Az arc esztétikája, esztétikai beavatkozások az arcon

Az emberi arcnak kiemelkedő jelentősége van az élet minden területén, szerepe meghatározó az emberi kapcsolattartásban, kommunikációban, az önértékelésben, a közérzetben. Vannak alkatilag előnytelen adottságok, melyek öregedés nélkül is zavarhatnak valakit akár már huszonéves vagy harmincéves korában is. Alkatilag, genetikusan meghatározott táskás szemek, alacsony állású külső szemzugok fáradt benyomást kelthetnek egy alaptermészetében vidám emberen is. Fiatalkorban is lehet valakinek öröklött adottságok miatt lógó tokája, mely minden alkalommal zavarja, ha a tükörbe néz. A jó közérzethez és a pszichés egyensúlyhoz az is hozzátartozik, hogy valaki annyinak nézzen ki, amennyinek érzi magát, korban, viselkedésében, közérzetében. Ehhez nagyban segíthet a plasztikai sebészet kisebb vagy nagyobb beavatkozások vagy műtétek útján, melyeket követően helyreáll a pszichés egyensúly..

 
arcplasztika festmény
 
Rembrandt: Önarckép 34 és 63 éves korban (1640-ből és 1669-ből)
Jól látható a homlok, arcközép, szemhéjak, halánték megereszkedése.


Az öregedő arc
 
Az öregedés folyamata alól senki sem vonhatja ki magát, és az elkerülhetetlen jelek előbb vagy utóbb mindenkin jelentkeznek, valakin korábban, másokon később, kit jobban, kit kevésbé zavarva pszichésen. Természetes, hogy a genetikai adottságok nagyon különbözőek, vannak arcok, amelyeken már a 30-as életévekben is láthatók kifejezett öregedési jelek, és vannak, akiken a 60-as, 70-es éveikben is kevés vagy alig. Az öregedés a korábban az arcon lévő esetleges előnytelen alkati sajátságokat, melyek akár már 20 éves korban is láthatók (mélyebb orr-szájzug közti redők, táskás szemhéjak, alacsonyabb külső szemzugok, lefelé görbülő orr, stb.), tovább ronthatja. Az öregedés folyamata az arc összes szöveti rétegét érinti, nemcsak a bőrt, hanem a zsírréteget, az izmokat, a kötőszövetet, de néha még a csontokat is. Ezért van az, hogy minél jobban érintett egy arc az öregedés által, az igazán fiatalosabb és természetesebb eredményhez mindig összetett, különböző típusú beavatkozások gyakran egymás utáni sorozata vagy összetett műtétek segíthetnek csak.

Természetes, hatásos és tartós eredményt önmagában a bőr húzogatásával, megfeszítésével nem lehet elérni.


arcplasztika specialista plasztikai sebész 1
megemelt, korrigált  öreg, megereszkedett
Az arc bőr alatti mélyebb rétegeinek megereszkedése az öregedéssel bal oldalon,
és a megemelt helyzetű mélyebb rétegek a jobb oldalon


Nemcsak az arc összes rétegét, hanem többnyire több területét is érinti az öregedés folyamata, ezért a szükséges beavatkozások és korrekciók a plasztikai sebész és a páciens tükör előtti megbeszélése alapján tervezhetők meg, figyelemmel arra is, hogy egyik-másik terület öregedési jelei nem egyforma mértékben zavarják az egyes pácienseket. Az arc szomszédos területei egymással nemcsak anatómiai, de esztétikai kölcsönhatásban is vannak, az egyik területen elvégzett igen jó eredményű beavatkozás a szomszédos, az öregedés által szintén érintett, de nem korrigált terület elváltozására még jobban felhívhatja a figyelmet. A plasztikai sebész feladata ilyen esetekben erre előre, műtét előtt felhívni a figyelmet. (Pl. lógó szemhéjak önmagában jó eredményű korrekciója után, ha egyidejűleg nem emelik meg a halántékot, szemöldököt, ez szembetűnőbb lehet már a páciens számára is, mint korábban volt.)
 
 
arcplasztika festmény 1
Thomas Howard, Arundel 2. grófja portréi 12 év korkülönbséggel, 1618-ból Daniel Mytens és 1630-ból Peter Paul Rubens képein. A különböző festői stílusokon túl jól látható a szemöldök (különösen oldalsó része), a halánték és az arcközép (utóbbit a bajusz és szakáll kissé takarja) megereszkedése, az eredetileg is aszimmetrikus alsó szemhéjtáskák kifejezettebbé válása, a homloki-orrgyöki redők megjelenése és a szemkörnyék nyitottságának csökkenése – az öregedés.


Módszerek

A páciensek természetesen olyan módszert választanának minden problémájukra, mely közelebb áll a varázsláshoz, mint a műtéthez, vagyis azonnali eredmény mellett nem szeretnének kék foltokat, duzzanatokat, és nem szeretnének szikéről se hallani. Mivel a varázslás nem lehetséges, akkor inkább egy-két injekcióval, feltöltéssel szeretnének megoldani mindent. Sajnos az injekciós kezelések, feltöltések a bőr problémáinak csak kis részében használhatók, velük látványos fiatalítást nem lehet ígérni. Az emberi archoz hozzányúlni hatalmas felelősség, és ennek a tudata kell, hogy áthassa a plasztikai sebész munkáját és a beavatkozások terveit.

 
arcplasztika festmény 2
 
Fiatal férfiak arcképei ráncok, megereszkedés és táskák nélkül
(Boticelli 1480 és Palma Vecchio 1516)


