Zsírleszívás

A ZSÍRLESZÍVÁSRÓL ÁLTALÁBAN

A zsírleszívás műtéte speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, melyet ennek ellenére sokan és sokféleképpen végeznek, ennélfogva a páciensek többsége nagyon különböző és nem mindig szakszerű ismeretekkel, néha tévhitekkel rendelkezik. Évtizedek óta végez zsírleszívást olyan bőrgyógyász, aki mindig rossz helyen okoz hegeket, és mindig egyenetlenségeket hoz létre. A zsírleszívás nem testsúlycsökkentő módszer, ha egy ülésben 3-4 liternél, azaz 2-3 kilónál nagyobb mennyiséget kívánnak leszívni, annak az általános kockázata, mint pl. a trombózis, embólia nagyobb még több napos intenzív terápia biztonsága esetén is. Ugyanakkor számosan mintegy nem is műtétnek tartva, kis beavatkozásként kezelik, pedig ugyanúgy a legnagyobb gondosságot igényli, mint bármelyik plasztikai sebészeti műtét.
Lényege az, hogy a zsírszövetet fellazító (és nem vegyileg oldó!) híg, helyi érzéstelenítő és vérzés elleni hatóanyagot tartalmazó oldattal befecskendezett területről különböző mélységekből pár mm vastagságú kanülökkel (csövekkel) szívjuk le a zsírsejteket úgy, hogy köztük az ereket, idegeket megkíméljük, és mindezt pár mm-es  rejtett helyű bőrmetszésekből végezzük.

 
zsírleszívás ábra
Zsírleszívás sémás keresztmetszeti modellje. A zsírleszívás során a mélyebb szövetek és a bőr közti erek, idegek megkímélésével a mély felől a felszín felé egyre vékonyodó kanülökkel (szívócsövekkel) úgy távolítunk el zsírrészeket, hogy a keletkezett üregek gyógyulásával a zsírréteg vastagsága csökken.


Lényeges, hogy a beavatkozás csak akkor végezhető, ha felette a bőr rugalmassága és mennyisége miatt képes lesz arra, hogy rugalmasan összehúzódva egyenletesen letapadjon alapjához. Olyan esetekben, ahol a bőr a zsírtöbblet felett lóg (pl. kötényszerűen lógó hasfal vagy megereszkedett felkar, comb belső felszíne esetén) ez nem várható, ezeken a területeken vagy nem zsírleszívás a jó eredményhez vezető módszer, vagy ki kell egészíteni más módszerrel, mint a terület bőrének részleges kimetszése és megfeszítése. A bőr letapadását és folyadék felgyülemlésének megakadályozását, valamint a nagyobb duzzanat csökkentését speciális bőrtapaszok alkalmazása és kompressziós ruházat biztosítja.

A leggyakoribb zsírleszívást igénylő területek: toka, nyak, felkar, deréktájék („úszóöv”), hasi terület, csípők, tomportájék („bricsesz”), a farpofák alatti hurkák, a combok és térdek belső felszínei, a lábszárak bokák feletti részei, mellkasfal, lapockák alatti területek a háton. Tévhit, hogy kitartó sportolással a többi területhez képest aránytalanul nagyobb zsírpárnák külön-külön lefogyaszthatók, mert mire ez bekövetkezik, máshol, ahol ez előnytelen, már sokkal inkább „elfogy” a zsírszövet. E jelenség oka, hogy ezek a területek (a zsírtöbbletek) a tartalékok, csak olyan mértékű zsírégetésnél fogy el innen a zsírszövet, amikor a páciens már bánja, hogy máshonnan teljesen elfogyott, melle kisebb lett, arca laposabb.

Divatosnak tűnhetnek olyan pár éve megjelent módszerek, mint az ultrahangos műtéti módszer, melynek valódi előnyét inkább csak a beavatkozást végző élvezi, mert fizikailag könnyíthet a munkáján. A legkorszerűbb amerikai (és Magyarországon jelenleg nem működő) berendezéseknek is komoly, a szöveteket melegítő, a bőrt néha megégető mellékhatásaik miatt használatuk az USA-ban is vitatott, pedig komoly, a szöveti hőhatást érzékelő rendszerrel engedélyezett használatuk. A hazánkban jelenleg használt több nagyságrenddel olcsóbb készülékek ilyen védelmi berendezéssel nem rendelkeznek, használatuk meghosszabbítja a zsírleszívás műtéti idejét, ugyanakkor hatékonyságuk nem bizonyított. A lézeres zsírleszívás veszélyei miatt sehol nem terjedt el.
A műtét nélküli, külső ultrahangos vagy magas frekvenciás hősugárzással, melegítéssel, vákuumos masszázzsal végzett „zsírégetés” eredménye tudományos igényű közleményekkel kellően nem bizonyított, hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető, ezen írás szerzője egyetlen egy olyan közleményt se látott róluk – bár sokat nézett végig –, ahol a beavatkozások előtti-utáni képek ne lettek volna valamilyen módon manipulálva, hamisítva, csalva. E sorok írója egy kongresszuson láthatta a toka alatt alkalmazott vegyi zsíroldásról szóló előadást, amivel egyszerű fotótechnikai trükkökkel próbálták eladni a jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben veszélyes szert.


