Mellnagyobbítás
Veleszületetten kis mellek vagy terhesség, szoptatás után visszafejlődött mirigyállományú mellek, esetleg aszimmetrikusan fejlődött mellek nagyobbítása – a páciensek 95%-ának igényét teljesítő mértékben – csak beültethető anyaggal, implantátummal történhet.
 mellplasztika, mellnagyobbítás budapesten, látható hegek nélkül a mellen, hónalji endoszkópos mellnagyobbítás

Ideális-esztétikus mellforma mellnagyobbítás után


A saját zsír beültetése vagy csak apróbb, kisebb kontúrhibák megoldására alkalmas, vagy csak nagyon kis mértékű térfogatnövelésre használható (a mi véleményünk szerint legfeljebb mellenként 100-150 ml térfogatnövelésre, ez is csak több alkalommal történő befecskendezéssel). Tapasztalataink szerint a páciensek legfeljebb 5%-ának felel meg a saját zsírral elvégezhető mellnagyobbítás mértéke, figyelemmel arra is, hogy a zsírt nem szabad a mirigyállományba tölteni, hanem csak köré, a mirigyállomány alá, illetve fölé, a bőr alatti zsírszöveti rétegbe. Nem teljesen ismert az, hogy hosszú évek múlva – ha a mirigyállományba töltik a zsírt – mindig okoz-e későbbi daganatos betegségre hamisan utaló tünetet mammográfiás vizsgálat során. Ezért olyan páciensnek, akinek családjában melldaganat fordult elő, vagy nála képalkotó vizsgálattal jóindulatú elváltozásokat (cisztákat, jóindulatú daganatokat, a mirigyállomány heges elfajulását, ún. masztopátiát) találtak, semmiképpen nem javaslunk zsírral végzett mellnagyobbítást. A módszerhez egyébként szintén altatásra van szükség. Mellnövelés céljából végzett hormonkezelések vagy más egyéb, táplálékkiegészítőként forgalmazott mellnövesztő tabletták és készítmények szedése után igen gyakoriak a jó- és rosszindulatú daganatok, ciszták és gyulladások, alkalmazásuk hatalmas veszélyekkel jár, melyhez képest az implantátumokkal előforduló esetleges problémák nagyságrendekkel kisebbek.

2009-ben és 2010-ben több olyan közlemény jelent meg, mely hyaluronsavval végzett injekciós mellnagyobbításról szólt Macrolene nevű anyaggal. A kezdeti lelkesedések után 2011-re már alig végeztek ilyen beavatkozást, elsősorban azért, mert egy implantátummal történő mellnagyobbítás árának 2/3-át is elérő ilyen injekciózás eredménye a beavatkozás után fél-egy évvel már nem vagy alig látható, ezért a csalódások elkerülésére mi nem ajánljuk.

Véleményünk szerint mellnagyobbítás műtéte után az ideális esztétikai eredmény kellően látványos és attraktív, de mégis természetes, igazodik a páciens mellkasi alkatához és anatómiai adottságaihoz, vagyis még alaposabb megtekintés esetén sem kelti „operált szilikonmell” művi jeleit, tehát legrosszabb esetben is csak a keskeny derékhoz viszonyított aránya és nem az alakja kelthet gyanút. Az a jó eredmény, ami láttán felvetődik a kérdés, vajon operált-e vagy nem, de ennek biztos jele nem látható.
Természetesen ez függ alkati tulajdonságoktól is. A nem erőltetetten nagy implantátum esetén tarthatók csak a kockázati tényezők minimális szinten. Az egyes pácienseknél más és más méretű, alakú, formájú implantátum adja meg ezt az ideális eredményt. Az implantátum kiválasztásánál az elsődleges szempont a mellkas, a meglévő mell és a mellizomzat méretei és egymáshoz viszonyított arányaik. A mellkason centiméterrel lemérhető az ideális implantátum átmérője, melynek a többi anatómiai adottság figyelembevételével táblázatokból (és nem becsléssel, „hasraütéssel”) állapítható meg a magassága és így a mérete. Az implantátum behelyezésének leggyakoribb módjai a hagyományos mell alatti (az áthajlási redőben), a bimbóudvari és a hónalji behatolások.


