Mellfejlődési rendellenességek és aszimmetriák korrekciója

A mellbimbók nem túl ritka fejlődési rendellenességei közül a számfeletti vagy az ún. járulékos mellbimbók eltávolítása egyszerű plasztikai sebészeti feladat, fontos a lehető legkevésbé zavaró heg utána. Ennél sokkal gyakoribb a befordult mellbimbók okozta esztétikai vagy/és szoptatást akadályozó probléma, mely szintén műtéttel korrigálható, többnyire helyi érzéstelenítésben, ambulánsan (járóbetegként) végzett műtéttel.
A befordult bimbó korrekciójánál alapvető követelmény, hogy a tejkivezető csatornák az igen gondos és finom munka során ne sérüljenek. Alig sejthető késői vékony hegvonalakkal, melyek a bimbóudvaron belüliek, fordítható be a bőr alatti irhaszövet a bimbók alá, a kivezető csövecskék közé, mely azokat kiemeli befordult helyzetükből. Az elérhető eredmény függ a kiindulási állapottól is.

 
mellkorrekció ára mellkorrekció plasztikai sebészet
mellkorrekció plasztikai műtét
 
Befordult (balra fent) és kettőzött emlőbimbó (balra lent) képei. Jobbra számfeletti bimbók láthatók az embrionális tejléc vonalában – ahol azok az emlős állatoknál megtalálhatóak
mellkorrekció plasztikai sebész
 
Poland- (Amazon-) szindróma képei


Teljes műtéti korrekciója az egészséges ellenoldali mell teljes kifejlődése, 17-19 éves kor után javasolt, implantátum beültetésével. Ha a mellizom hiányzik, nőknél a speciális mellimplantátum beültetése előtt az azonos oldali egyik, a széles hátizom elforgatása szükséges, amit a legrövidebb, a melltartó pántja alá eső háti és alig látható hónalji hegekkel, endoszkópos módszerrel is el tudunk végezni, altatásban. Erre azért van szükség, hogy az implantátum ne a bőr alá kerüljön közvetlenül. Férfiaknál természetesen elég az izom elforgatása. Jó volna, ha hazánkban lehetőleg gyermekkorban el lehetne végezni az izomelforgatást, hogy a pubertás időpontjában se zavarja már az illetőt a behorpadt mellkasa, de sajnos a gyermekgyógyászok és a gyermeksebészek nem tudják, hogy erre lehetőség van, pedig az ilyen műtétekkel látványosan korrigálható a páciensek életét megkeserítő állapot. A New Contour Plasztikai Sebészet keretében Dr. Balajthy Tibor végezte másodikként a világon (argentin gyermeksebészek után) a széles hátizom endoszkópos áthelyezését gyermekkorban 2011-ben egy 13 éves és 2013-ban a legfiatalabb gyermeken 7 éves korban. Ezután a pubertás korban akár több alkalommal lehet zsírátültetéssel, majd 18 éves korban implantátumbeültetéssel elérni a legjobb végleges eredményt, miközben a pubertás korban a lehető legjobb pszichés támogatást is így lehet elérni Poland-szindróma korrekciójára.

 
mellműtét mellkorrekció

Kétoldali mirigyállomány- és bimbóudvarhiány fejlődési rendellenessége női mellkason


A leggyakoribb mellfejlődési rendellenesség az, hogy a két mell alakja, nagysága, formája a pubertáskortól már teljesen különböző, azaz valamilyen mértékű mellaszimmetria áll fenn. A páciens rendellenességének mértékétől, életkorától, a mellkas alkatától, valamint személyes óhajától függően többféle, mindig egyéni megoldás tervezhető meg, néha csak az egyik, gyakrabban mindkét mell korrekciójával együtt. Előfordulhat egyik oldali mellnagyobbítás (és esetleg mellfelvarrás) és másik oldali mellkisebbítés vagy különböző mértékű mellnagyobbítás műtéti kombinációja is. Ilyenkor az ideális-esztétikus mellformák kialakítása után a páciens élete alapvetően megváltozik, a rendellenesség okozta pszichés gátlások megszűnnek, végre vágyai szerint öltözködhet és kereshet párt magának.


 
mellkorrekció árak

Alulfejlett aszimmetrikus csőszerű mellek


 
mellkorrekció 2

Tubuláris csőszerű, alulfejlett és aszimmetrikus mellek


Nagyobb mérvű, a mellek térfogatában lévő különbségek ma már olyan speciális implantátumokkal is korrigálhatók, melyek kettős fallal rendelkeznek, ezekben kívül van a természetes tapintatú géltöltet, belül pedig egy sóoldattal vezetéken és szelepen keresztül tölthető, változtatható méretű kamra. Ezek a műtét után állítható nagyságú implantátumok. Műtét során a vezetéket és a szelepet a hónalj bőre alá ültetjük, majd a sebgyógyulás és duzzanatok megszűnte után a páciens akár a tükör előtt állva is véleményével részt vehet abban, hogy egy tűszúrásnyi kellemetlenség után a hónalji szelepen keresztül milyen mértékben és arányban növeljük véglegesre a mellének a nagyságát, akár mindkét oldalon egyszerre, de az aszimmetriát is korrigálva. A néha hetek vagy hónapok alatt pár alkalommal végzett töltés után egy második kis műtéttel eltávolítandó a szelep és a vezeték, az implantátum pedig biztosítja a végleges eredményt. Ez a módszer csak igen nagy mértékű térfogatkülönbség korrekciójára javasolt.


 
mellkorrekció implantátum

Műtét után állítható nagyságú, kettős falú szelepes Becker típusú implantátum a MENTOR-tól