Korábbi plasztikai sebészeti műtétek korrekciói

Az esztétikai műtétek számával sajnos emelkedik azon esetek száma, amikor másodlagos korrekciók válnak szükségessé, mivel az eredmény nem az lett, ami a cél volt. Ezek okai leggyakrabban az alábbiak lehetnek:
 
- Egy műtét után a plasztikai sebész és a páciens közti legjobb kommunikáció, jó műtéti terv és technikai kivitelezés után, a legnagyobb gondosság és körültekintés, a szakmai szabályok és a betartandók betartása mellett véletlenszerűen bekövetkező szövődmény, mely nem más, mint bármilyen műtét után lehetséges kockázat.
  A legszerencsésebb ilyenkor, ha az eredeti műtétet végző plasztikai sebész végzi a korrekciót is, az, aki a legtöbb információval, tudással és tapasztalattal rendelkezik az adott páciensnél.
   
plasztikai sebészet korrekció
 
Elálló fül korrekciója utáni keloidos heg, mely a páciens alkati adottsága

 
- A szövődmény bekövetkezésében a páciensnek róható fel, ha elhallgatta valamilyen kockázati tényezőjét, vagy ha nem tartott be valamit, ami fontos lett volna (feltéve, ha ennek jelentőségéről tudhatott).
  A kockázat lehetséges legnagyobb csökkentése szükséges a korrekciós műtét előtt, pl. bőrelhalás, sebszétválás után a dohányzás teljes felfüggesztése, súlyingadozás kizárása, megfelelő műtéti utókezelés, illetve a szükséges betartandóknak a páciens által történő betartása, vagy ha ez nem lehetséges, a páciens pszichés alkalmatlansága okán a műtét megtagadása.
 
plasztikai sebészet korrekció 1
 
Túlzottan magas homlok csökkentésére hajhatár előtti bőrkimetszéssel végzett endoszkópos szemöldök-, homlok-, halántékemelés műtéti sebét a páciens nem az utasításoknak megfelelően ápolta, az fertőzéses szövődménnyel, szélesebb heggel gyógyult. A korrekciót FUE típusú hajbeültetéssel kérésemre Dr. Sikos Géza plasztikai sebész főorvos kollégám végezte.
 
 
- A páciens nem azt kapta, amit szeretett volna, mert plasztikai sebésze és közte elégtelen volt a kommunikáció (leggyakrabban: a páciens azt hitte, a plasztikai sebész tudja, hogy ő mit szeretne, illetve a plasztikai sebész azt hitte, a páciens is azt szerette volna, amit ő).
  Alapos, minden részletre kiterjedő konzultáció előtte-utána képekkel, az egyéni adottságok és a lehetőségek részletes elemzésével, illúziók és hitegetés nélkül, más plasztikai sebésznél.
   
- A választott műtéti megoldás célszerűtlensége, a felhasznált anyag (pl. injekciós) vagy implantátum hibája vagy hátránya.
  Más műtéti megoldás, más anyag (ha lehetséges) vagy implantátum felhasználása.
   
- Jól választott, de technikailag hibásan kivitelezett műtét.
  A legritkább eset, gyakran a legnehezebb korrekciós lehetőség.
 
plasztikai sebészet korrekció 2
 
Hibás metszésvezetésű, máshol végzett felső és alsó szemhéjplasztika
nem korrigálható hegei
 
- Nem megfelelő műtéti terv alapján kivitelezett beavatkozás.
 
Amennyiben lehetséges, a kiindulási állapotnak megfelelő új műtéti terv felállítása, gyakran igényel az adott esethez improvizált egyedi megoldást nagy szakmai tapasztalattal.

 

plasztikai sebészet korrekció 3 plasztikai sebészet korrekció 4

 

 
A fenéktájék emelésére máshol hibásan tervezett, értelmetlen, farpofa alatti bőrkimetszés hegével tervezett műtét sikertelen eredménye (balra)
Rosszul tervezett, rosszul kivitelezett, máshol végzett hasfalplasztika eredménye (jobbra)


A fenti, egyszerűsített formában megfogalmazott esetek a leggyakrabban egymással keveredve fordulnak elő. Ezért a másodlagos korrekciók előtt különös gonddal, szakmai felkészültséggel, szakmai és etikai, illetve jogi körültekintéssel kell eljárni a plasztikai sebésznek. A páciensnek fontos tudnia, hogy ilyen esetekben nagyobb munkával, általában több költséggel, kisebb eredmény érhető el optimális esetben is, mint az elérhető lett volna szerencsés esetben elsőre.

 
plasztikai sebészet korrekció 5

 Hibás metszésvezetéssel, hibás varrattechnikával máshol végzett arcplasztika hegei
 
 
A fentiek miatt különös jelentősége van egy beavatkozás előtt a megfelelő módszer és szakember kiválasztásának, a kellő és alapos tájékozódásnak a páciens részéről.
Olcsóbb dolog több plasztikai sebészt is felkeresni egy beavatkozás előtt konzultáció céljából, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbbet, mint egy nem kívánt eredményt korrigáltatni.