 
mellnagyobbítás budapest plasztika 1
 
Bimbóudvarszéli 2 hónapos,         mell alatti féléves         és hónalji féléves hegek ideális hegképződésű pácienseken, különböző behatolásokból végzett mellnagyobbítások után


 
mellnagyobbítás 3
 
Máshol végzett, a bimbó, a mirigyek kivezetőcsövei és a mirigyállomány kettévágásával behelyezett implantátummal történt mirigyállomány alatti mellnagyobbítás utáni heg – a módszer számos, fokozott kockázatot jelent –, mi nem így végezzük.


 
mellnagyobbítás 4
 
Ugyanazon a páciensen a bimbó és a mell alatti redő helyzetének változása mellnagyobbítás után egy anyajegy helyzetéhez (fekete vonal) képest
 

Mindegyik behatolásnak van viszonylagos előnye és hátránya, kétségkívül a hónalji behatolás után látható legkevésbé a heg (gyakran fél évvel később nem is megtalálható). A bimbóudvari behatolás hege lehet alig észrevehető is (nem mindig), ugyanakkor ez nem mindenkinél végezhető. Csepp („anatómiai”) alakú implantátumok csak mell alatti behatolásból helyezhetők be, többnyire mirigyállomány alá, mely behatolás hege intim helyzetben soha nem eltitkolható. Ugyanilyen behatolásból helyezhetők csak be az ún. aszimmetrikus (külön jobb és bal oldali) implantátumok is, melyek használatát erőltetett dolognak tartjuk és alkalmazásuk során több hátrányt tapasztaltunk, mint amennyi valós előnyt adni képesek. A hónalji behatolást endoszkóp (kis nyíláson bevezetett, képernyőn kinagyított műtéti képet adó kamera használata) teszi korszerűvé és biztonságossá.


 
mellnagyobbítás műtét
Kép endoszkópos hónalji mellnagyobbításról


A szakmai irodalomban szereplő, köldökből történő mellnagyobbítás csak sóoldattal töltött implantátummal lehetséges, és a műtéti utóvérzés, valamint a tokzsugorodás olyan magas előfordulási arányú ennél a megoldásnál, hogy veszélyes és értelmetlen, gyakorlatilag vakon (szemkontroll vagy endoszkóp nélkül) végzett módszernek tartjuk.

Az implantátum elhelyezhető a mirigyállomány alá vagy mélyebbre, az izom fölé, de az azt fedő réteg, az izombőnye alá és végül a nagy mellizom alá is. Esztétikai műtétek során az „izom alá” történő elhelyezés azt jelenti, hogy a nagy mellizom az implantátum egy nagyobb vagy kisebb részét fedi, felül és leginkább belül. Ilyenkor kívül-alul nincs fedő izomréteg. Ezt hívják "dual plane" elhelyezésnek. Teljesen izom alá történő implantátumelhelyezés csak helyreállító műtétek esetén (pl. daganat miatt eltávolított mell helyreállítása során) szükséges, az áthelyezett széles hátizom alá. A hosszabb távon biztonságosabb eredmények érdekében, ha a páciens adottságai lehetővé teszik, törekedni kell az implantátum részben izom alá helyezésére. Ilyenkor a nagyobb, de rövid távú közvetlen műtét utáni fájdalom – mint hátrány – ellenében a kisebb tokzsugorodási és fertőzéses kockázat, természetesebb forma és tapintás – mint előny – várható, későbbi megereszkedés nélkül. Sajnos nem lehet minden esetben ezt végezni, különösen olyankor nem, amikor az izom vastag, erős, a páciens viszonylag magas mellformát szeretne, vagy erős fizikai munkát végez. Ilyen esetben a mi gyakorlatunkban már 2001 óta nem egyszerűen mirigyállomány alá helyezzük be az implantátumot, hanem még egy réteget ehhez hozzáveszünk, az izombőnyét. Az így behelyezett implantátummal csak olyan esetben érhető el jó eredmény, ha a páciensen kellő vastagságú zsírszövet van, mert nagyon vékony páciensen a mell körvonalai élesek lehetnek. Minden páciens esetében egyénileg megtervezett, személyre szabott, az anatómiai adottságait, a munkavégzését és az egyéni esztétikai elvárásait egyaránt figyelembe vevő módszerrel kell a műtétet megtervezni, és nem egyetlen „kaptafára” ráhúzni az összes pácienst.
 


mellnagyobbítás keresztmetszet
A mellimplantátum lehetséges elhelyezésének lehetőségei


 
 
mell nagyobbítás
 
Izom (a nagy mellizom) alá helyezett implantátum elhelyezkedése sémás ábrán. Jól látható, hogy az izom lefutása miatt az implantátum külső-alsó részén ilyenkor is csak a mirigyállomány fedi azt.TOKZSUGORODÁS

