Endoszkóp a plasztikai sebészetben és gyakorlatunkban

Az endoszkóp egy olyan berendezés, mely egy kicsiny optikai kamerát, egy, a kamera által továbbított képet digitálisan feldolgozó központi egységet, a képet megjelenítő monitort, megfelelő erősségű és minőségű fényt biztosító fényforrást, illetve a képet, filmet rögzítő berendezést tartalmaz. A sterilezhető optikát a testüregekbe, műtéti területekbe lehet bevezetni, kicsiny, a közvetlen műtéti területektől távoli, akár rejtett helyeken lévő behatolásokból. Hasonló, de némileg egyszerűbb berendezéseket használnak a hasűri szervek, a melléküregek, a légutak, a mellűr, az ízületek vagy a húgyutak vizsgálatához, műtéteihez is. A hasi sebészetben, az ízületek műtéteiben, a fül-orr-gégészetben az 1970-es, '80-as években kezdett elterjedni, hazánkban csak a '80-as évek végén vált általánossá ez a technika, a plasztikai sebészetben csak később, az 1990-es évek elején jelent meg az USA-ban és 1994-ben Nyugat-Európában. Mint a legtöbb új módszer, ez is az Egyesült Államokból terjedt el. Plasztikai sebészetünkön – elsőként és azóta többnyire ma is egyedül – 1995 óta alkalmazzuk.

Előnye világos: kis behatolások rejtett helyen, ezért kis és előnyös hegek, a nagy nagyítás miatt kivételes láthatóság, a nagyon finom anatómiai képletek pontos elkülönítési lehetősége. Ez utóbbit jól példázza, hogy az arc mély szöveti rétegei közt olyan finom, korábban sem halottak boncolásakor, sem betegek nyílt műtéteinél nem látott, nem ismert és addig nem leírt képleteket találtak és neveztek meg, melyek a kulcspontjai lettek az egyes új beavatkozásoknak is, ma pedig általánosan ismertekké váltak, még az endoszkópos műtéteket nem végző kollégák körében is. A módszer hátránya a berendezés és a speciális kiegészítő műszerek viszonylag nagy és lassan megtérülő költsége, valamint a hosszú évekig tartó tanulási időszak, mely a módszer elsajátításához szükséges – tekintve, hogy az operáló sebész nem közvetlenül a kezét látja, hanem képernyőn kell a mozdulatait ellenőriznie, mely fejlett térlátást és térérzéket igényel. A műtéti csapat többi résztvevőjének is speciális gyakorlatra és jártasságra van szüksége a kellő együttműködéshez.

A plasztikai sebészetben ezen kívül még speciális alkalmazási nehézségek is vannak a hasi vagy ízületi, fül-orr-gégészeti, urológiai endoszkópos műtétekhez képest, mert mesterségesen képzett, sokszor igen szűk szöveti résekben, üregekben dolgozunk (pl. az arcon, a csonthártya és a homlokcsont közt). Az optikára szerelt feltáró eszközökkel biztosítjuk a helyet, illetve sokszor csak egyetlen behatolási irányból férünk hozzá a műtéti területhez, az összes eszközt ezen át vezetve be, így a munkacsatorna és az optikai irány közel azonos (pl. hónalji behatolás), ezért fejlett térérzékelést és nagyon speciális műszereket igényel. Mára ezen feladatok rutinszerű napi megoldása adja a munka szépségét és biztonságát.

 
plasztika klinika magán plasztikai sebészet
  
Endoszkópos arcműtét


A New Contour Plasztikai Sebészet és a Balajthy Plasztikai Sebészet szakmai vezetője, Dr. Balajthy Tibor 1994-ben Németországban a német kollégákkal egyidőben tanulhatta meg az akkor az USA-ból Európába először áthozott technikák alapjait. Magyarországon mindössze 4-5 plasztikai sebész végzett ilyen műtéteket, mára csak csökkent a számuk, endoszkópos arcplasztikát legfeljebb ketten-hárman végzünk 2020-ban, hónalji endoszkópos mellműtéteket csak Dr. Balajthy Tibor. Mint minden speciális műtéti technika, ez is akkor végezhető kellő biztonsággal, ha elég számú beavatkozás történik. Hosszú volt az út az első, 1995-ben halottakon végzett preparálási gyakorlatok után, jelen sorok írója először 1995-ben végzett ilyen beavatkozást. 2008-ben már heti rendszerességgel végeztünk a korábbiaknál sokkal összetettebb és kiterjesztettebb ilyen műtéteket, immár lerövidült műtéti idővel, leegyszerűsödött technikával. Ezalatt számos kézi műszert, segédeszközt szereztünk be és fejlesztettünk magunk is, melyek megkönnyítik a mindennapi munkánkat és az eredmények elérését, a biztonság fokozását. 1995-ben még másfél méteres, több berendezést tartalmazó endoszkópos „torony” volt a technikai háttér, mára ez csaknem egy laptop nagyságúvá tökéletesedett.
 
 
plasztikai sebészet budapesten endoszkóp
 
Korszerű endoszkópos berendezés és kellékei


Az endoszkópos, hónalji behatolásból végzett mellnagyobbítás során használt technikánk, amivel akár izom alá, akár izombőnye alá, géllel töltött, érdesített (texturált) felszínű implantátumokat is be tudunk ültetni - végig endoszkópos kontrollt használva a műtét során -, olyanná vált, amihez hasonlót csak az USA-ban néhány helyen, Dél-Koreában és észak-Japánban, Hokkaido szigetén egy helyen végeznek, tudomásunk szerint Európában sehol sem.
2007-ben Dr. Balajthy Tibort, a New Contour Plasztikai Sebészet vezetőjét az a megtiszteltetés érte, hogy Tajvanon és Japánban taníthatta ezeket a műtéteket, a MENTOR cég pedig felkérte az endoszkópos hónalji mellműtéteket tanító DVD-jének az elkészítésére.

 
plasztikai sebészet budapesten
 
Endoszkópos mellműtét