomb felett közvetlenül lévő természetes bőrredőbe esik, oldalt ferdén felfelé tart. E műtét során csaknem minden esetben célszerű az egyenes hasizmok közelítő varrata is, ami a köldök feletti előboltosulást csökkenti és a derekat keskenyíti. Szükség esetén elvégezhető az egyidejű köldöksérv vagy hasfali sérv ellátása is plasztikai sebészetünkön. Olyan esetekben, mikor korábbi hasi műtétek olyan hege látható, mely a köldök alatt a középvonalban hosszanti, és ezért előnytelenül zavaró, ezt a heget is kiválthatja az eltávolítható bőrrészlettel együtt a műtétünk. Műtéteink során megemeljük a szeméremdomb, szeméremtájék gyakran megereszkedett területét is.

 
hasplasztika kép

A hegképződés szempontjából is ideális helyre tervezett hegek fél évvel a hasfalplasztika után – a köldökben, és nem körülötte, a szeméremdomb felett és mindkét lágyékhajlatban a csípőkig – nem a hasfal közepén.


Plasztikai sebész gyakorlatunkban a hasfalplasztikát kellően kivizsgált pácienseinken – labor, EKG, mellkas RTG és érzéstelenítő-altatóorvosi vizsgálat után – legtöbbször gerincközeli érzéstelenítésben és vénás nyugtatásban végezzük, mely ebben az esetben számos előnnyel rendelkezik az altatással összehasonlítva. Gyakran van szükség a jobb hegelhelyezés és a műtét utáni feszülés csökkentésére a műtét előtt jelentősebb fogyásra. Ugyancsak fogyás szükséges, ha jelentős hasüregen belüli zsírosodás, elhízás okoz ún. sörpocakot, mert ellenkező esetben a műtéti seb szétválása túl nagy kockázat lenne.

Plasztikai sebészetünkön a műtét előtt álló és ülő helyzetben egyaránt a viselni kívánt fazonú fehérnemű figyelembevételével tervezzük meg, rajzoljuk be a majdani metszések helyét, a páciens egyéni kívánságait is figyelembe véve.

 
 
hasplasztika budapest 1
 
A leggyakoribb hibák hasfalplasztikánál
Máshol végzett hasfalplasztikák után alig vagy egyáltalán nem javítható ”eredmények” – rossz tervezés, metszésvezetés miatt.
Sajnos van olyan plasztikai sebészeti osztály, ahol minden hasfalplasztikát így végeznek.


A közvetlen műtét utáni időszakban a hasfal feszül, ennek tehermentesítésére csípőben behajlított helyzetben fekszik a páciens, de a műtétet követő 10 órán belül már felkeltjük. A magánkórházi-magánklinikai háttérre leggyakrabban csak 1 napig van szükség a műtét után, szükség esetén privát mentő viszi haza páciensünket. Mivel a hasfali zsír keringése viszonylag rossz, dohányzó pácienseknek a dohányzást a műtét körüli időszakban a legszigorúbban fel kell függeszteniük a szövődmény elkerülésére, a zavartalan sebgyógyulás érdekében. Speciális kompressziós nadrág viselése fontos 6-8 hétig, az első két hétben a mindennapi fizikai aktivitás otthoni pihenés (de nem állandó fekvés!) mellett korlátozott. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak a bőr-, zsírrétegen végezzünk korrekciót, hiszen többnyire az izomréteg megereszkedése is hozzájárul ahhoz a hasfali képhez, ami a pácienst műtét előtt zavarja.

 
hasplasztika ábra 2
 
A hasfali izmok leggyakoribb közelítésének módja hasfalplasztika során, vázlatosan keresztmetszeti képen


Hasfalplasztika utáni pácienseink újra szívesen mennek strandra, húzzák fel azt a fürdőnadrágot, bikinit, amit régóta szerettek volna.


 
hasplasztika ábra 3

Az összes hasfali izom kitágulása, lazasága miatt végzett izomlebenyes hasfalplasztika lépéseinek vázlata