Miért kerülnek sokba a plasztikai sebészeti műtétek?

A köztudatban az a hiedelem él, hogy a plasztikai sebészeti, ezen belül az esztétikai sebészeti műtétek igen drágák. Ennek a hiedelemnek legfőbb oka, hogy az emberek többsége nincs tisztában azzal, milyen költségek állnak az ilyen munka mögött, és ezen belül mi mibe kerül.

Nézzük először a felszereléseket, eszközöket, berendezéseket a 2002-es árakon, mely már régen elmúlt!

Tudta-e Ön, hogy egy korszerű altatógép ára 7-12 millió Ft, egy, a vér oxigénszintjét mérő, ujjbegyre csatlakozó eszköz ára ½-1 millió Ft, egy korszerű, két oldalról világító beszerelhető műtőlámpa 5-8 millió Ft, 8 különböző esztétikai műtét 1-1 kéziműszer készlete gyártmánytól és minőségtől függően 2-10 millió Ft, hogy egy arcplasztikánál használatos jó minőségű speciális olló ára 100-150.000 Ft, egy egyszerű bőrhorog ára 24.000 Ft? Egy többórás, altatásban végezhető műtéteket lehetővé tevő műtő épületgépészeti költsége (az alapterületen kívül, csak amit a falakba beépítenek) 40-100 millió Ft (steril levegőt biztosító légkondicionáló, többféle gázt biztosító rendszer, szigorú tervezési és kivitelezési szabványok, stb.), egy endoszkópos felszerelés 5-8 millió Ft, egy korszerű lézergép 7-45 millió Ft fajtától függően és mindegyik többnyire csak egyféle beavatkozásra használható? Tudta-e Ön, hogy a fentiekből a mindennap használt műszerek amortizációs (használhatósági) ideje kb. 5 év, a gépeké 7-8 év, ami alatt áruknak meg is kellene legalább térülni?

Tudta-e Ön, hogy a legkorszerűbb, felszívódó amerikai varróanyag legkisebb egysége, mely egy kb. 10 cm-es bőrseb zárására alkalmas, 2.000 Ft, hogy egy orrplasztika során felhasznált szövetragasztó 1 ml-es mennyisége 23.000 Ft, hogy egy 2-3 órás altatásban végzett műtét érzéstelenítési gyógyszerköltsége, ha a legkorszerűbb vénásan adható altatószereket használják – munkabér és egyéb felhasznált eszközök, anyagok nélkül –, elérheti a 20.000 Ft-t? Tudta-e Ön, hogy ugyanezen altatás teljes egyszer használatos anyag- és eszközköltsége 30.000 Ft, az altatás befejezésekor bizonyos gyógyszerek hatásának azonnali felfüggesztéséhez szükséges ellengyógyszer egy adagja 5.000 Ft, egy mellnagyobbításhoz szükséges egyszer használatos, steril lepedőkészlet, amivel a műtéti területet körbe veszik, és amire az eszközöket kihelyezik, 5.500 Ft?
Tudta-e Ön, hogy a műtétekhez szükséges berendezések működtetése jelentős mennyiségű különféle gázokat, elektromos áramot, speciális tevékenységeket (pl. sterilizálás, veszélyes anyagok elszállítása és megsemmisítése), víz- és csatornahasználatot, közlekedést és szállítást igényelnek?

Tudta-e Ön, hogy mindezen eszközök és szolgáltatások árához hozzájön még a 2012-től már 27%-ra emelt általános forgalmi adó (ÁFA), melyet a plasztikai sebész (és a privát, valamint állami egészségügy egyetlen szolgáltatója) sem vissza nem igényelhet, sem külön fel nem számíthat, hogy a páciens azt visszaigényelhesse, mert 0% ÁFÁ-s szolgáltatást KELL nyújtania, tehát az árba kénytelen azt beleépíteni? Ezzel az ÁFÁ-val sújtja (többek közt) államunk az egészségügyi ellátást. A középkori Franciaország egyházi kórházainak (ahol a gazdagokat pénzért egy-két ágyas kórtermekben, a szegényeket 20 ágyas termekben, de egyenként elfüggönyzött ágyakban ingyen gyógyították) az 1500-as évek végén már elengedték az egyházi és a hercegi adót is, megengedték és támogatták viszont a kiegészítő jövedelmet biztosító kórházi tevékenységet (pl. bortermelés). A szőlőkben pedig a meggyógyított, szegény és addig munkanélküliek dolgoztak bérért, megoldva az utókezelést és a rehabilitációt, valamint némi szociális problémát is. Itt Magyarország a 21. század elején még nem tart.
Frissítés: 2020-ban a mellfelvarráshoz, mellkisebbítéshez általunk használt, a bimbóudvar újabb kitágulását megakadályozó teflon (PTFE) varróanyag egyetlen darabja (mely elég mindkét oldalra) 10.000 Ft!


Ha már az adóknál tartunk, a következő adókat és díjakat kell fizetnünk:

munkavállalói járulék, egészségügyi hozzájárulás, egészségügyi biztosítás, nyugdíjbiztosítás, társasági, forrás-, személyi jövedelem- valamint szakképzési adó, munkaadói hozzájárulás, iparűzési adó, általános forgalmi adó, útadó, könyvelési díj, felelősségbiztosítás, balesetbiztosítás, kötelező gépjármű biztosítás, kamarai és szakmai társasági díj.

