Orrplasztika

Az orr alakjának, méretének, formájának és az archoz viszonyított arányainak kiemelt jelentősége van abban, hogy valaki a saját megjelenésével elégedett legyen.
 
 orrplasztika plasztikai sebészet

Alesso Baldovinetti: Sárgaruhás hölgy portréja (részlet) 1465-ből


A kommunikáció szerepe egy orrműtét előtt

Talán az orrkorrekció az egyik leggyakoribb plasztikai sebészeti műtét. Ugyanakkor számos elégedetlenséget okozhat az a kommunikációs zavar, ha a páciens tükör nélkül, szubjektív, sajátosan értelmezett kifejezésekkel elmondja, hogy mit szeretne, és ebből azt hiszi, a plasztikai sebész tudja, hogy az pontosan mit jelent neki. A plasztikai sebész pedig azt hiszi ebben az esetben, hogy ő is tudja, mit szeretne a páciens. Ilyenkor nem elég azt mondani, hogy egy „szebb, csinosabb, piszébb, kisebb, arányosabb” orrot szeretnék – mert ez mindenkinek mást és mást jelent. A plasztikai sebész felelőssége, hogy a megbeszélés alapos, mindkét fél számára egyértelmű és világos legyen. Ha ez nem így történik, a rossz eredmény valószínűsége csaknem 100%!
Tovább nehezíti a kérdést, hogy nincs két egyforma orr, de ha lenne, akkor sem biztos, hogy minden páciens minden részletében olyat szeretne, mint ami a plasztikai sebésznek tetszik. Életkortól, származástól, etnikumi hovatartozástól, nemtől, az egyéni szubjektumtól és néha divattól is vezérelve a páciensek más és más orrformát tartanak maguknak ideálisnak. Ennélfogva nem lehet minden esztétikai orrműtétnek hasonló célja. Az orr bonyolult, összetett anatómiai szerkezetében és bizonyos gyógyulási sajátságaiban további nehézségek rejlenek, melyek csak nagyon finom (atraumatikus) technikával, igen jó műszerezettséggel és tapasztalattal uralhatók. Számos anatómiai rész változtatható meg az orron, és ezek egymáshoz viszonyított arányaik tekintetében rengeteg korrekciós lehetőség rejlik, de csak azt kell és szabad esztétikai okból megváltoztatni, ami a pácienst zavarja.
Természetesen a tükör előtt zajló konzultáció során minden résznek a másikhoz viszonyított összefüggésére is fel kell hívni a páciens figyelmét, aki gyakran segítség nélkül ezeket nem képes elemezni. A konzultációnak a problémafelvetés, segítés, rávezetés és megbeszélés lépcsőit kell tartalmaznia, a befolyásolás, a ráerőszakolás és elkendőzés, mellébeszélés helyett, ami nem mindig könnyű, és soha nem lehetséges 4-5 perc alatt.

Gyakori, kedvezőtlen adottság, hogy kiugró orral korrekcióra jelentkező páciens állcsúcsa lecsapott, és ez madárarcot, ék alakú arcprofilt kölcsönöz tulajdonosának. Egy sikeres orrcsúcs-kiemelkedés korrekcióját még látványosabbá és esztétikusabbá tehet a vele egyidőben elvégzett állcsúcs-kiemelés a harmonikusabb arcprofil érdekében.

