Az árlistákról és az árajánlatról...

A páciensek többsége szereti összehasonlítani az egyes plasztikai sebészetek árlistáit.
Ez természetes igény, csak szinte lehetetlen, és igen sok tévedés forrása lehet. A tévedések egyik oka, hogy nem biztos, hogy az a módszer adja számára az ideális eredményt, amit ő kiválasztott egy listáról. A másik ok, hogy az egyes listák nehezen összehasonlíthatók, mert nem tudni, hogy mit jelent az olyan általános meghatározás, mint „arcplasztika” vagy „mellnagyobbítás” az egyes helyeken. Mindkettőnek többféle módszere van, arcplasztika esetében a leggyakrabban végzett, meglehetősen szerény és rövidtávú eredményű, mindössze a bőr meghúzásával járó és régimódi beavatkozástól a korszerű, mélyrétegű, tartós eredményű beavatkozásig. Sokszor az „arcplasztika” meghatározásból az sem derül ki, hogy pontosan mettől-meddig értendő az, az arc mely területeit érinti az adott plasztikai sebészeten. Benne van-e a nyak, a szemek környéke, a halánték is vagy nem?
Két mellnagyobbítás közt is igen nagy különbségek lehetnek, nemcsak az esztétikai eredmény minőségében, hanem az ezzel összefüggő módszerek közt is.
Ez olyan, mintha télikabátok árait hasonlítanánk össze, amiben a kínai piac termékei és a nemes szőrmével díszített márkás termékek is benne vannak.

Hasonló a helyzet a zsírleszívással is, melynek ára nyilván függ a területek számától, nagyságától és elhelyezkedésétől. A páciens gyakran hiszi, hogy pl. „hasának” zsírleszívásába beleértendő a derekán vagy csípőjén lévő terület is, mert amikor ezek zavarják, egyszerre fogja össze őket hurkaként két kezével. Csakhogy ezek a területek technikailag más-más testhelyzetben korrigálhatók, ha szakmailag korrekt módon és nem a legegyszerűbb, legkisebb költséggel próbálják azt elvégezni. Ha nem így esnek túl rajta, akkor a hasi területtel egyazon műtét alatt ez újabb lemosásokat, többször fél-egyórás további műtéti szakaszokat jelentenek, különböző testhelyzetekben, természetesen magasabb költséggel, azaz árért.

Vannak beavatkozások, mint pl. az „orrplasztika”, mely lehet egy félórás, helyi érzéstelenítésben, járóbetegként elvégezhető, az orrcsúcs csak egyetlen anatómiai egységén korrekciót jelentő porcos beavatkozás, és lehet egy-két órás, csontos, porcos, lágyrészi vagy sövénykorrekciót is jelentő (mely egyébként a leggyakoribb), altatásban, 1 napos bennfekvéssel és ápolással elvégezhető műtét. Hogy ez mitől függ? A páciens egyéni problémáitól és az orrán belül talált elváltozásoktól, mely a személyes vizsgálat és a tükör, valamint a számítógép előtti konzultáció előtt nem tudható.

Ezért is lehetetlen feladat minden páciens számára érvényes, pontos árlistát adni látatlanban.

Természetes tehát, hogy áraink tájékoztató jellegűek, melyek egyéb tényezőktől (pl. mellműtét esetén nagyobb aszimmetria), korábbi műtét(ek) esetleges szövődményeinek nehezítő tényezőitől, alapbetegségektől változhatnak. Lehetetlen még csak tájékoztató jelleggel is árat adni hegek vagy daganatok korrekciós műtéteiről látatlanban, mert az egy nagyságrenddel is különböző lehet az adott esetben szükséges megoldás módszerétől (egyszerű kimetszés és varrat, lebenyplasztika vagy kétszakaszos bőrszövettágítás műtétei) függően.

Nem adható pontos ár injekciós ajaknagyobbításhoz sem a pácienssel való személyes megbeszélés előtt, mert ez a szükséges anyagmennyiségtől függ, az pedig a páciens számára a tükör előtt feltett kérdésekre adott válaszaiból állapítható meg. Mindössze az adható meg látatlanban, hogy mennyibe kerül fél vagy 1 ml adott injekciós anyag beadása, de hogy ebből mennyi kell, az csak a konzultáció során derül ki.

Természetesen nem vagyunk hívei annak sem, hogy a páciens semmilyen hozzávetőleges árat se tudjon meg vizsgálata előtt, de hangsúlyozzuk, ezek a vizsgálat előtt csak tájékoztató jellegűek! Az érdeklődő páciensek gyakran „árajánlatot” kérnek úgy, hogy vizsgálat, konzultáció, személyes vizsgálat nem is történt. Árajánlat pedig csak ezután adható, előtte csak tájékoztató ár, a fentiek figyelembevételével.
Nálunk már régóta nincs különbség hazai vagy „külföldi” páciensnek szóló árak közt. Kérjük, hogy amikor árlistánkat tanulmányozza, a fentiek figyelembevételével tegye!

Konkrét problémájának megnevezése után, telefonon vagy interneten feltett kérdéseinkre adott válaszai után tájékoztató árakat adunk (küldünk) Önnek.

Távolról (külföldről) érdeklődő páciens számára, amennyiben konkrét problémáját megnevezi, rövid kérdőívet küldünk, és a pontosan kitöltött, számunkra visszaküldött kérdőívre és az útmutatásunkkal elkészült és nekünk elküldött fényképekre már megközelítően pontos árajánlatot is tudunk adni, részletes szervezési-tervezési ajánlattal. Ezt a kissé nehézkes módszert nem érdemes budapesti, de még hazai tartózkodási helyről sem kérni, mert ilyen esetben egyszerűbb és hatékonyabb a személyes konzultáción való részvétel.