Intimplasztika
 
A NŐI KÜLSŐ NEMI SZERVEK ESZTÉTIKAI-FIATALÍTÓ MŰTÉTEI
 
A női külső nemi szervek alkati vagy a korral, gyakran szülés után jelentkező, a szexuális életben zavaró elváltozásait ma már számos plasztikai sebészeti beavatkozással lehet korrigálni. Összefoglaló, kissé szemérmes, önmagában semmitmondó néven ezeket hívják intim-műtéteknek.

 
intimplasztika
 
Páciensek számára esztétikailag zavaró, különböző kisajakformák


A nagyobb kisajkak kisebbítése viszonylag gyakori műtét, ritkább a nagyajkak kisebbítése, mert az elváltozás nemcsak a szexuális életben lehet zavaró, de az öltözködést, fehérnemű, úszódressz vagy sportruha viselését is akadályozhatja. Műtét előtt tisztázandó, hogy mi a páciens konkrét elvárása a kisebbítés mértékét és a kisajkak formáját illetően, ami a konzultáció, vizsgálat során történik. A műtét során a megmaradó kisajkak vagy a csikló érzékenységét nem csökkenti semmi sem. Plasztikai sebészetünkön olyan varratokat használunk, melyeket nem kell kiszedegetni, azok felszívódnak, illetve kihullanak. A kisajkak kisebbítésére használatos két plasztikai sebészeti technika közül az ún. ”ékkimetszés” csak azon esetekben használható, ha a kisajkaknak csak a középső vagy alsó része körülírtan hosszabb, ha pedig az egész kisajak nagyobb, a csikló körüli „csuklyától, kapucnitól” kezdve a gáttájékig, a széli részen végzett kisebbítés használható, melynek hege később láthatatlan.


 
intim plasztika intim plasztikai műtét

Egész hosszában nagyobb kisajak kisebbítésére nem alkalmas az ékkimetszés, hanem a teljes hossz peremének a kimetszése (balra)
Ha a kisajaknak csak a középső része megnagyobbododott, akkor sikeres lehet az ékkimetszés módszere (jobbra)
 
Plasztikai sebészként gyakran találkozom a hüvelyszűkítés igényével. A kitágult hüvely szűkítésére irányuló műtét során szükség lehet arra, hogy a hüvely falából vegyünk ki nyálkahártyacsíkot úgy, hogy az izmos falat kétoldalt varratokkal szűkítjük közben, de arra is, hogy akár ezzel egy időben a hüvelybemenetet is szűkítsük a szexuális együttlét korábbi örömének helyreállítására. Hazánkban a legtöbb nőgyógyász olyan régi típusú hüvelyszűkítő műtétet végez, amikor csak kismértékű szűkítést lehet létrehozni a húgycső vagy a végbél sérüléseinek veszélye nélkül a hüvely elülső vagy hátsó falán. Plasztikai sebészetünkön azonban teljesen más technikájú műtétet fejlesztettünk ki és végzünk a hüvely oldalsó falain, ahol a körkörös izomzatot is megerősítjük és nincs veszélye húgycső- vagy végbélsérülésnek.

Plasztikai sebészünk általunk végzett hüvelyszűkítő műtét során tehát nem a hüvely elülső falán operálunk, ezért az örömszerző G-pontot megkíméljük.

 
 
intim plasztikai sebészet

Nőgyógyász által végzett hüvelyszűkítés kísérlete a bemenet súlyos torzulásával, az anatómiai képletek károsodásával – hibás terv, hibás technika.


Plasztikai sebészetünkön lehetőség van a rosszul gyógyult gátmetszések hegében szétvált vagy nem egyeztetett, esetleg kellő gátvédelem nélkül átszakadt, szétvált hüvelyi záróizomzat helyreállítására is. Úgy tűnik szánunkra, hogy a hazai nőgyógyászatok többségén nem képesek ellátni megfelelően az ilyen esztétikai vagy/és működési problémával rendelkező pácienseket, melyet jól mutat az, hogy a legújabb kiadású nőgyógyászati hazai műtéttechnikai tankönyv sem nyújt megfelelő és oki módszereket ezekre a problémákra. A nem is túl ritka, elsősorban szülések után, néha a menopausában jelentkező vizeletcsepegés okait e műtétek előtt kell kivizsgálni és megszüntetni, vagy intimtornával vagy a jelenség oka szerinti műtéttel.


 
intimplasztika plasztikai sebészet
 
Kisajak-kisebbítés, hüvelyszűkítés, gátplasztika, aranyér-eltávolítás – a külső női nemi szervek és környékének teljes fiatalítása


A megereszkedett szeméremdomb, szeméremtájék, nagyajkak megemelése olyan beavatkozással lehetséges, melynél a metszésvezetése a szeméremszőrzet felső széle alatti, később rejtett helyre kerül, és nem lesz zavaró. Az ún. „mini” vagy a köldökáthelyezéses, nagyobb hasfalplasztikánál plasztikai sebészünk mindig elvégzi a szeméremtájék emelését is.

A nagyajkak menopausa után jelentkező elvékonyulását jól lehet korrigálni a nagyajkak teltségét fokozó, saját zsír befecskendezésével történő nagyajak-korrekcióval.

Távol-keleti és arab származású nők gyakran igénylik a szűzhártya helyreállítását esküvőjük előtt, mely a hüvelybemenet szélén megmaradt akár legkisebb szűzhártya-maradványokból is lehetséges finom, speciális technikát igénylő plasztikai sebészeti beavatkozás.

Plasztikai sebészetünkön egyetlen beavatkozás során elvégezhető (ha szükség van rá) a kisajak-kisebbítés, a nagyajkak korrekciója, a szeméremdomb emelése, a hüvelyszűkítés, illetve a gátplasztika is, tehát a szeméremtájék teljes, összetett fiatalítása.

Plasztikai sebészeti gyakorlatunkban ezeket a műtéteket kellően kivizsgált pácienseinken – labor, EKG, mellkas RTG és érzéstelenítő-altatóorvosi vizsgálat után – legtöbbször rövid altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végezzük. A műtét során egyébként a külső nemi szerveket beidegző idegeket külön is érzéstelenítjük, így a beavatkozás után órakkal, fél nappal később sincs fájdalom. Műtét előtt minden folyást, illetve hüvelyi fertőzést meg kell szüntetni a hüvelyi váladék laboratóriumi baktérium-, gombatenyésztéses vizsgálata (pozitív esetben + rezisztenciavizsgálat (hogy mire érzékeny a kórokozó)) alapján kezdett célzott, és nem vaktában adott szerekkel. E kezelés után újabb kontrollvizsgálattal győződünk meg az alkalmazott kezelés teljes hatékonyságáról a műtét előtt. Általában 8-24 órás magánkórházi-magánklinikai bennfekvés elegendő. Varratokat nem szedünk, csak felszívódó varratokkal dolgozunk ezen a területen.

A műtétet lehetőség szerint menstruáció után végezzük, így a következő menstruációig a seb begyógyul. A szexuális életet kisajak kisebbítése után kb. 3 héttel, hüvelyszűkítés után kb. 4-5 héttel a műtét után lehet megkezdeni. Egyik műtét sem okoz bármilyen, a kisebbített kisajkak, a csikló vagy a hüvely területén bekövetkező beidegzési, örömszerzési problémát, ellenkezőleg, némi türelmi idő után a szexuális életet eddig zavaró anatómiai sajátságok megszűnnek. Természetesen a műtétek nem képesek megszüntetni az esetleges pszichés alapproblémákat, melyek függetlenek a külső nemi szervek anatómiai sajátságaitól.

  Képgaléria