Gyakorlatunkban az általános egészségügyi kérdéseket és az orr külső és belső vizsgálatát követően a többirányú nézetet lehetővé tevő, kinyitható szárnyú tükör előtt az orr egyes részleteit egyenként kérdezve kérjük ki a páciens véleményét azokról 3 irányból. Ehhez nem elegendő az, hogy mondjuk „csinosabb, kisebb” orrot akarjon valaki. Ennél konkrétabb kérdéseinkre kell válaszolnia, persze azt nem várjuk, hogy el is tudja képzelni valaki, hogy a korrekció egyes részei hogy néznének ki együtt. Ebben segít a számítógépes módszer, melyhez többirányú, a páciensről készült fotókból megrajzoljuk a várható eredményt egy bizonyos megközelítéssel, de ez természetesen nem lehet 100%-os. Gyakorlatunkban ezt 1992 óta végezzük. A számítógéppel egy még nem operált és sérült orr esetén 90%-os megközelítéssel a várható eredmény megmutatható, egyes esetekben változatokkal is. A számítógéppel azt rajzoljuk meg 3 különböző nézetben, ami a páciens adottságaiból a korábban a tükör előtt megbeszélt elvárások alapján nagy valószínűséggel korrigálható. Így a páciens megbizonyosodhat, hogy a plasztikai sebész megértette-e amit ő szeretne, a plasztikai sebész pedig ellenőrizheti, hogy a páciensnek reálisak-e az elvárásai. Arányok tekintetében a módszer a műtét konkrét tervezéséhez is segítség. Évek alatt összehasonlítva nagyszámú műtét eredményét a tervezettel egyre pontosabb és jobb modellezést lehet végezni.
Egy viszonylag nagy változtatásokat jelentő orrműtét esetén sem kell attól félni, hogy az arc jellege, karaktere megváltozik, csak az orr fog megváltozni.
 
 orrplasztika plasztikai sebész

A bal oldali első kép a páciens orra műtét előtt, a két középső a konzultáció során felmerült két lehetséges változat, mely a pácienssel a tükör előtt történt előzetes részletes megbeszélés után készült, számítógépes modellezéssel. Ebből a páciens inkább a kettő közötti mellett döntött. Jobb oldalt a műtét utáni eredmény látható, több hónappal később. Ami az orr arcból való kiugrásának mértékét illeti, mely jelen esetben a legjobban zavarta a pácienst, a műtéti eredmény némileg jobb, mint a tervezett számítógépes kép. 100%-os megközelítés nem lehetséges.


Műtéteink

Máshol végzett orrműtétek után gyakran halljuk pácienseinktől, hogy a helyi érzéstelenítésben végzett műtétek egy része fájt, a több napig viselt tampon okozta kellemetlenségek meghatározó élménye pedig általános.
Gyakorlatunkban orrműtéteink azon részét, ahol sövényi korrekciót is végzünk egy ülésben, a csontos korrekciók legnagyobb részét, a korábban már operált orrok korrekciós eseteit, a fejlődési rendellenességek műtéteit altatásban végezzük, mely kellő kivizsgálás után a páciens számára is kényelmesebb. Csontos orrműtétet helyi érzéstelenítésben is lehet fájdalom nélkül operálni, de a kalapálás-vésés-reszelés élményét nem mindenki szereti tudatosan átélni. A porcos orrcsúcs műtétét a helyi érzéstelenítés kis kellemetlenségét leszámítva nyugodtan lehet altatás nélkül is vállalni átlagos és nem túl érzékeny lelkialkat esetén.. A szükséges korrekciók legnagyobb részét orrnyíláson belüli metszéseken keresztül végezzük, melyet speciális megvilágító eszközök használatával teszünk könnyebbé. Az orrcimpák keskenyítéséhez részben külső, de rejtett, redőkben történő metszéseket használunk, melyek hege később csak nagyítóval látható.
Aszimmetrikus orrcsúcsok, többször operált orrok, fejlődési rendellenességek eseteiben szükség lehet nyílt feltárásra is, melynél a két orrnyílásban belül lévő metszéseket alul a középső részen átvezetett és megtört vonalú feltárással tesszük teljessé, így az orrcsúcs alakja és szabálytalanságai nyílt feltárással jobban korrigálható, a heg később alig sejthető.


 
orrplasztika ábra plasztikai sebész

Az orr vázlatos képe – kékkel a porcos, rózsaszínnel a csontos rész jelölve
 
 
Aszimmetriák esetén, fejlődési rendellenességek, többször végzett korábbi műtétek után gyakran szükséges saját porc beültetése, melyet a sövényből vagy esetleg a fülporc hátsó részéből veszünk.

