Mell alatti behatolásból végzett mellnagyobbítás

A hagyományos, legrégebbi behatolási mód mellnagyobbításhoz a mell alatti. A legtöbb plasztikai sebész ebből végzi a mellnagyobbítást, a legtöbb plasztikai sebész csak ebből „szokott” mellnagyobbítást végezni.
mellplasztika ábra
 
A mell alatti behatolás módja mirigyállomány alá helyezett implantátummal történő mellnagyobbításhoz


Nézzük egyenként sorban az előnyöket és hátrányokat!


Az egyetlen valós, igazi előny a hagyomány és a múlt, azaz a megszokás, valamint a plasztikai sebész részére az, hogy nem kell költséges berendezést (endoszkópos torony, optika és speciális eszközök) használni, a módszert évek alatt elsajátítani és begyakorolnia. 


HÁTRÁNYOK:

A bőr szerkezete
Hátrány az, hogy egy páciensen belül is az egyik legkedvezőtlenebb heg a mell alatti, mert a mellkason az irharéteg vastagsága a hát után itt a legnagyobb, és ezért a várható heg kedvezőtlenebb, mint a vékony irhájú hónaljban lévő hegé. Nagy hátrány, hogyha a mellnagyobbítás utáni heg nem hajszálpontosan a műtét utáni új mell alatti redőbe esik, mert azt rosszul tervezték meg, akkor a heg még kedvezőtlenebb (széles, elődomborodó, azaz hypertrophiás) lesz.

Az áthajlási redő
A legtöbb mellnagyobbítás után a majdani mell alatti áthajlási redő lejjebb lesz, mint előtte volt. Aki profi plasztikai sebész, a bemetszés helyét a legtöbb esetben eleve lejjebb teszi, mint a műtét előtti redő (mirigyállomány alsó szél) magassága. A kérdés az, hogy mennyivel? Ezt nemcsak a tervezett implantátumméret magassági mm adatai adják meg, hanem a páciens lágyrészeinek csak megbecsülhető tágulási képességei, feszessége. Ez pedig csak becsülhető, 31 éves gyakorlattal is csak „saccolható”! Ha nem sikerül pontosan eltalálni a behatolás, azaz a majdani heg helyét, a heg nem a műtét utáni áthajlási redőben lesz – hanem alatta vagy felette –, és ezért előnytelen lesz. Hónalji vagy bimbóudvari behatolásból ez egyszerűen nem kérdés, mert a heg nem ott lesz!

A gyógyulás
Ha egy mell alatti behatolásból végzett mellnagyobbítás után valamilyen okból sebgyógyulási zavar támad, azaz sebszétválás következik be, a mell alatti seb alatt fél-egy cm mélyben lévő implantátum csak kis valószínűséggel menthető meg, a fertőzés már korán ráterjed. Ha egy hónalji sebbel probléma, fertőzés (ez az elmúlt 24 évben csak kétszer fordult elő) lép fel, az nagyon messze van az implantátumtól, azaz ilyenkor, ha a páciens időben jelentkezik, az implantátum biztonságban megtartható.

 
mellplasztika budapest
 
 Szerencsés esetben ideális hegképződés, és a pontosan tervezett műtétünk utáni heg a mell alatti redőben


 
mellnagyobbítás szövődményei
  Máshol végzett műtét
Ideális hegképződési adottságok mellett előnytelen helyű mell alatti heg, tervezési hibából nem az áthajlási redőben


 
mellnagyobbítás net

Máshol végzett mellnagyobbítás és implantátumcsere tervezési-kivitelezési hibáiból származó előnytelen mell alatti hegekMikor van abszolút előnye a mell alatti behatolásnak?

- Ha korábban a mell alatti behatolásból végzett mellnagyobbítás utáni implantátumcserét
  tervezünk, és a behatolás (a heg helye) magassága eredetileg jó volt.
-Ha  valamilyen ok miatt csak ún. „anatómiai”, azaz mindig csepp alakú implantátum
  beültetése jöhet csak szóba (pl.súlyosan tubularis (cső alakú) mell).


Mikor a legrosszabb a mell alatti behatolás?

Akkor, ha:

Igen vékony alkat, kis mirigyállomány esetén, ha a legkevésbé meghatározható, látható a mirigyállomány alatti „áthajlási redő”, a bőr és az izmok feszesek, a mellkas vékony.

Ha alkati tényezők miatt egyidejű mellfelvarrás is szükséges, vagy ha egy mellnagyobbítás utáni terhesség, szoptatás után várható újabb megereszkedés okán mellfelvarrás miatt már a mell alatti hegre „nem lesz szükség” – azaz ilyenkor, ha mégis kell mellfelvarrás, akkor már mindenhol lesz heg, ott, is, ahol nem kellene!


Mikor a legjobb a mell alatt mellnagyobbítás?

Akkor, ha:

Ha a korábban mell alatti behatolásból végzett mellnagyobbítás után a mell alatti hegek egy implantátumcsere után sem lesznek rossz magasságban.

Ha nem végezhető el biztonsággal hónalji behatolásból az implantátumcsere, pl. balett-táncosnál vagy korábban i.v. drogos páciensnél.

Fontosnak tartjuk, hogy egy tervezett mellnagyobbítás (implantátumcsere) előtt kérdezzen meg akár több plasztikai sebészt is a javasolt beavatkozás formájáról, a behatolás irányáról, a javasolt implantátumok sajátságairól. Utána döntsön, mi nem tartunk az összehasonlítástól!

  Képgaléria