A bejelentkezéstől a műtétig

Sok páciens azt szeretné, ha a plasztikai sebészetre történő bejelentkezésétől a műtétéig minél rövidebb idő telne el (akár csak 2-3 nap), ugyanakkor sok veszélye van annak, ha már másnap vagy két-három napon belül műtétre kerül sor. Nemcsak azért, mert jó döntéshez általában megfontolás és idő kell, hanem azért, mert olyan műtétekről, beavatkozásról van szó, ami nélkül még 70 évet is lehet élni, ezért az ilyen beavatkozások előkészítésénél nagyobb körültekintés, több előkészület szükséges a nagyobb biztonság és a kockázatok csökkentése érdekében. Természetesen a műtéti előjegyzés függ az adott plasztikai sebészet keresettségétől és forgalmától is, ezért gyanút keltő és óvatosságra intő, ha a pácienst egy plasztikai sebészeten az első találkozást követő 1-2 napon belül próbálják egy műtétre rábeszélni! Néha akkor is szükséges némi idő elteltének, ha egy egyszerű injekciózásról van szó, például ráncfeltöltés vagy ajaknagyobbítás céljából, mert gyakran van szükség 5 napos, a hordozott herpeszvírus okozta, a beavatkozás eredményét veszélyeztető fertőzés megelőzését szolgáló gyógyszerszedésre.
 
A beavatkozások legnagyobb részét közvetlenül, pár nappal a várható menzesz előtt nem célszerű végezni, mert nagyobb bevérzések fordulhatnak elő. Mellműtéteket végezni a menzesz előtti héten vagy alatta aránytalanul nagyobb kockázatot jelent. Legyünk óvatosak és megfontoltak, ha egy plasztikai sebészeten a tervezett mellműtétünk előtt meg sem kérdezik a várható menstruációnk időpontját!   plasztikai sebészet budapest 4
 
A külső női nemi szervek műtéteit (hüvelyplasztika, kisajak-kisebbítés, gátplasztika) sebgyógyulási, a combokon, az alhason végzett zsírleszívás vagy egyéb, állandó kompressziós nadrág viselését szükségessé tevő beavatkozásokat higiénés szempontokból nem célszerű a várható menzesz előtt 10 napon belül végezni. A közepes vagy nagyobb műtétek előtt szükséges laborvizsgálatok eredményéhez több időre van szükség, különösen, ha ezek kórosat mutatnak, és ezért további vizsgálatokra van szükség (pl. az implantátum beültetése előtt kiderül a vizeletvizsgálatból, hogy húgyúti fertőzése van a páciensnek, és ezért vizeletbaktérium-tenyésztésre és antibiotikumos műtéti előkészítésre van szükség (ami nem is olyan ritka esemény)  – mert ez tovább várakozást jelenthet.

A páciens telefonon való jelentkezése során a személyes konzultációra egyeztethet időpontot, és nagyjából tájékozódhat a fentiek figyelembevételével, hogy előreláthatólag mennyi idő múlva kerülhet sor a műtétre, ha nem derül ki egészségi állapotáról valami olyan, ami azt késlelteti. Ehhez tudnia kell, hogy mikor jött meg utoljára a menzesze (annak az első napja), és hány naponként menstruál (hány nap telik el két egymást követő menzesz első napjai között) – ez a műtéti szervezésünk és időzítésünk alapja hölgyeknél. E-mailben konzultációra csak külföldről jelentkező páciensnek adunk konzultációs időpontot abban az esetben, ha ezt később újra megerősíti e-mailben vagy Magyarországra érkezése után telefonon.

Fontosnak tartjuk tehát, hogy  – a kockázatok csökkentése okán is  – ne futószalagszerűen történjenek a dolgok.