 
PAL (power assisted liposuction), AZAZ VIBRÁCIÓS ZSÍRSZÍVÁS

Ennél a beavatkozásnál nagy frekvenciájú mozgással, speciális szabályozással motor mozgatja előre-hátra a leszívó kanült, megkönnyítve ezzel a plasztikai sebész fizikai munkáját, akinek így csak a lehető legpontosabb és legfinomabb eredmény elérésére kell figyelnie, erőlködés, kemény fizikai munka nélkül. Gyorsabb, hatékonyabb és könnyebb munkát tesz így lehetővé, mint a hagyományos zsírleszívás, ennek minden, a páciens számára is nyilvánvaló eredményével. Hosszú évek óta már ezt a módszert használjuk, miután másfél évtizedig kemény fizikai munka, valóságos sportkihívás volt a nagyobb területű zsírleszívás.

 
zsírleszívás tű eszköz
 
Plasztikai sebészetünk által hosszú évek óta használt amerikai, korszerű vibrációs zsírszívó motor és kanülök


Természetesen a hatékony technikának magasabb költsége is van. Lehetővé teszi vékonyabb kanül (leszívó cső) használatát, mely után egyenletesebb eredmény várható. A legnagyobb segítség a kemény, ellenálló kötőszöveti sövényekkel rendelkező területek – mellkasi, háti, köldök feletti tájék – esetén észlelhető. A módszer sokkal hatékonyabb, mint más, a páciensek egy része által ismert, de kockázatos vagy komplikált módszer, mint pl. az ultrahangos vagy lézeres zsírleszívás. 


 
KÉZI, FECSKENDŐ SZÍVÓEREJÉVEL VÉGZETT ZSÍRLESZÍVÁS

Elsősorban akkor javasolt, ha finom szívóerőre van szükség, kis mennyiségű zsírtöbbletek, szövődményes eredményű zsírleszívások után, egyenetlenségek esetén, vagy ha a leszívott zsírra szükség van besüppedt területek kiemelésére visszafecskendezni egy szomszédos vagy más területre. A módszer lassúbb, időigényesebb, ezért költségesebb, de finomabb korrekciókra ad lehetőséget. Speciális eszközökre van ilyenkor szükség, egyetlen, egy amerikai cég gyárt erre legalkalmasabb fecskendőt.

 

 

 

zsírszívás plasztikai sebész zsírleszívás
   
Speciális amerikai fecskendő és kanül kézi zsírszíváshoz. Kisebb zsírfeleslegek, finomabb egyenetlenségek korrekcióját ezzel a különlegesen finom technikával végezzük, és akkor is kézi zsírszívást végzünk, ha a leszívott és sűrített saját zsírt visszatöltjük más területekre. A műtét elvégezhető önállóan, ambuláns beavatkozásként vagy nagyobb műtétek kiegészítő beavatkozásaként.
 

 
TUMESCENS OLDATTAL TÖRTÉNŐ DUZZASZTÁS

A korszerű zsírleszívás előtt (csak úgy, mint a legtöbb plasztikai sebészeti műtét, pl. hasfalplasztika, arcplasztika, mellkisebbítés esetén) híg, érzéstelenítőszert is tartalmazó oldattal, speciális technikával (igen vékony, nem hegyes, azaz a szöveteket nem sértő kanüllel, nagy nyomással, egyenletes eloszlással) duzzasztjuk fel a zsírszövetet. Ez lehetővé teszi a minél kíméletesebb és pontosabb szövetkezelést, mely után kisebb és rövidebb ideig tart a bevérzés, duzzanat. A módszer előnye, hogy altatás vagy gerincközeli érzéstelenítés után sincs fájdalom, ha a páciens felébredt, vagy a hatóanyag hatása elmúlt.


 
zsírszívás eszközök gépek
Tumescens oldat befecskendező rendszereBEAVATKOZÁSAINK

Gyakorlatunkban a zsírleszívást kellően kivizsgált pácienseinken, labor-, EKG-, mellkas RTG- és érzéstelenítő-altatóorvosi vizsgálat után a mellkasnál lejjebb lévő területek esetén legtöbbször gerincközeli érzéstelenítésben és egyidejű vénás nyugtatásban végezzük, ez lehetővé tesz akár 6-8 területen egyidejűleg biztonsággal végzett beavatkozást is. A felső testfélen altatásban, kis területeken ritkábban helyi érzéstelenítésben végezzük a zsírleszívásokat.

