Hegkorrekció

A hegekről, azok keletkezéséről és lehetséges korrekcióikról igen sok tévhit terjedt el nemcsak a laikusok körében, de sajnos orvosok közt is.

Egy heg megjelenésében, minőségében meghatározó, jelentős szempont az, hogy a testen hol helyezkedik el, ezen kívül az adott helyen milyen a heg iránya, az eredeti seb zárásának milyen volt a technikai módszere, voltak-e sebgyógyulást akadályozó tényezők és milyen a beteg hegképződési hajlama. Ennek az 5 tényezőnek az együttese, eredője határozza meg a heg minőségét és természetesen az adott heg korrekciójának lehetőségét és az ezután várható eredményt is. Egy hegkorrekció műtéti javallatának, vagy ellenjavallatának felállításakor, a korrekció módszerének kiválasztásakor ezeket a tényezőket kell elemezni, mely egyszerű vizsgálattal és gondos kikérdezéssel biztosítható.

Van alig látható és nagyon zavaró heg is, csak egyféle heg nincs: láthatatlan!

Olyan hegkorrekciós módszer nem létezik, melynek eredményeképp a heg nagyítóval sem lenne megtalálható annak, aki keresi, a heg korrekciója javítás, nem varázslás! Aki csodára vágyik, vagyis arra, hogy semmilyen heg se látszódjék egy korrekció után, illúziót kerget! Nem lehetséges „eltüntetni” egy heget, legfeljebb csak javítani!


A heg helye

A testen a legkitűnőbb varrási technikákkal sem lehet ideálisan vékony hegeket elérni jó hegképződésű egyénen sem a háton, a vállakon, a mellkas közepén, a mellek közt vagy a mellek felső-belső részein, az arcközépen, a combok elülső-oldalsó felszínein. Ennek oka e területek bőrének szöveti szerkezetében keresendő, itt a hám alatti irharéteg igen vastag. Vékony irhájú területeken (pl. szemhéjakon, fül előtt, mellbimbóudvaron, hónaljban, lágyéktájakon), ha a többi feltétel adott, ugyanazon a páciensen ideálisan vékony hegek hozhatók létre. Lényeges szempont, hogy esztétikai műtétek során mindig rejtett helyre, optikailag nem feltűnő helyre kerüljenek a metszések, lehetőleg természetes redőkbe, ráncokba, mint pl. arcplasztikánál pontosan a fül előtti és mögötti redőbe, és magasan menjen a metszés a haj közé, alsó szemhéjplasztikánál a pillasor alatt közvetlenül, mellnagyobbításnál pontosan a mell alatti redőbe, hónalji redőbe vagy a bimbóudvar pigmentje takarja azt. Ez a kisebb metszésekre is vonatkozik, pl. zsírleszívásnál is elrejthetők természetes redőkbe a metszések.

 
 heg korrekció

Nem plasztikai sebész szakorvos által nem az ideális helyre tervezett hegek „hasfalplasztika” után több mint egy évvel sem halványodnak el eléggé.
Sajnos korrekciójuk sem hozhat érdemi eredményt.hegkorrekció
A hegképződés szempontjából is ideális helyre tervezett hegek fél évvel a hasfalplasztika után – a köldökben benne, és nem körülötte, a szeméremdomb felett és mindkét lágyékhajlatban a csípőkig – nem a hasfal közepén. (A műtétet végezte: Dr. Balajthy Tibor.)heg nélkül
Előnytelen helyen vezetett metszésvezetés, hegvonal, máshol végzett arcplasztika után, széles hegekkel, fülcimpa-torzulással 
heg nélkül plasztikai műtét után heg nélkül plasztikai műtét után 1

Arc-, nyakplasztika utáni heg az ideális helyen, jó és korszerű varrási technikával, előnyös hegképződési hajlammal alig látható. (A műtéteket végezte: Dr. Balajthy Tibor. A műtétek időpontja 1992, a ma használatos, legkorszerűbb, felszívódó bőrvarróanyagok használata előtt. Ma már még finomabb heg is elérhető.)


 
hegkorrekció plasztikai sebészet hegkorrekció plasztikai sebészet budapest

Előnytelen helyen, nem természetes redőben ejtett metszés, máshol végzett zsírelszívás után – és a zsírszívás egyébként egyenetlen eredménye


