Botoxkezelés, ránckezelés VISTABEL-lel

Ha a pácienst mimikai izmainak (leggyakrabban homlok, orrgyök, szarkalábak, nyak) túlműködése miatti izomredői zavarják, ezek korrekciójának egyik lehetséges módszere a botulinum toxin (egy baktérium által termelt anyag) használata. Ez az anyag átmenetileg bénítja az ideg-izom ingerületátvitelt. Mint minden hatóanyag, gyógyszer (pl. szívgyógyszerek, helyi érzéstelenítőszerek, altatáshoz felhasznált, a légző izmok bénítója), igen nagy mennyiségben méreg, kis, jól adagolt mennyiségben gyógymód.

 
ráncfeltöltés vistabel
 
Botox (Vistabel) injekciós kezelésre alkalmas izomredők


Az anyag alkalmas még fokozott izzadással járó állapotok kezelésére is, szintén injekciók formájában, melyet a hónalj, tenyér vagy talp területén lehet alkalmazni.
Magyarországon tisztán vagy csak részben esztétikai javallattal (tehát nem izzadás csökkentése vagy rendellenes, szemkörnyéki izomrángások, izomgörcs kezelésére) a Vistabel néven törzskönyvezett és forgalomba hozott készítmény használata törvényes, az eredetileg Botox néven forgalomba hozott készítmény csak izomgörcsök és izzadás csökkentésére javasolt. A két készítmény hatóanyaga ugyanaz, a Vistabel üvegében feleannyi egység hatóanyag található.

 
ráncfeltöltés vistabel ábra

Botox (Vistabel) injekciós kezelés során a leggyakoribb beadási pontok az egyes izmok túlműködésének csökkentésére


Az, hogy egy adott páciens adott problémájára egy alkalommal hány injekció adása szükséges, és egy-egy helyre hány egységet kell adni az optimális eredményhez, a felhasználó plasztikai sebész tapasztalatától és megítélésétől függ. Kb. százezer esetből egyben fordulhat elő, hogy az anyag hatástalan a páciens veleszületett anyagcsere-eltérésének oka miatt. A szúrások helyén kis duzzanat egy-két napig előfordulhat. Az optimális hatás a beadás után 10-14 nappal később áll be. Fontos, hogy ezután egy héten belül (tehát a 2-3. hét között) kontrollra jöjjön a páciens, különösen, ha a kezelés első alkalommal történt, mert a második kezeléstől kezdve csak így érhető el még jobb hatás, a beadott mennyiségektől egyénileg különböző bekövetkezett hatás ismeretében.
A hatástartam általában 6-10 hónapig tart. A legelső alkalommal nem hiba a kisebb eredmény, nagyobb baj, ha túlzott a hatás. A módszer hosszú éveken keresztül folytatható, ilyenkor néha az egyes hatástartamok időszaka rövidülhet.
Mellékhatások lehetnek: az első két hétben fejfájás, bőrpír, szemizom-mozgások zavara, a későbbiekben kissé merev, mimikaszegény homlok, túlzott hatás esetén a szarkalábak kezelése után az alsó szemhéjak kifordulása, a hatás megszűnte táján átmenetileg aszimmetrikus izommozgások.
 
A botulinum adása nem a ráncfeltöltő anyagok kiváltására szolgál, azaz más a javallata mind a két módszernek. Ha ún. dinamikus izomredők (ha a redők nyugalomban nem, csak a mimikai izmok működtetése során láthatók) esetén használnak injekciós feltöltő anyagokat, akkor nyugalomban biztosan hurka, elődomborodás lesz a következmény! Ilyenkor botoxkészítmény javasolt, nem injekciós feltöltő anyag! Megereszkedett szemöldök, homlok, halánték esetén viszont nem botoxkészítmény a javasolt, mert ilyenkor a megereszkedés még fokozódhat is, hanem az egyébként végleges megoldást jelentő endoszkópos homlok-, halánték-, szemöldökemelés. Ha valaki megereszkedett szemöldökök "emelésére" használ botoxot (amit sajnos gyakran látunk), akkor az illetőnek az orvosi egyetem első évében anatómiából kellett volna megbuknia, mert azt a homlokizmot bénítja, ami a szemöldököt emelné. 


 
ráncfeltöltés vistabel plasztika
 
Botox (Vistabel) injekciós kezelésre alkalmatlan izomredők, egyidejű szemöldök-, halántékmegereszkedés miatt – ilyenkor endoszkópos műtét a végleges és természetes megoldás!


Sajnos forgalomban vannak nem törzskönyvezett, nem törvényes módon behozott és használt kínai, távol-keleti és egyéb hasonló hatású, más fantázianevű, hamisított, olcsóbb készítmények is, melyeknek több mellékhatását is leírták, ezért bátran kérjük el a kezelőorvostól a felhasznált ampullát megtekintésre, mielőtt használat után az utasításnak megfelelően megsemmisítené azt! Lényeges, hogy az üvegben maradó mennyiség már egy órával később sem használható fel másnak, a feloldás után nagyon gyorsan csökkenő hatás miatt, mely csalódás oka lehet. Ennyit arról, ha ugyanazzal az ampullával két pácienst kezelnek különböző időpontokban.

 
vistabel ráncfeltöltés kezelés
A Vistabel és egyéb, más botoxszerű anyagok közti különbség


Amennyiben a páciens megunja évek alatt az ismétlődő kezeléseket, vagy végleges megoldást szeretne, illetve az öregedési folyamat miatt a hatás már kevés, az arc felső részén és a szemkörnyéken endoszkópos fiatalító műtétek jönnek szóba, a nyakon nyakplasztika, a nyaki bőr-izom húrok korrekciójával.


  Képgaléria