A fenti vezetéses érzéstelenítés mellett is elvégezzük a területek felduzzasztását speciális Tumescens technikával, mely az oldat összetételének speciális egyéni fejlesztése után és a beadás módjában különbözik az átlagostól. A metszéseket mindig gondosan megtervezett, rejtett helyeken ejtjük, a beavatkozás előtt álló helyzetben részletesen berajzolt területektől távolabb.

 
zsírszívás

Máshol végzett, nem a szakmai szabályok szerinti behatolások hasi zsírszíváshoz és az egyenetlen eredmény


Törekszünk arra, hogy minél vékonyabb kanülökkel végezzük a beavatkozást, mely munkaigényesebb, de egyenletesebb eredményt ad. Minden területen jó eredményt lehet elérnünk a speciális felületi zsírleszívástól, mely igényesebb munkát tesz lehetővé. Olyan esetekben, amikor besüppedések is észlelhetők, mint súlyos fokú narancsbőr tünetének eseteiben vagy igénytelenebb technikával végzett zsírleszívások után, a saját zsír egy részének gondos kezelés után végzett betöltésével kellően ki tudjuk ezeket a területeket emelni.

 
zsírleszívás fecskendő 2 zsírleszívás fecskendő 1 zsírleszívás fecskendő
ülepített sűrített, centrifugált töltésre elkészített zsír
     
A finom, tumescens technikával leszívott zsírt ülepítjük (balra), hogy a nagyobb mennyiségű, felesleges folyadékot eltávolítsuk, majd a zsírszövet épségét  megóvó zsírcentrifuga segítségével teljesen tiszta zsírt nyerünk (középen). Ezt a beadandó mennyiségtől és a beadás helyétől függően megválasztott méretű fecskendőkbe töltjük befecskendezés előtt (jobbra). Legtöbb páciensünk a kimélyült orrcimpa-szájzugi redők kiemelését, vékony ajkaiknak teltebbé tételét, a szem alatti sötét karikák eltüntetését, beesett felső szemhéjainak teltebbé tételét, valamint egyenetlenségek korrekcióját kéri.


Finom egyenetlenségek esetén mindig kézi és nem gépi zsírleszívást végzünk, mert csak ezzel érhető el a legsimább felszín. Ha gépi leszívást végzünk, ma már mindig vibrációs technikát használunk.


 
zsírleszívás módszere

A helytelen behatolás eredménye nemcsak a látható hegek, hanem az egyenetlenség is


A beavatkozás után az egész műtéti felszínt speciális csíkokkal ragasztjuk le általában 10 napra, erre pedig olyan kompressziós ruhát alkalmazunk, melyet ez idő alatt nem szabad levenni (úgy van kiképezve, hogy benne a szeméremtájék legszükségesebb tisztálkodása biztosítható) a kellő eredmény érdekében. Az első napokban izomlázszerű kellemetlenség előfordulhat, de kifejezett fájdalom nem. A bőr véres beívódása e technika mellett minimális, és 10 napon belül megszűnik, csakúgy, mint a hetekig észlelhető bizsergés. A kompressziós ruhát a kiindulási állapottól, alkati sajátosságoktól, az érintett területektől és a dohányzástól függően 4-8 hétig kell viselni, a fele időtől általában már csak nappal.


 
zsírleszívás után
 
A zsírleszívás után kompressziós ruhát szükséges viselni


Nem kell attól félni, hogy a leszívott területre újra visszarakódik a zsír! A zsírsejtek újszülöttkorkor után csak hízni vagy fogyni tudnak, de szaporodni nem. Ha tehát a kellő technikával végzett zsírleszívás után a páciens csak eszik, eszik és nem mozog, és ezért meghízik, akkor csak annak arányában fog meghízni, ahol és amennyi zsírszövet maradt. A leszívott területen maradt kevés zsír (pár mm vastagot muszáj hagyni a bőr alatt és az izomréteg felett az egyenetlenségek elkerülésére) csak kevéssé fog meghízni, míg az a terület, ahol beavatkozás nem történt, arányaiban sokkal jobban meghízik, tehát az elért eredmény a többi testtájékhoz képest tartós. A páciens ebben az esetben azzal fog visszatérni, hogy máshonnan is végezzük el a zsírleszívást.

Számos páciensünk örül annak, hogy kellően biztonságos (magánkórházi-magánklinikai) feltételek közt egyszerre akár 6-8 terület zsírfeleslegétől szabadult meg, karcsúbb, formásabb alakot elérve, akár 1-2 konfekció mérettel is kisebb, olyan ruhákat hordva, amit korábban soha nem vehetett volna fel.
  Képgaléria