A heg iránya

Az egyes területeken ismertek azok az irányok, melynek megfelelő irányú hegek a legrosszabbak, és azok, amelyeknek megfelelő lefutásban levő hegek a lehetőség szerinti legvékonyabbak az adott területen. Ennek oka szintén a bőr szöveti szerkezetében és az izommozgások heget széthúzó vagy megkímélő hatásában kereshetők. A szemhéjakon azok szélével párhuzamos, az ajkakon azokkal párhuzamos, a hasfalon a haránt, a végtagokon azok hossztengelyére merőleges, az arcon a fő redőkkel párhuzamos, a hónaljban haránt, enyhén S alakban ívelt, máshol speciális irányok a kedvezők. Egy sérülés esetén is lehetőség van arra, hogy a seb irányát akár a sérülés ellátása során vagy többnyire később, a heg korrekciójakor meg lehessen változtatni az optimális irányba, vagy esetleg némi kompromisszummal ahhoz közelivé.Ezeket az alapelveket Prof. Dr. Zoltán János (sajnos rég elhunyt plasztikai sebész) a Cicatrix optima (Az ideális heg) című (több évtizede) megjelent, számtalan nyelvre lefordított könyve tartalmazza – amit jó lenne, ha több sebész és plasztikai sebész is olvasna, ismerne.

 
hegkorrekció plasztikai sebész
 
Előnytelen helyen és előnytelen irányban húzódó hegvonalak – gyulladás miatt máshol végzett rossz metszésvezetésű feltárás utánheg korrekció plasztikai sebész
Nyúlajak (ajakhasadék) korrekciójára előnytelen és korszerűtlen a máshol végzett függőleges hegvonal, mely csipkeszerűen felhúzza az ajakpír-bőr határt. Az általunk végzett korrekció után egy-két hónappal még nem szebb a megtört, középső képen látható cikkcakk-alakú hegvonal, de fél évvel később már elhalványodik, mert az izommozgások nem húzzák szét annyira. Az ajakpír-határ is helyreállt, és a műtét során egyesítettük az újszülöttkorban nem kellően egyesített, a heg két oldalán előboltosuló izomvégeket is. (New Contour Plasztikai Sebészet, op.: Dr. Balajthy.) Az ajakhasadék korrekciójára Millard 70 (!) éve dolgozta ki és közölte a cikkcakk-vonalú heggel történő megoldást – mégis van olyan gyermek fül-orr-gégészet hazánkban, ahol ezt nem használják, csak a legelőnytelenebb függőlegest.A sebzárás technikája

Az ideális hegképződés feltétele finom (atraumatikus), kímélő technika és kitűnő anyagok, műszerek, korszerű varróanyagok használata. A seb egyes rétegeinek pontos egyeztetése elengedhetetlen anatómiai követelmény. Gyakori hiba, hogy a zárás során a bőrön feszülés keletkezik, kellő alápreparálást nem végeznek, a bőrt tehermentesítő mélyebb varratokat elmulasztják. Ebben az esetben a közvetlen sebgyógyulást követő hetek-hónapok múltán a bőrheg egyre szélesedik, mert a heg rugalmassága kevés. Ezen segíthet olyan tehermentesítő varróanyagok mélyebb rétegű használata, melyek hosszabb idő alatt szívódnak fel, és nem okoznak zavaró tüneteket. Igaz, ezek drágák. Akár sérülések ellátásakor is elvárható a rejtett, tovafutó és nem a keresztben, létrás nyomot hagyó, bevágó varratok használata. Hegkorrekciós műtéthez pedig elengedhetetlen e korszerű varrástechnika. Plasztikai sebészetünkön a bőr zárását is rejtett, felszívódó, színtelen, az USA-ból vett varróanyagokkal végezzük már több mint 2 évtizede.

 
heg korrekció plasztikai sebészet heg korrekció plasztikai sebész budapest
  
A hasfalon minden hosszanti vagy ferde metszés előnytelen heget ad az irány miatt, különösen, ha zárás-technikai problémák (létrás átöltések nyomai, jelen esetben még alkalmatlan varróanyagok is) és sebgyógyulási zavar (jelen esetben még sebszétválás és varratgennyedés is) társul hozzá. Máshol végzett urológiai műtét utáni állapot (balra).

A  páciens hegének és hasfali hegsérvének korrekciója utáni eredmény egy évvel később (jobb oldali kép). Nem voltak korrigálhatók a korábbi „létrás” átöltések keresztirányú hegei, és a végeredmény sem annyira jó (a heg kényszerű hosszanti iránya miatt), mint haránt irányú hasi hegek esetén. Ugyanakkor több tényezőn is lehetett változtatni: a záráshoz használt technika finomságán, a felhasznált anyagokon és a feszülés nélkül egyesített összes szövetréteg (a hasfali izomzat, bőnye, kötőszövet és bőr) gyógyulásán is. (New Contour Plasztikai Sebészet, a műtétet végezte: Dr. Balajthy.)A sebgyógyulás körülményei

Ha a gyógyulás folyamata során fertőzés, sebgennyedés, váladékozás vagy sebszétválás keletkezik, a várható heg mindig kedvezőtlenebb lesz, mint ami az adott helyen és zavartalan hegképződéssel várható lett volna. Nem kellően kitisztított, kimetszett sérülések, gyulladásos folyamatok gyógyítása során vágott metszések mindig előnytelen heggel gyógyulnak. Fontos, hogy a korrekció idején minden olyan kockázatot a minimálisra csökkentsünk, ami a sebszétválást vagy gyulladást fokozhatja. A dohányzás nikotinja a kapilláris keringést rontja, ezáltal  hajlamosít sebszétválásra, a sebszélek elhalására.


