Alapbetegségek a plasztikai sebészeti kockázatokban

A páciensek egy része nem érzi az esztétikai műtétek súlyát, kockázatát, azokra csak mint egyszerű, „kozmetikai” beavatkozásokra gondol. Nincs olyan beavatkozás, műtét, melynek ne lenne – ha csak nagyon kis valószínűséggel is – kockázata, mely akkor is szövődményt okozhat, ha senki semmit sem hibázik. Mivel olyan műtétekről beszélünk, melyek nélkül még 70 évet is élhet a páciens, különös gondossággal kell a kockázatokat mérlegelni.
Az egészségi állapotot befolyásoló veleszületett vagy szerzett adottságok, korábbi betegségek, sokszor nem tisztázott, nem felismert betegségek olyan kockázatot is jelenthetnek, melyre nem gondol, nem is gondolhat a páciens.

Már az első konzultációra érdemes magunkkal vinni korábbi műtéteink (különös súllyal a tervezett beavatkozással kapcsolatos korábbiak) dokumentumait, zárójelentéseinket, szedett gyógyszereink listáját, korábbi orvosi vizsgálataink és eredményeink dokumentumait, a máshol végzett beavatkozások időrendi listáját, melyet akkor kell összeállítanunk, ha nem állnak már rendelkezésünkre az eredeti dokumentumok.

Keltsen gyanút, ha a plasztikai sebészeti műtét előtti konzultáció során az orvos nem kérdezi előző műtéteinket, betegségeinket, kezelt, vagy vizsgált, látszólag a problémánktól függetlennek látszó tüneteinket, panaszainkat. Bízzuk rá és orvosi tapasztalataira, hogy ezeket hogyan mérlegeli, és ne hallgassunk el semmit se közülük, súlyuk, jelentőségük mérlegelése a plasztikai sebész kötelessége, felelőssége és munkája.

A leggyakoribb, a plasztikai sebészeti műtétek előtt mérlegelendő egészségügyi kockázatok:
- dohányzás okozta meggyengült szöveti kapilláris keringés
  Napi fél-egy doboz cigaretta hosszú éveken át való szívása bizonyos plasztikai sebészeti műtétek (hasfalplasztika, mellfelvarrás, arcplasztika, comb- és felkarplasztika, stb.) esetén, ahol lapszerint kell a bőrt (is) alápreparálni, akár 30 százalékos valószínűséggel is okozhat műtét utáni sebszétválást, bőrelhalást, ezért ilyen műtétek előtt-után min. 4 héttel a dohányzás teljes felfüggesztése szükséges!
   
- magasvérnyomás-betegség
  A nagyobb szöveti bevérzés elkerülése érdekében csak teljesen jól beállított, egyensúlyban lévő betegség, rendszeresen szedett gyógyszerek esetén lehetséges a legkisebb plasztikai sebészeti műtét is. Ennek kontrollja az 5 napon keresztül, napi 3-4 azonos időpontban a páciens által mért és dokumentált vérnyomásérték.
   
- szívbetegség, szívritmuszavar, billentyűelégtelenség
  Ritkán képez műtéti ellenjavallatot, hosszú műtétek nem javasoltak, gyakran szükséges antibiotikus védelem.
   
- koszorúér-szűkület, agyi vagy nyaki érszűkület
  Okozhatja plasztikai sebészeti műtétek ellenjavallatát.
   
- cukorbetegség
  Csak abban az esetben jöhet szóba műtét, akár inzulin-, akár tablettás kezelés esetén, ha a napi többszöri vércukormérésben, az adagolásban és a grammra pontos szénhidrátdiétában a beteg nagy tapasztalattal és együttműködéssel rendelkezik. Implantátumok beültetése kizárt.
 
- vérzékenységek
  Bizonyos eseteiben, gondos gyógyszeres és infúziós előkészítés és utókezelés mellett lehetséges plasztikai sebészeti műtét, implantátum beültetése kizárt.
   
- helyi érzéstelenítőre vagy antibiotikumra való érzékenység
  Más gyógyszer választandó a műtét során.
   
- korábbi trombózis vagy embólia, illetve visszeresség
  Előbb az operálható visszeresség műtéti megoldása szükséges, a műtét után hetekig szükséges naponta a páciens által magának a bőr alá adott véralvadásgátló adagolása. Enyhe fokú, főtörzsi elégtelenséggel nem járó visszeresség esetén a tervezett műtét előtt injekciós visszérkezelés szükséges.
   
- idült alkoholizmus és következményei
  Pszichés hatásai, valamint a véralvadásra való hatása miatt gyakran műtéti ellenjavallat.
   
- ún. „autoimmun” betegségek (tartós bőr-, kötőszöveti, bél-, szem-, tüdő-, egyes vese- és egyéb gyulladások, melyek közös jellemzője, hogy a szervezet önmaga szövetei ellen „küzd”)
  Egyedileg mérlegelendők, implantátum beültetése általában nem javasolt, különös óvatosság szükséges szemtünetek esetén szemhéjplasztika, mellmirigyállomány-hegesedés esetén mellműtét, bőrbetegségek esetén injekciós kezelés tervezésénél.
 
- daganatos, rosszindulatú betegségek következtében kialakult állapot
  Egyedi mérlegelést igényel, az állapot pontos felmérése szükséges.
   
- agynyomás fokozódással járó következményes állapotok
  Esztétikai plasztikai sebészeti műtéti ellenjavallat.
   
- visszatérő, nem kikezelt, idült góccal járó gyulladásos betegségek
  A gyulladás felszámolásáig plasztikai műtét tilos, különös tekintettel implantátumok beültetésére.
   
- erősen ingadozó lelki állapot, elmebetegségek, tudat- és testképzavarok
  Plasztikai sebészeti műtét ellenjavallt.
   
- drogfogyasztás és gyógyszerfüggőség
  Bizonyos enyhe formák esetén különös óvatosság mellett végezhető műtét altatásban.