Amikor a hónalji metszésből végzett mellnagyobbítás olyan kockázatos...

AMIKOR A HÓNALJI METSZÉSBŐL VÉGZETT MELLNAGYOBBÍTÁS OLYAN KOCKÁZATOS, MINT AZ OROSZ RULETT

 

Az elmúlt időszakban Magyarországon egy másik plasztikai sebészet honlapján olyan hónalji irányból végzett mellnagyobbítást neveznek a plasztikai sebészről elnevezett „Clinic” egyik specialitásának, ahol és aki endoszkópot soha sem használt és használ ennél a műtétnél. Ha nem használnak endoszkópot, az implantátum helyének pontos kialakítása, a leglényegesebb rész, a preparálás gyakorlatilag vakon történik, mert ebből a távolságból kellő technikai felszerelés és még inkább hosszú gyakorlat nélkül nem lehetséges az operáló orvos szemkontrolljával végezni azt. E sorok írója hosszú évekkel ezelőtt, rövid ideig operált ezen a „Clinic”-án, és a kolléga – bár egyetlenegy műtétben sem vett részt – kedvet és bátorságot kapott ezután a hónalji behatolásból végzett mellnagyobbításra, de úgy, hogy csak a biztonságot adó lényeget nem sajátította el. Megbizonyosodhattam erről, amikor évekkel később egy orvosi műszerésznél olyan elképesztően durva, az ingek ujjának vasalásához használatos „ujjafa” formájú és méretű, számára elkészült fémeszközt láttam meg – amit a kolléga tervezett –, amivel csak a legdurvább és roncsoló, a szem ellenőrzése nélküli, a pontos vérzéscsillapítást is lehetetlenné tévő beavatkozás követhető el.

Mind a nemzetközi, mind a hazai plasztikai sebészeti irodalom és szakmai vélemények szerint az endoszkópos kontroll nélkül végzett hónalji mellnagyobbítás elfogadhatatlanul kockázatos módszer! Mi pedig attól tartunk, hogy az ilyen szakszerűtlen beavatkozások utáni számos szövődmény, melyeket egyébként kevés kivétellel jól mutatnak a „Clinic” mellnagyobbításainak előtte-utána fotói (melyeken egyébként vitatható beállításokban és két kivételtől eltekintve csak napokkal-hetekkel a műtét utáni állapotot láthatunk), a hónalji, endoszkópos kontrollal végzett mellnagyobbítás hitelét ronthatja a nem kellően tájékozott vagy tájékoztatott pácienseknél.

Hogy mi mindent nem lát a műtéti terület finom és a páciens biztonsága szempontjából fontos részletekből a 20-30 cm hosszú, keskeny alagútban „vakon” a mirigyállományt vagy az izmokat vaslapokkal felszakító hazardőr, azt itt tekintheti meg.