Hasadékosok, nyúlajak, nyúlszáj korrekciós műtétei

A magzati fejlődés során számos hasadékos fejlődési rendellenesség alakulhat ki a végtagokon, a törzsön, a nemi szerveken, itt csak az arc hasadékainak leggyakoribb formáiról ejtünk szót. Az arc hasadékai közül viszonylag ritkák a szem körüliek, az orron lévők, a fül környékiek, az agysérvek, és viszonylag gyakoriak, amit a köznyelv „nyúlajak”-nak, „farkastorok”-nak hív. A magzati fejlődés során egyes kopoltyúívek záródási rendellenességei adják a betegséget különböző súlyosságú megjelenés képeivel.
Ezek az ajak-, fogmeder- és szájpadhasadékok. Enyhe esetben csak egy vékony, hegvonalra emlékeztető jel látható a felső ajkon, esetleg kissé magas szájpaddal, a legsúlyosabb esetben kétoldali teljes ajakhasadék, fogmedernyúlvány-hasadék és szájpadhasadék adja esztétikai, működési és életnehezítettség problémák sokaságát, évtizedekig tartó műtéti, kezelési feladatokkal, következményekkel.

A rendellenesség ellátása sokszakmás együttműködést feltételez, melynek adottságai sajnos hazánkban nem mindenhol és nem mindig adottak. Gyermeksebész, plasztikai sebész, fül-orr-gégész, logopédus, fogszabályozó szakorvos, szájsebész, pszichológus együttműködése volna szükséges, ami a megfelelő szinten ritkán adott. Vannak területek (Dél-Dunántúl, Pécs), ahol elfogadható az ellátás, és vannak évtizedek óta szerény vagy 40 éves elmaradás állandó jeleit mutató területek, általánosnak tekinthető ellátási típushibákkal (Budapest, Kelet-Magyarország).

 
nyúlajak nyúlszáj plasztikai sebész

Kétoldali ajakhasadék helytelen ellátása során a száj záróizomzatának helyreállítására kísérlet sem történt. 6 éves kori állapot, ideális esetben a helyreállítás fél éves korig történik.


Plasztikai sebészetünkön nem végezzük csecsemőkorú vagy 3 évesnél fiatalabb gyermekek ellátását, nálunk főleg a gyermekkori vagy fiatal felnőttkori, másodlagos esetek kerülnek ellátásra. A leggyakoribb hibák:


1. A felső ajkon függőleges, ezért a növekedést nem követő, az ajakpírt felhúzó hegekkel 
    végzett, 50 éve korszerűtlen ajakműtétek utáni állapotok.

 
nyúlszáj jobb oldali hasadék nyújszáj kétoldali hasadék
 
Jobb oldali hasadék korszerűtlen, a növekedést nem követő előnytelen irányú hege (balra)
Kétoldali hasadék korszerűtlen, a növekedést nem követő, előnytelen irányú hegei (jobbra)2. Súlyosan heges vagy szövődménnyel (fisztulajárattal) gyógyult szájpadműtétek.

 
kemény szájpad plasztikai sebészet lágy szájpad plasztikai sebészet

Szövődményes gyermekkori szájpadplasztika után felnőttkorig nem helyreállított keményszájpad (balra)
Súlyosan heges, hibás javallattal végzett garatszűkítő műtét utáni állapot, nem működő lágyszájpad (jobbra)3. A leggyakoribb sajnos a fogmedernyúlvány-hasadék felismerésének, műtéti
    kezelésének (csontbeültetés) teljes elmaradásából járó állapot, járat a szájüreg
    és az orrüreg közt, az orralap besüppedése, mely már az ajtóból is felismerhető,
    ezért nem értjük, hazánkban miért marad el 10 esetből talán 7 esetben is az
    ellátás?


 
fogmedernyúlvány plasztikai sebész

A fogmedernyúlvány-zárás elmaradásának következménye a rendellenes összeköttetésen kívül az orralap több irányból is látható besüppedtsége, melynek kiemelése saját csont beültetésével az előfeltétele az ajak és az orr későbbi korrekcióinak.


 
ajakhasadék korrekció fogmedernyúlvány hasadék kép
 
Felnőttkorig nem észrevett, nem korrigált fogmedernyúlvány-hasadék miatti orralap-besüppedés  az ideális időpont a korrekcióra legkésőbb a 6 éves kor lett volna (balra)
Nem egyesített fogmedernyúlvány-hasadék, járat a száj és orrüreg közt elmaradt fogszabályozással (jobbra)


 
fogmedernyúlvány plasztikai műtét

Harmincéves korig elmaradt fogmedernyúlvány-zárás a hasadékban lévő foggal, járattal az orrüreg felé4. Feleslegesen korán (19 éves kor előtt) végzett, korszerűtlen sövényműtétek
    (sövényporc-eltávolítás  – plasztika helyett) következményei miatti torzulások.

5. Túl korán korrigált vagy nem korrigált orrdeformitások, orrszárnyporc-hiányok, orrbemeneti
    aszimmetriák, aszimmetrikusan lecsapott, lehúzott orrcsúcs, melyek végleges megoldása
    inkább a 18 éves kor után ideális.

6. Vékony, aszimmetrikus, gyakran csipkeszerűen felhúzott ajakpír, a hasadékos oldalon
    lapos ajakpír.

A mindig egyedileg tervezendő megoldás feltétele a gondos műtéti történet kiderítése, az anatómiai adottságok, az egyes szövődményes műtétek kudarcainak felmérése, a páciens elvárásainak felmérése alapos tükör előtti, több nézetből történő kommunikációval.

  Képgaléria