 
orrplasztika

Orrkorrekciók egy részéhez leggyakrabban használt porc nyerésének helye a fül hátsó felszínén ejtett metszésből


Idegen anyagot orrba nem ültetünk a későbbi kilökődés túl nagy veszélye miatt! 1994 óta nem használunk tampont orrműtéteinknél (kivéve, ha belső orrkagyló-kisebbítés is szükséges), a vérzést gondos belső varrat és szükség esetén szövetragasztó használata küszöböli ki, így a páciens kap levegőt műtét után orrán keresztül, a tampon meg nem szélesíti az orrot, amit többnyire keskenyíteni szeretnénk.


Orrsövény-műtéteink

Olyan esetekben, ha a sövény légzési nehézséget okozva ferde vagy az orr keskenyítése után ferdesége légzési nehézséget okozna, vagy ha az egész orr tengelye ferde, a műtét során a sövényt is korrigáljuk, speciális belső rögzítést, egy hétig bentlévő szilikonsínt használva. Tudomásunk szerint hazánkban e módszert így együtt nem sok helyen használják, de viszonylagos költségessége mellett az eredmények igazolják használatát.
Véleményünk szerint a két külön műtéttel végzett sövényplasztika és orrkorrekció soha nem adhat olyan eredményt, mint ha a kettőt egy alkalommal korrigálják, nem beszélve a kellemetlenségekről.
Sövényplasztika esetén hazánkban általános, hogy a sövényt fül-orr-gégész operálja, a többit meg a plasztikai sebész. Nem így nálunk, mert úgy gondoljuk, az egész orr egyetlen anatómiai, esztétikai, működési egység (és szívet sem pitvarsebész meg kamrasebész operál), a páciens jobban jár, ha az egészet egyetlen vezérelv alapján korrigálják.
A sövényműtét alatt hazánkban sajnos még mindig a fül-orr-gégészek 90 százaléka azt az elavult és sok esetben nem hatékony, gyakran káros módszert választja, hogy a leggörbébb porcrészből egyszerűen kivesznek egy viszonylag nagy darabot, holott ez többnyire nem oldja meg a problémát. Mi csak akkor veszünk ki nagyon kis darabot a sövény porcából, ha ez elengedhetetlen, a fontos az, hogy megtartsunk belőle minél nagyobb részt, de azt egyenessé alakítsuk.

A többszörösen súlyosan sérült orr, esetleg korábban több szövődményes, nem kellő eredményű orrműtét után bennünket felkereső páciens esete vagy a távol-keleti páciens európai jellegű orrot óhajtó esetei a legnehezebb feladatok, néha még saját csont átültetésére is szükség van ezen esetekben.


Műtét után

Nem igaz, hogy egy – akár csontos – orrműtét után is jellemző lenne a fájdalom. Egy orrműtét akkor fájhat, ha vagy a műtéti technika nem volt elég kíméletes, vagy a páciens rendszeresen fogyaszt(ott) drogokat. Pácienseink több mint 90 százaléka egy fájdalomcsillapító tabletta bevételére sem kényszerül.
Az orrműtétek utáni kék foltok és duzzanatok az első két hétben megszűnnek, a külső, gyakorlatunkban műanyag rögzítő sínt egy hét után távolítjuk el, de a végleges eredmény minden részlete néha hetek, gyakrabban 2-3 hónap múlva látható csak, kis változások pedig fél év múlva is lehetnek. Mindazonáltal a páciens a 3. héten szalonképes. Az orrműtétek 1-2 százalékában nem teljesen kizárható porchegesedés, regeneráció miatt kisebb késői másodlagos korrekció szükségessége nem zárható ki, ezek többnyire ambuláns, helyi érzéstelenítésben elvégezhető korrekciók.
Egy sikeres orrműtét után az önbizalmát visszanyert páciens elégedettsége számos új páciens ajánlását jelenti számunkra.

  Képgaléria