Szokványos esetben az implantátum körül a szervezet egy nem tapintható vékony hártyát hoz létre. Kóros esetekben az idegen anyag körüli védekező reakcióként heges, vastagabb tok keletkezik, ezt hívják tokzsugorodásnak. A tokzsugorodás mértéke (és ennek megfelelően a mell alakjának és tapintatának megváltozása) különböző lehet. Ezek megjelenési formáit a plasztikai sebészek egy Bakerről elnevezett I-től IV-ig terjedő skálán különböztetik meg, ahol a I. fok a legenyhébb, amikor csak vékony, nem tapintható hártya található, és a IV. fok a kőkemény, fájdalmas, csaknem félgömb alakú forma, melyet egy, az implantátumot összenyomó kemény, heges tok hoz létre.
 
A tokzsugorodás kockázatát csökkentő tényezők közül jól ismertek az alábbiak:
- az implantátum falának, felületének minősége
- az implantátum méretének helyes kiválasztása
- a finom és kíméletes műtéti technika
- a műtéti területtel érintkező összes felhasznált anyag minőségének igen gondos és igényes megválasztása (az operáló orvos gumikesztyűjének minősége, a műtéthez újra felhasznált mosott, sterilizált textíliák felületén lévő mikroszkopikus textilrészecskék helyett egyszer használatos anyagok használata, stb.)
- a műtét alatt adott megelőző antibiotikum
- a műtét után alkalmazott zárt rendszerű szívócső-palack (drén), mely a műtéti területből az összes vért és savót is biztonságosan eltávolítja
- altatásban – és nem helyi érzéstelenítésben – végzett műtét
- speciális külső ragasztás, melltartó és mellpánt használata már a műtőasztalon
- a páciens által korán megkezdett és számára betanított masszírozás
- mellizom-erősítő gyakorlatok (súlyzózás, saját testsúly húzogatása, fekvőtámaszok), fizikai aktivitás kiküszöbölése
- műtét után túl korai hormonváltozások elkerülése (terhesség, fogamzásgátló tabletták váltogatása)
- a műtét körüli időszakban a pácienst érő fertőzések (felsőlégúti hurut, nőgyógyászati, húgyivarszervi fertőzések) lehetőségének csökkentése vagy időben, megfelelően végzett antibiotikumos kezelésük

Természetesen a fentiek egy része a mellnagyobbító műtét költségeit növelő tényező, de így fokozható csak a biztonság is. Ha a tokzsugorodás ennek ellenére mégis kialakul, annak korrekcióját, mely a tok felhasításával és szükség esetén az implantátum helyének alakításával jár, szintén el lehet végezni hónalji behatolásból is, bár igaz, ehhez sokéves, az endoszkópos technikában való jártasság szükséges. A régi, hagyományos, már 20 éve is korszerűtlen, altatásban történő, műtét nélküli tokrepesztés barbár módszere súlyos veszélyeket rejt, elsősorban implantátumsérülést, bevérzést, szabálytalan alakot, mára már egyértelműen szakmai hibának számít.


 
mellnagyobbítás mellbimbó műtét
 
Tokzsugorodás és rossz helyzetű implantátumok korrekciója hónalji endoszkópos műtétekkel. A műtétek során az implantátumokat nem kellett újakra kicserélni. Bár ez a fajta műtét a pácienst nem terheli meg, technikailag igen nehéz műtét. Az első esetben (bal felső kép) a korrekció előtti állapot kialakulásában az első műtét utáni 3. héten történt autóbaleset, a második esetben (bal alsó kép) az első műtét utáni hónapokban megkezdett intenzív versenysport (kosárlabdázás) volt a kiváltó ok. A korrekciós műtétek (jobb felső és alsó képek) után évekkel is megmaradt az eredmény, igazolva azt, hogy nem a páciensben magában, az implantátumokban vagy a technikában volt a kóros állapot oka.mellnagyobbítás mellbimbó műtét 1
Máshol többszörös szövődménnyel végzett mellnagyobbítás utáni III. fokú tokzsugorodás (felső képsorozat) korrekciója implantátumcserével, tokeltávolítással, kényszerűen a korábbi igen hosszú mell alatti hegekből való behatolással (alsó képsorozat)

 
 
Az ELŐNYÖK és HÁTRÁNYOK összehasonlítása mirigyállomány (izombőnye) alá és izom alá helyezett implantátumok esetében ÁTLAGOS alkatú (nem bodybuilder) pácienseknél, jól választott méretű implantátumokkal
mirigyállomány (vagy izombőnye) alatti részben izom alatti
előnye hátránya előnye hátránya
- a műtétet technikailag könnyebb elvégezni