 
heg korrekció plasztikai sebészet budapest
 
Másodlagosan, kellő sebészeti kezelés nélkül gyógyult sérülés hege – a szövetekbe bedörzsölődött és nem eltávolított aszfalt szemcsékkel és világos hegképződéssel – hypopigmentációval. Korrekciója egyszerű kimetszéssel-zárással nem, csak bőrtágító beültetésével és 2 műtéttel lehetséges, melyet a páciens nem kívánt.Egyéni, alkati hegképződés


Talán e tényező körül észlelhető a legtöbb tévhit. A valódi keloid nemcsak egyszerűen csúnya heget jelent, hanem daganatszerűen burjánzó, vaskos, hurkaszerűen kiemelkedő, hónapok-évek múlva is vörös, viszkető, érzékeny heget, mely családokban halmozódó egyéni hajlam alapján keletkezik. A betegek (és néha sebészek) által keloidnak tartott hegek 90%-a valójában nem keloid, azaz egyéb tényezők, mint rossz metszésvezetés, szegényes technika, sebgyógyulást akadályozó szövődmények miatt létrejövő, ún. hypertrophiás (kiemelkedő) vagy atrophiás (besüppedő) széles heg. A valódi keloid felismerése igen fontos, mert ebben az esetben hegkimetszés és újabb, biztosan nagyobb feszüléssel járó bármilyen finom plasztikai varrat is 100%-os valószínűséggel még rosszabb heget eredményez, vagyis a hegkorrekció kísérlete is nagy szakmai hiba!
A keloid kezelése elsősorban nem műtéti:
speciális kenőcsök, szilikonlap és kompressziós ruha, irritáló tényezők (nap, műszálas ruha, stb.) kiiktatása, ritkábban a hegbe adott injekciós kezelés jó eredményt adhat. Sok szövődményt láttunk hegek máshol végzett, ma már elavultnak tekinthető röntgenbesugárzásától.
Ismert tény, hogy a pubertás előtt és alatt a hegképződés rossz, a hormonális változások miatt a keletkező hegek pirosabbak, és vaskosabbak, ezért ebben az életkorban nem tanácsos hegkorrekciókat végezni, hacsak a heg működési problémát (ízületi mozgáskorlátozottság, ideg leszorítása) nem okoz, pedig a serdülő beteget ekkor kezdi igazán zavarni az a hege, ami korábbi gyermekkorában nem zavarta. Jobban jár a beteg, ha a korrekcióval tud várni 2-3 évet, mert ezután szebb heg érhető el.


 
hegkorrekció budapest heg korrekció budapest
  
Valódi keloidok – műtét nem javasolt! (bal oldali képek)
Típusos keloidos hegképződés képe (jobb oldali kép)

 
Összefoglalva: ha nem valódi kóros egyéni hegképződési hajlam okozta az előnytelen heget, és az esztétikailag zavaró heg létrejöttéhez vezető okokat ismerve azokból legalább egyet vagy kettőt meg tudunk változtatni, akkor lehet sikeres a hegkorrekció.

Természetesen a korai heg mindig zavaróan piros, és gyakran hónapokig tömöttebb tapintatú. Ismételt műtétek után a heg elhalványulási, felpuhulási ideje gyakran fél-egy év is lehet. Gyorsítani lehet ezt a folyamatot speciális szilikonlap viselésével vagy szilikongél használatával. A napozás, szolárium, gyakran teszi visszafordíthatatlanul sötétbarnává a hegeket, ha azok elhalványulása előtt nem védik azokat magas faktorszámú fényvédő krémmel.
 
 hegkorrekció budapesten

Alsó szemhéjplasztika utáni hetekben, tanács ellenére, fényvédelem nélküli napozást követő, maradandó foltok – hyperpigmentáció


Tévhit az, hogy a hegeket lézersugárral, bőrcsiszolással vagy más felületi beavatkozással „láthatatlanná” lehet tenni vagy lényegesen javítani lehet! Ezzel manapság sokan visszaélnek. A hegek többsége a bőr teljes vastagságú szöveti szerkezetében jelen van, ezt felületi kezeléssel nem lehet lényegesen javítani.

Gyakorlatunkban gondos mérlegeléssel mindig egyénileg döntjük el, hogy egy adott heg korrekciója ígér-e javulást az egyedileg megválasztott módszerrel. A legfinomabb eszközöket és technikát, hosszú idő alatt felszívódó, igen jó minőségű, bőr alatti tehermentesítő varratokat, rejtett, a bőrben vezetett, abban később felszívódó varróanyagokat használunk olyan utókezelő módszerekkel, melyek az elmúlt évtizedekben terjedtek el az USA-ból.

  Képgaléria