Tudta-e Ön, hogy amikor az újságokban a 2002. júniusi átlagosan 3%-os gyógyszer áremelésről olvashatott, ugyanekkor a legegyszerűbb fertőtlenítő Neomagnol tabletta (150 db) fizetendő ára 995 Ft-ról 4650 Ft-ra emelkedett, azaz több mint 467%-kal?

Ezenkívül havi sokszázezer Ft-ot tesznek ki egyéb biztosítási, telefon, rendelő-fenntartási, adminisztratív, honlap-fenntartási, nyomtatási, számítógépes, fotótechnikai, műszer- és berendezés-karbantartási költségek.


Természetesen szót kell ejteni az emberi munka értékéről is.

Tudta-e Ön, hogy a plasztikai sebész korábban a 6 év orvosi egyetem elvégzése után legalább 12 év múlva kezdhette meg első plasztikai sebészeti szakmai önálló tevékenységét, a 4 év sebészeti szakvizsgához eltöltött idő után még 3 év speciális képzés kellett a második, a plasztikai sebész szakvizsgáig, mely megszerzése után a magyar törvények szerint még 5 évig csak gyakorlottabb plasztikai sebész asszisztálásával végezhet önálló műtétet? Ezen idő alatt az állami egészségügyben 10 évvel ezelőtt általános havi 45-60.000 Ft fizetést kapott, ma ennek a háromszorosát. 2012 óta lehetőség van nem ráépített szakvizsgaként  égési-plasztikai sebészeti szakvizsgát szerezni, de e sorok írója szerint a hazai gyenge színvonalú képzés miatt ez számos hátránnyal jár, mint ha előtte kellő manuális gyakorlatot szerzett volna egy másik szakmában. Számos plasztikai sebésznek pedig még ezen kívül is van egyéb szakképesítése munkája ellátásához. Ahhoz, hogy naprakészen ismerje a legkorszerűbb eljárásokat, évi 100.000-200.000 Ft-ot költ szakmai folyóiratokra, ugyanennyit internetre és ennek többszörösét szakkönyvekre, CD-re, videókra. Egy kétkötetes szakkönyv 80.000-150.000 Ft-nál olcsóbban nemigen vehető meg. Szakmai fejlődését fontosnak tartó plasztikai sebész évente jár külföldre, leggyakrabban a tengerentúlra, mert a szakmai tudásanyag kimutatottan 5 év alatt felére zsugorodik, elévül különben. Egy egyhetes speciális New York-i esztétikai mesterkurzus részvételi díja kb. 500.000 Ft, útiköltség, szállás és ellátás nélkül, ha egy szakkönyvet, vagy a legegyszerűbb eszközt sem kell venni. A munkában résztvevő csapat többi tagja is magasan képzett, sokéves gyakorlattal, gyakran több évtizedes szakmai múlttal, mert az érzéstelenítést végző szakorvosnak, asszisztensének, a műtősnőknek, az ápolónak speciális ismereteket kell elsajátítaniuk. Bizony az állami egészségügyből csak nagyon kevesen és csak a legjobb képességű szakemberek alkalmasak erre, akik hozzáértését és munkáját meg kell fizetni. Továbbképzésére időt a napi gyakran 10-12 óra munka és szervezés után tud fordítani a legtöbb szakember. A plasztikai sebész elérhetőségére hétvégén is szükség lehet, a seb nem tudja, hogy vasárnap van-e!

A magyarországi esztétikai műtétek árainál az ausztriai árak 2-3-szor, a németországi árak 3-4-szer, a benelux árak 4-5-ször, az USA-beli árak még ennél is lényegesen magasabbak. Természetesen ebben az összehasonlításban mindig hasonló minőségű plasztikai sebészetek és azonos beavatkozások szerepelnek. Az árkülönbségek oka a munkadíjban és nem a felhasznált eszközök, anyagok árában keresendő, mert azok hazánkban is már ugyanannyiba kerülnek, mint tőlünk nyugatra, gyakran pedig még többe is. Az egyes plasztikai sebészetek árai közt hazánkban is lényeges különbségek vannak, annak függvényében, hogy pl. a műtétek egy bérház III. emeletén vagy magánkórházi-magánklinikai körülmények közt történnek, hogy az érzéstelenítés hogyan történik, és azt ki végzi, hogy milyen anyagokkal és felszereléssel végzik a műtéteket, és nem utolsósorban, hogy milyen a plasztikai sebész képzettsége és gyakorlata, valamint tehetsége és keresettsége.

Ha tehát a páciens különböző plasztikai sebészetek közül a legolcsóbb árú beavatkozások mellett dönt, biztos lehet abban, hogy olyan plasztikai sebészetet választ, ahol a legkevesebb ráfordított költséggel végzik a beavatkozást, és ez vonatkozik a felhasznált anyagokra, eszközökre, érzéstelenítésre, berendezésekre, a közreműködők béreire, a plasztikai sebész képzésére és továbbképzésére felhasználható összegekre egyaránt.

Nehezíti a páciens összehasonlítási lehetőségét, ha egy plasztikai sebészet nem határozza meg az egyes beavatkozások szakmai jellemzőit (tehát pl. „arcplasztikáról” beszél és nem jelöli meg annak konkrét fajtáját), valamint ha ún. „csomag”-árakat közöl, amiből nem tudható, hogy pl. mibe kerül az implantátum vagy az altatás. Ilyenkor megeshet, hogy a legolcsóbb anyagokkal végzik a műtéteket.