Fülplasztika, elálló fül műtétei, fülfejlődési rendellenességek

Elálló füleik miatt előfordul, hogy már a kisgyermekeket is csúfolják társaik, ezért ez az az elváltozás, mely akár már 7-8 éves korban is műtétre sarkallhat egy pácienst. Gyakorlatunkban elálló fülű gyermekeket olyan idős koruktól operálunk, ha már ők is szeretnék a korrekciót, és együttműködnek műtét után. Ilyen életkorban altatásban végezzük a műtétet, későbbi, akár 12 éves életkortól akár helyi érzéstelenítésben, ez utóbbi esetben a páciens a műtétet követően közvetlenül otthonába távozhat.

A leggyakoribb fülfejlődési rendellenesség, az elálló fül megjelenési formája is többféle lehet attól függően, hogy a fülkagyló porcának belső öble (concha porc) túl ívelt vagy a külső lemez szabályos redős hulláma (anthelix) hiányzik, tehát lapos, vagy egyéb, összetett fejlődési rendellenesség a meghatározó. A műtéti módszerünket is ennek függvényében választjuk ki, előbbi esetben a hátsó felszínen történik bőr- és egy gömbhéjszelet formájú porckimetszés, majd speciális tartóöltések behelyezése, a második esetben jobb eredményt ad a fülkagyló elülső pereme alatti nem látható hegű feltárás ahhoz, hogy a szabályos porcfelszínt kialakítsuk.

 
 
fülplasztika ábra
 
A fülkagyló belső öble (concha) okozta elálló fül esetén hátsó fetárásból, a porc egy részének eltávolításával, hátsó heggel végezzük a korrekciót, melynek vázlata látható az ábrán.


 
fülplasztika ábra 1
 
A fülkagyló külső lemezének lapossága okozta elálló fül esetén elülső, perem alatti feltárásból végezzük a korrekciós műtétet, melynek vázlata látható az ábrán.A műtét után 1 hétig speciális körkörös kötést kell viselni, az első napon észlelt, esetleg kellemetlenebb feszülés hamar megszűnik. A varratok eltávolítását követően még 2-3 hétig javasolt a fejpánt viselése, különösen éjszaka és sportolásnál. A fül bőrének bizsergő érzése 2-3 héten belül megszűnik.


Előfordul, hogy ennél összetettebb fülfejlődési rendellenesség miatt operálunk, a beavatkozás más és más megoldást igényel a sajka vagy az ún. kenu alakú, a földimogyoró alakú, az ún. szatír-fül esetén vagy lógó fülkagylók esetében, amikor a porcos váz alakítása összetettebb feladat. A nem kellő eredménnyel operált, egyenetlen porcfelszínű fülek korrekciója gyakran igényel porcbeültetést is.


 
fülplasztika

A fülek fejlődési rendellenességeinek megjelenési formája számtalan, mindegyik más műtéti korrekciós megoldást igényel


Elég gyakori, hogy sérülés vagy nehéz fülbevaló okozta fülcimpa-hasadékot korrigálunk, mely apró, kicsiny lebenyek kialakításával alig sejthető hegekkel, helyi érzéstelenítésben, ambulánsan is elvégezhető beavatkozás.

A plasztikai sebészet legnehezebb feladatai közé tartozik a teljes vagy részleges fülkagylóhiány pótlása, ilyenkor csak több, egymást követő műtétből álló sorozattal lehet kellő eredményt elérni.

  Képgaléria