Arcimplantátum-beültetés

Az esztétikus-ideális arc nem sima, lapos felszínű, nem feszesre húzott, hanem telt elődomborodásokkal nőknél ívelten, lágyan formás, férfiaknál markánsan kiemelt. Az arc csontozatának veleszületett alkati, ritkán szerzett, sérüléses besüppedései miatt a fenti teltség gyakran nem látható. Leggyakoribb a szemek alatti, a járomívek területén, a felső arccsont területén lévő besüppedés, de előfordul a mélyebb orralap (amikor az orr szinte „gödörből” áll ki, vagy különösen az előreugró orral együtt zavaró kicsiny, az arc síkját profilból el nem érő áll (madárarc)).

Amennyiben az arc besüppedésének, laposságának oka a zsírpárnák csökkenése, sorvadása, úgy saját zsír befecskendezésével viszonylag kis műtéttel korrigálható az elváltozás.
Nőknél a telt, ívelt arccsontívek különösen attraktív, érzéki benyomást kelthetnek. Amennyiben az életkorral megereszkedett arcközépi lágyrészek miatt csökkent ez a domborulat, úgy leginkább endoszkópos arcközépműtéttel lehet helyreállítani, mindenféle implantátum nélkül.

Ha a laposság oka a csont alakjában keresendő, a megoldás járomív-, felső állcsonti (malaris) implantátum beültetése, mely műtét összekapcsolható szemhéjplasztikával vagy más arckorrekcióval is. A műtét elvégezhető az alsó szempillák alatti metszésből vagy a semmilyen külső heggel nem járó, kötőhártyán keresztül végzett behatolásból is. A malaris implantátumok beültetésének száma az elmúlt évtizedben csökkent a kisebb beavatkozást jelentő sajátzsír-beültetések egyre sikeresebb eredményeivel. Az orralap besüppedésének korrekciójára az orrnyílásokon belül végzett behatolásból ültethetünk be implantátumot. Az áll kiemelésére áll alatti metszésből helyezünk be a leggyakrabban implantátumot, azzal az előnnyel, hogy ilyenkor ugyanabból a behatolásból áll alatti zsírszívás vagy nyakizomhúr-korrekció is végezhető. Ez a beavatkozás látványosan javíthatja a kiugró, nagyobb orr plasztikai műtéte során az ún. madárarc jellegű, ék alakú arcprofilt, tekintve, hogy az áll és az orr egymáshoz viszonyított aránya nagyon fontos jellemző és egymással kölcsönhatásban lévő optikai viszony.

 
arcplasztika specialista plasztikai sebész ábra
 
Arcimplantátumok elhelyezésének lehetőségei


Az implantátumok közt vannak szilikonanyagú implantátumok, melyek körül a szervezet vékony hártyát hoz létre, használatuk után évekkel 1-2%-ban lehetséges csak irritáció, mely miatt igen ritkán (a mi gyakorlatunkban még nem fordult elő) el kell távolítani azokat. Az arcimplantátumok másik csoportjába olyan anyagok tartoznak, melyek apró lukacsaiba a szervezet mintegy „belenő”, ezekkel ilyen késői problémák kockázata még kisebb, viszont nagy erőbehatás hatására (boksz, autóbaleset, stb.) törékenyebbek.arcplasztika képek implantátum
 
Különböző típusú állimplantátumok egy gyártótól, az Implantechtől 

 


Az implantátumok formája, alakja, méretei igen széles választékban állnak rendelkezésre, és a páciens egyéni alkati, anatómiai sajátosságai, méretei, óhaja és bizonyos szempontból igényei szerint is az adott esethez választandók és méretezhetők. Korábbi sérülések, balesetek, törések vagy műtétek után kialakult csonthiányok vagy torzulások egyedileg méretezett, választott vagy egyéni igényre gyártott implantátumokkal is korrigálhatók. Veleszületten homorú homlok korrigálására nemzetközi viszonyokban is először Dr. Balajthy Tibor végezte endoszkópos műtéttel és behatolásokból kétkomponensű, megformálása után szilárduló csontpótló anyaggal történő implantátum csonthártya alá történt beültetését, egyéni formázással. Ugyanezzel a módszerrel formálható nőiesebbé férfi-nő transzszexuálisok  – az erősen kiugró szemöldökcsont okozta  – homorú homloka, tekintve, hogy a homlok szemöldökcsonti részének a kisebbítése az alatta lévő homloküreg miatt nem lehetséges. 

 


Különböző típusú malaris (arcközépi) implantátumok formái


Gyakorlatunkban az ilyen műtéteket altatásban, 8-24 órás bennfekvés magánkórházi-magánklinikai biztonságával, kellő kivizsgálás, altatóorvosi megelőző vizsgálat és konzultáció után, antibiotikus védelemben végezzük, az implantátumokat mindig a csonthártya alá ültetve (mert így az elmozdulás vagy egyéb szövődmények lehetősége is kisebb), gyakran egyéb kiegészítő rögzítéssel.

A páciens arcához jól kiválasztott és jól méretezett implantátumok soha nem zavaróak, azok mégis látványosan javítják egy arc esztétikáját.

  Képgaléria