- a műtét után a páciens kellemetlensége kevés
- vékony páciensen felül élesen látható mellkontúr

- laza kötőszövet esetén képes megereszkedni az implantátum
- átlagos vagy vékony izom esetén felül természetes mellkontúr - a műtét technikailag nehezebb, nagyobb gyakorlatot igényel

- a műtét utáni első napokban jelentősebb fájdalomcsillapítás szükséges
  - vékony páciensen tapintható implantátum- szélek - átlagos alkatú páciensen nem tapintható implantátum- szélek  
  - idővel kisebb-nagyobb mértékben megereszkedő implantátumok (csak mirigyállomány alattiaknál) - az implantátumok hosszabb idő után sem ereszkednek meg  
  - hosszabb idő alatt a mirigyállományra ható nyomás következté-
ben a mirigyállomány elvékonyodhat
- az implantátum a mirigyállományt közvetlenül nem nyomja, csak kívül-alul érintkezik vele  
  - magasabb fertőzési - gennyedési
kockázat (csak mirigyállomány alatti)
- kisebb fertőzési - gennyedési kockázat  
  - magasabb tokzsugorodási kockázat - alacsonyabb tokzsugorodási kockázat  Műtéteink

A saját gyakorlatunkban a fentiek figyelembevételével mindig érdesített felszínű (texturált), kohezív géllel töltött implantátumokat használunk, lehetőleg részben a mellizom alá helyezve, melyet a páciens igényeinek és adottságainak figyelembevételével bármelyik (hónalji, bimbóudvari, mell alatti) behatolási móddal be tudunk ültetni. Nagymértékű aszimmetria esetén használunk kettős falú, kívül géllel, belül sóoldattal töltött, változtatható nagyságú szelepes implantátumokat. Ha a mellizom túl vastag, a páciens erős fizikai munkát vagy sporttevékenységet végez, és a páciens nem nagyon sovány, inkább izombőnye alá helyezzük be az implantátumokat. 2020 márciusáig 24 év alatt 449 endoszkópos mellnagyobbíítást végeztem hónalji behatolásból.

Véleményünk szerint az ún. „csepp alakú” (anatómiainak is nevezett) implantátumok csak kevés páciens számára nyújtanak valós előnyt. Hátrányuk, hogy keményebb tapintatúak, hónaljból, bimbóudvarból egyáltalán nem helyezhetők be, a páciens fekvő helyzetében, amikor egy természetes mellnek lágyan el kéne „terülnie”, akkor is művi csepp formát adnak. Gyakorlatunkban csak olyanoknak ajánljuk, akiknek extrém vastag mellizmuk (pl. bodybuilding-bajnok) miatt nem célszerű izom alatti implantátumelhelyezés, inkább mirigyállomány alatti, mell alatti behatolásból, ennek sajnos minden hátrányával.
Az általunk használt ún. „kerek” implantátumok is csepp alakúak a páciens álló helyzetében a gravitáció hatására (ha tokzsugorodás nincs körülöttük), a páciens fekvő helyzetében pedig lágyan elterülnek, követik a mozgást, tehát szerintünk természetesebb eredményt adnak (ha nincs tokzsugorodás), mint az ún. „csepp” alakúak. A mellnagyobbítás képgalériájának összes előtte-utána képeinek esetében is „kerek” (bár igaz, soha nem a legmagasabb fajta) és nem „csepp” alakú implantátumokat használtunk.

Gyakorlatunkban kötelező a műtét előtti mellultrahang-, esetenként mammográfiás vizsgálat elvégzése is annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő az, hogy egy implantátum beültetése után derül ki valakiről, hogy mellében korábban már volt ciszta, jó- vagy rosszindulatú daganat. Ehhez megfelelő szakembert ajánlunk, és időpontot is szervezünk rövid idő alatt. A műtéteket altatásban végezzük, részletes kivizsgálás, előzetes altató orvosi vizsgálat, megfelelő magánkórházi-magánklinikai háttér biztonságával, 1 napos ápolással, ellátással. A műtét után speciális kötés (1 hét), melltartó (1,5-2 hónap), mellpánt (2-4 hét) viselése szükséges.

