Veleszületett óriás anyajegyek eltávolítása bőrtágítással
Plasztikai sebészetünkön óriás anyajegyek eltávolítását is végezzük. Veleszületett „óriás” anyajegyeknek azokat az elváltozásokat nevezzük, melyek nagyságuk, kiterjedésük vagy speciális elhelyezkedésük miatt (pl. szemhéj, mellbimbó, ajak, arc) egyszerű kimetszéssel és sebzárással nem távolíthatók el. Ezek nemcsak esztétikai problémát okoznak, hanem különböző, és az esetek nagyobb részében igen nehezen megbecsülhető mértékben a nagyobb gyermekkorra vagy a felnőttkorra rosszindulatú elfajulás lehetőségét is jelenthetik. Ismerünk, láttunk olyan nagyon ritka fajta veleszületett óriás anyajegyeket is, melyek már korai gyermekkorban is rosszindulatúan elfajulhatnak – ezeknek sajnos a halálozási aránya is igen magas.

 
anyajegy eltávolítás plasztikai sebészet

Veleszületett óriás anyajegyek különböző elhelyezkedésben


A leggyakoribb, sajnos orvosok körében is tapasztalható tévhit, hogy a festékes anyajegyekhez „nem szabad hozzányúlni”. Ebből csak az igaz, hogy belevágni vagy darabolni szakmai hiba! Találkoztunk olyan esetekkel is, amikor gyermeksebész részleges elhalványítás céljából végzett műtétek során éles kanállal és félvastag bőr vételére szolgáló késsel kapargatta az óriás anyajegyek felszínét – katasztrofális eredményekkel, a betegek életének veszélyeztetésével, több gyermek halálát okozva –, melyről az akkori, a gyermekek boncolását végző szakember tájékoztatott. Véleményünk és tapasztalatunk szerint az elváltozás helyétől, terjedelmétől és formájától függően egyénileg megállapított műtéti terv szerint lehetőleg minél kisebb gyermekkorban, lehetőleg minél kevesebb műtéttel egyben érdemes azokat eltávolítani, hogy iskoláskorra már ne okozzanak pszichés problémákat, és az esetleges későbbi rosszindulatú elfajulás gondja alól a szülők (is) felszabaduljanak. Az a fajta régi, korszerűtlen, alig hatékony műtéti megoldás, amikor az óriás anyajegyből mindig csak annyi részt vágtak ki, hogy a maradék összevarrható legyen, véget nem érő műtéti sorozatokat, szélesedő hegeket, rossz eredményeket jelent, azzal a veszéllyel, hogy magát az elváltozást ingerli, rosszindulatú elfajulásra késztetheti.

 
anyajegy eltávolítás plasztikai sebész
 
Nem plasztikai sebész gyermeksebész által nem teljes egészében eltávolított, hanem sebészi kapargatással elhalványított veleszületett óriás festékes anyajegy. Az eredmény nemcsak esztétikailag elfogadhatatlan, de az eljárás a beteg életét is veszélyeztette.
 

Az elváltozás helyétől, nagyságától, kiterjedésétől függően a hiány pótlására ritkán elegendő többszörös helyi lebenyplasztika, az esetek többségében inkább bőrtágító(k) beültetése az első lépés. Ez olyan metszésből történik, amely nem érinti az anyajegyet, sőt, lehetőleg attól távolabb, rejtett helyen van, ilyenkor a műtét endoszkóppal is végezhető. Szükség lehet egyszerre több bőrtágító beültetésére is. Nagyon sokféle alakú, formájú, méretű bőrtágító létezik a különböző feladatok céljára, a felfújható kamrából kiinduló vezeték és szelep szintén a bőrfelszín alá kerül beültetésre. Két-három hónap alatt (gyermeknél krémmel érzéstelenítve) fájdalmatlanul, kis tűszúrásokkal a szelepen keresztül tölthető fel a bőrtágító, mely kiemelkedő domborulatként a bőr összes szöveti rétegét megnyújtva elegendő többletet ad ahhoz, hogy egy második műtéttel kimetszve az óriás festékes anyajegyet, annak helyét olyan saját szövettel pótoljuk, ami a hiányhoz a legjobban hasonlít. Ez a megoldás bár költségesebb és időigényesebb, összehasonlíthatatlanul jobb eredményt ad, mint a bőr szabad átültetése.
  Képgaléria