Az esztétikus és harmonikus műtéti eredmény mindig természetes benyomást keltő, mert az arc egyes részei egymással összhangban vannak éles határok nélkül, és a kényszerű szalonképtelenség időszakának elmúlta után, ha már nincsenek duzzanatok, az ismert életkorhoz képest meglepően fiatalosabb arc kelt kipihent érzést, benyomást, és ez nem a kivasalt-kihúzott arc művi hatása. Az esztétikus arcon természetes domborulatok és ívelt vonalak adják a vizuális élményt. Nem az a jó arcplasztikai eredmény, ha művien kivasalt lesz, hanem az, ha irigykednek rá ismerősei, hogy mennyire jól kipihente magát és milyen fiatalos.
 
 
arcplasztika festmény 3
Az „ideális” szépségű fiatal nő arca Rafaello 1505-07-ből, Guido Reni 1640-ből és Renoir 1881-ből való képeiről.
Kerek, telt, lágy ívelésű, kiemelkedő formák.


arcplasztika festmény 4
Az „ideálisan” fiatalos arcközép és a járomtájék körvonala a kaukázusi-európai rassznál is parabola-ív, mely az attraktivitást adja.
 

arcplasztika fotó
A közelmúlt klasszikus európai szépségideáljai (Grace Kelly, Sophia Loren, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot) ugyanazokat a formákat mutatják, mint amiket a reneszánsz festők fiatal női portréin megcsodálhatunk: telt, lágy formák, elődomborodások, parabolikus arcközép-kontúr, ovális szemformák, parabolikus szemöldök-orr ívek, éles állkapocs vonalak, domborodó ajkak, a belső szemzugok vonalánál feljebb álló külső szemzugok attraktivitása.
 
 
Az arc esztétikai korrekciós beavatkozásai közé tartoznak az idegen anyagokkal végzett feltöltő injekciós kezelések, a saját zsír és izombőnye beültetésével végzett ránc-, besüppedéskiemelés, ajaknagyobbítás, a szemhéjplasztika műtétei, a speciális technikájú, az arc összes szöveti rétegeit korrigáló endoszkópos műtétek, a szem környékének fiatalító műtétei, a nyílt feltárásból végzett arc- és nyakplasztikák, az implantátumokkal végzett áll-, járomív-, állcsont-, orralap-kiemelések és a lézeres bőrfiatalító beavatkozások. Ma már a hagyományos szemhéjplasztika helyett is többféle szemhéjplasztika létezik, és mindig a páciens egyéni, a tükör előtt felmért és megbeszélt problémáira kell a fenti lehetőségekből azt, vagy azokat a megoldásokat választani és javasolni, ami a legjobban szolgálja az adott probléma megoldását. Rutinból végzett, mindig ugyanolyan beavatkozás, bőrfeszesítéssel végzett arcplasztika vagy injekciózás nem oldja meg az összes páciens különböző esztétikai problémáját.

 
arcplasztika fotó 1
 
Napjaink szépségideáljai a Miss World 2011 szépségversenyen. Bal oldalon a győztes Miss Venezuela, mellette Miss Guyana, Miss Mongolia és Miss Australia. A klasszikus szépségideál minden részletében időtállónak bizonyul, a képeken jól megfigyelhető a parabolikus arcközépkontúr (szaknyelven Ogee curve), valamint a magasabb állású külső szemzugok, melyek attraktív, fiatalos kinézetet adnak az arcnak.


Az elmúlt években számos helyen hirdetnek a bőr alá történő, különböző szálak (aranyszál, fogazott fonalak) behúzásával végzett, látványos fiatalítást ígérő, egyszerűen elvégezhető, minimális kellemetlenségekkel járó beavatkozásokat. Ezekkel számos probléma van. Az első, hogy az arcon az öregedéssel nem csak a bőr ereszkedik meg, ha csak ezt húzogatják, az teljes eredményt nem adhat. A következő, hogy a bőr húzogatásával hosszú távú eredményt nem lehet elérni, mert a nem felszívódó szálak, fonalak átvágnak, a bőr megereszkedik, a felszívódő fonalak meg nem tartanak. Végül én nem szeretnék olyan női arcot simogatni, aminek bőre alatt húrként érzem a behúzott szálakat! Az ilyen módon elvégzett műtétek művelői meglehetősen korlátozott, mechanikus elképzeléssel rendelkeznek a mélyebb szövetek anatómiai és öregedési sajátosságainak ismerete nélkül. Kis beavatkozások, kis és rövid ideig tartó látszólagos eredménnyel, nagy költséggel – ebben foglalható össze lényegük.

 
arcplasztika fotó 2
 
Szintén a Miss World 2011 verseny résztvevői  bal oldalon Miss Norway, mellette Miss USA, Miss Bolivia és Miss Kazakhstan. Szándékosan fekete-fehér képeket helyeztünk ide, hogy érzékeltessük színek nélkül is azt, hogy az attraktív, fiatalos hatást elsősorban a megfelelő forma biztosítja.


Kérem, hogy ne csak egy Ön által ismert módszert, beavatkozást kívánjon elvégeztetni magán, hanem először a tükör előtti önkritikus elemzésével önmagának és a plasztikai sebésznek fogalmazza meg konkrét problémáit, mert csak így kaphat biztosan elégedettséget eredményező javaslatot és megoldást, de csak attól a plasztikai sebésztől, akinek a kezében és a fejében a beavatkozások széles skálája rendelkezésre áll.

  Képgaléria