 
mellkorrekció árak
 
Műtét után, még a műtőasztalon felhelyezve egy hétig speciális és a mellkas, valamint a felhasznált implantátumok méreteitől függő méretezésű ragasztást, ún. „taping”-et használunk az implantátumok megfelelő helyen tartására. Soha sem használunk a mellkast leszorító rugalmas pólyát, mely nemcsak kényelmetlen, de az implantátumot sem a megfelelő irányba kényszeríti többnyire. A rugalmas pólya nyomása alól az implantátum mindig arra igyekszik kitérni, amerre az alap lejtős, többnyire oldalfelé. Ez a leggyakoribb oka az egymástól távol lévő implantátumoknak. Jól látható az egy hetes műtét utáni képen a friss hónalji metszés sebe, melyet ilyenkor már be sem kötünk, és a páciens megmoshatja hónalját.


mellkorrekció árak 1
A fenti bőrtapaszokon kívül szintén a műtőasztalon helyezzük fel a melltartót és mellpántot. Utóbbit 2-4 hétig, előbbit kb. 2 hónapig viseltetjük.Részben izom alá helyezett implantátumok esetén a műtét utáni napokban a fájdalomcsillapítóval csökkenthető kellemetlenség, feszülés, húzódás nagyobb, mint a mirigyállomány vagy izombőnye alá ültetett implantátumok esetében. Igen fontos ebben az időszakban a nyak és váll megfelelő tornája, melyet megtanítunk. A műtét előtt és után betartandókról a pácienseink jó előre részletes írásbeli tájékoztatást kapnak. Hosszú évek óta olyan speciális varratokat használunk, melyeket a bőrből sem kell kihúzni, csak végüket eltávolítani, ezzel hegeink lényegesen szebbek, a kellemetlenségek kisebbek. A végleges eredmény minden részletével (tehát a természetes felpuhulással együtt) a műtét után 2-3 hónappal látható. A jól behelyezett, szövődménymentes implantátummal (megfelelő idő után) ugyanúgy lehet szoptatni, ahogy az adott mell adottságaival egyébként is lehetett volna. A műtét után növekvő időközökkel, de a páciens élete végéig tartó rendszeres kontrollvizsgálat javasolt, és ez az általunk operált páciens számára a műtéti árban benne foglaltatik. Kifejezett mellizom-erősítő gyakorlatok (pl. súlyzózás, fekvőtámaszok, saját testsúly húzogatása) rendszeres végzése sok-sok évvel a mellnagyobbító műtét után sem javasolt, mert ezekkel a késői szövődmények (tokzsugorodás, implantátum-elmozdulás, az implantátum falának gyűrődése - és ezért korai öregedése, sérülése) kockázata igen magas. Az elért esztétikai eredményt több terhesség, 3-4 hónapnál tovább tartó szoptatások, jelentősebb súlyingadozások ronthatják, de ezek az esztétikai elváltozások korrigálhatók. Pácienseink között számosan vannak, akiknek mellnagyobbító műtéte után fotómodell-művészi karrierjük felfelé ívelt a természetes eredménynek köszönhetően, vagy akik azóta férjhez mentek, és még férjük (egy esetben több egymás utáni férj) sem tud (tudott) a beavatkozásról. Egyszer egy hölgy azt kérte, hogy olyan melleket szeretne, mint amilyeneket a férje előző feleségének csináltam...

Képgaléria
 

Gyakran felmerülő kérdés: Mekkora mellmegereszkedést (lógást) lehet implantátummal korrigálni egyidejű mellfelvarrás nélkül?
Sajnos csak igen kis mértékűt, a legtöbb páciens, akinek lógnak a mellei, ennél többet remél, mert tudja, hogy a felvarrás több heggel jár. Ha a megereszkedés miatt a bimbóudvar alsó széle eléri vagy lejjebb lóg, mint a mell alatti áthajlási redő magassága, nincs olyan technika vagy implantátumnagyság, -alak, -forma, mellyel felvarrás nélkül jó eredményt lehetne elérni. Az egyénenként változó, hogy ilyenkor milyen hegek szükségesek a mellfelvarráshoz.
Ha az implantátumokat mirigyállomány alá helyezik be lógó mellekbe felvarrás nélkül, akkor azok még jobban fognak lógni nagyon rövid idő után. Ha pedig izom alá, de szintén felvarrás nélkül, akkor a jó helyen lesznek az implantátumok, és a mellek pedig alattuk fognak lógni.
Sokkal jobb eredmény elérhető egyidejű mellnagyobbítás és felvarrás műtétével, mint két lépcsőben elvégezni ugyanazt.