A konzultáció után, amennyiben egy orrműtét esetén nem kell még egy alkalommal találkoznia páciensnek és plasztikai sebészének a számítógépes modellezést megbeszélni, vagy nincsenek további személyes találkozást szükségessé tevő kérdések, a lehető legkevesebb utánjárással, utazással szervezzük meg a műtétet megelőző vizsgálatokat (vidéki páciens esetén a laborvizsgálattal lehetőleg egy napon lesz mellműtét előtt a mellultrahang vagy/és mammográfia). Ez természetesen függ attól, hogy a konzultációt követően, az írásbeli árajánlat kézhezvételét követően azonnal vagy napokkal, hetekkel, hónapokkal később jelzi a páciens műtéti elhatározását és döntését. Egy évvel vagy később jelzett műtéti szándék esetén, mivel mind az esztétikai elvárások, mind az állapot, valamint az egészségi állapot változhat, ezért újabb konzultáció szükséges. Ha a laborvizsgálatokat nálunk kívánja elvégeztetni a páciens, ezzel egyidőben van lehetőség a műtéti időpont foglalójának készpénzben történő kifizetésére, ha az nem banki átutalással történt. Legkésőbb ugyanekkor adjuk át a műtét előtt-után betartandók írásbeli dokumentumát is. Nem szerencsés, ha a páciens kész laborvizsgálatokkal érkezik már az első konzultációra  – kivéve, ha egyéb alapbetegségét kontrollálták – , mert nem biztos, hogy minden olyan vizsgálat megtörtént, ami a nálunk végzett műtétekhez szükséges. Fontos, hogy a vizsgálatok eredménye ne legyen túl messze időben a lehetséges műtéti időponttól. Tehát célszerűbb, ha mi szervezhetjük.
A műtét előtt 1-2 nappal a páciens egy kb. 1 órás időtartamú alkalommal megkapja a műtéti beleegyezést, azt áttanulmányozza, aláírja, felteheti az ezzel kapcsolatos kérdéseit, megtörténik a műtét előtti fotók elkészítése, megvizsgálja az aneszteziológus (altatóorvos), aki elmondja, hogy történik az altatás vagy a gerincközeli érzéstelenítés,  és felteheti az ezzel kapcsolatos összes kérdését, áttanulmányozza és aláírja az érzéstelenítésről szóló beleegyezést.   plasztikai sebész budapest 3

Ekkor mondjuk el és adjuk át írásban, hova és mikor kell érkeznie a műtét előtt, mit kell magával vinnie, felvesszük a kórlapjának elkészítéséhez szükséges adatokat, rögzítjük, hogy mikor és ki viszi haza vagy szállására, mikor kell az első kontrollra jönnie, a hazamenetele után hogyan éri el operáló orvosát probléma esetén. Legkésőbb ugyanekkor kell kifizetnie az összes, műtéttel kapcsolatos, a foglalón felüli költséget is, ha korábban azt már nem teljesítette. Eddig a szervezést, a kapcsolattartást a plasztikai sebészet titkárnője, asszisztense végzi.

A műtét előtt általában 1-2 órával, de pontosan, a megadott időpontban kell a műtét helyére érkeznie a páciensnek, betartva az írásban megkapott utasításokat. Egy 8 fős, a műtét elvégzésére specializált csapat profi, zavartalan és zökkenőmentes munkája érdekében itt már nincs lehetőség elmaradt anyagi ügyek intézésére, időközben megváltoztatott esztétikai elvárásainak újabb konzultációjára, módosítására, a műtéti terv, módszer megváltoztatására. Erre elég időt hagyunk korábban. Az operáló orvos ilyenkor csak a tervezett műtét minél tökéletesebb kivitelezésére, a műtét előtti műtéti terv berajzolására és a team koordinációjára koncentrál. Ha ezt bármilyen váratlan, újonnan felmerülő esemény akadályozza, a beavatkozást biztonsági okokból el kell halasztanunk. A közvetlen műtét előtti időtartam egésze szükséges, gondosan beosztott „koreográfiával” a műtét előtti higiénés, a műtéti terület előkészítésével kapcsolatos, valamint az érzéstelenítéssel kapcsolatos előkészületek (tabletta, kúp beadása, azok hatásának észlelése, vénabiztosítás) elvégzéséhez, a műtéti terv időben történő berajzolásához, de még ahhoz is, hogy amikor a pácienst a műtőbe viszik, a kellő zene szóljon  vagyis a nyugodt, de jól kiszámított munkához.