A MENTOR-gyártmányú mellimplantátumokról

1996 óta használom (ritka, egyedi kivételektől eltekintve) az amerikai Mentor cég által gyártott mellimplantátumokat. Azért döntöttem akkor így, mert korábbi tapasztalataim, a különböző gyártmányok rendelkezésre álló dokumentációinak összehasonlítása, a nemzetközi tapasztalatok és közlemények tanulmányozása után azt feltételeztem, hogy hosszú idő alatt is tartósan biztonságos és jó minőségű implantátum segíti majd munkámat. Ennek alapján, kizárólag implantátumminőségi szempontok alapján két implantátumgyártmány jött szóba, a Mentor és a McGhan-CUI gyártmányok, melyek az USA piacának két meghatározó, egymással versengő, vezető márkái voltak. 2009 nyarára a McGhan-CUI gyártása megszűnt, a terméket megvette az Allergan cég, az egyes típusok gyártása megszűnt, a gyártást Costa Ricába helyezték át (igaz, az USA kormányhivatala, az FDA ellenőrzése alá), a korábbi implantátumok gyártmánygaranciája és cserélhetősége lehetetlenné vált, de az új Natrelle nevű implantátumokra már életre szóló cseregaranciát adnak az implantátumok falának szakadása esetére.

Nem volt bizalmam ellenőrizhetetlen brazil alapanyagból vagy Brazíliában vagy Németországban készülő, hazájukban vagy más európai országokban nem engedélyezett vagy vitatott francia implantátumokhoz. Nem volt bizalomépítő tényező, amikor egy, a piacra betörni szándékozó francia implantátumot reklámozó érdekelt arra a kérésemre, hogy meggyőző szakmai alkalmazási tapasztalatok eredményeinek irodalmával lásson el tekintélyes szakmai helyekre való hivatkozásokkal, ezek hiányában csak azt tudta mondani, hogy csak bízzam őbenne! Döntésemnél az is szempont volt, milyen a páciens számára szolgáló információ biztosítása, összehasonlítva a többiekével, és milyen a kereskedői szolgáltatás, ami a plasztikai sebésznél lévő implantátumkészlet biztosítását illeti. Ebben az időben még az volt általános (amit én akkor se így szerveztem), hogy a plasztikai sebészek többsége elküldte páciensét egy adott méretű implantátumot vásárolni, és a műtéthez csak ez a két darab állt rendelkezésre, abban az esetben is, ha műtét közben derült ki, hogy az ideális méret vagy típus más lenne. Ilyen módszerrel arra a nagyon ritkán előforduló esetre sem lehet biztosíték, ha az implantátum gyári hibája, esetleges sérülése vagy esetleg leejtése miatt azt nem lehet beültetni.

Csak a MENTOR akkori magyarországi képviselője biztosította korábban számomra azt, hogy minden műtéthez, mindig az előre felmérhetőnél több és minden elképzelhető implantátumnagyság és -típus adott legyen, kellő rugalmassággal és biztonsággal. Ma már más implantátumforgalmazók hazai képviselői is biztosítják ugyanezt.

Ez a kereskedőtől igen nagy raktárkészlettel való munkát igényel, nagy beruházással. A Mentor implantátumai a legdrágábbak. Soha nem bántam meg használatukat, holott kísértés bőven ért, például 2010 előtt egy Magyarországon is új, bevezetésre került francia implantátum kereskedője azt a kizárólagos ajánlatot tette, hogy fizessek annyit egy implantátumáért, amennyit én szeretnék  – ha akarok, csak 2 forintot –, ha kizárólagosan ezt a gyártmányt használnám. Nyilván azt szerette volna felhasználni, hogy a nevemmel hirdetve adhasson nagyobb bizalmat viszonylag új, kellő kipróbálási tapasztalatokkal nem rendelkező implantátumai vásárlóinak. Nem fogadtam el az ajánlatát. Szubjektív szempont az is, hogy soha nem vennék francia gyártmányú autót sem magamnak, mert szeretem a megbízhatóságot. Előfordult az elmúlt években, hogy anélkül, hogy erről a magyar kereskedőnek tudomása lett volna, egy francia gyártó úgy változtatta meg egy implantátum gyártmányának méretezését, hogy a termék beazonosítható katalógusszámát nem változtatták meg, és ez csak egy implantátumcserét igénylő páciens régebbi dokumentumának és az új katalógusok összehasonlítása során derült ki számomra és a kereskedő-képviselő számára is.
 implantátum csere

Általunk használatos, amerikai, MENTOR-gyártmányú, érdesített (texturált) felszínű, géllel töltött, kiváló minőségű, különböző méretű implantátumokmellimplantátum csere
Gyakorlatunkban nem használt implantátumtípusok. Az előtérben egy ún. sima falú, mellyel a tokzsugorodás kockázata lényegesen nagyobb, falvastagsága pedig vékonyabb, balra hátul egy francia gyártmányú, felületét tekintve kevéssé igényes megmunkálású, jobbra hátra pedig egy sóoldattal feltölthető üres állapotban, melyből a sóoldat viszonylag gyakran „szivárog”- fogy évek alatt, kellően feltöltve pedig keményebb tapintatú, mint egy jó minőségű, szilikongéllel töltött implantátum.

 
A Mentor 2004-ben egy életre szóló cseregaranciát biztosított implantátumai számára, és ezt akkor 5 évre visszamenőleg tette, azaz, ha valakiben egy ilyen mellimplantátum elöregedvén tönkremegy, és emiatt eltávolítják, akkor ad helyette ingyen egy újat. (Igaz, a műtétet nem fizeti ki.) Nyilván nem vonatkozik ez arra, ha késsel valakit mellbe szúrnak, vagy 170 km/h-s sebességgel balesetet szenvedve egy autó műszerfalának vágódik. Azóta több különböző tartamú, időbeli korlátozású, illetve az USA-ra más feltételekkel, mint Európára érvényes cseregarancia-feltételeket is megjelentetett a cég. 2011. június 1-jével is megváltoztak a feltételek, melyeket a kereskedő honlapján 2011 decemberében így találtunk. Nincs könnyű dolga a páciensnek, ha a több korábbi, illetve az éppen érvényes garanciafeltétel között próbálja megkeresni a rá érvényes változatot a Mentor cég honlapja és az adott ország kereskedőjének információja alapján. Azóta a Mentor magyarországi képviselője megváltozott. A Mentort forgalmazó Johnson & Johnson cégen belül is különböző cseregarancia-programok léteznek, és más-más feltételek vonatkoznak az USA-ban és pl. az Európában beültetett implantátumokra.
A Mentor implantátumoknak nincs előírt „használati” vagy „csere”-ideje, azaz sem 5, sem 8 vagy 10 év múlva nincs előírt cserekötelezettség velük. Tapintható implantátumgyűrődés vagy 15 évvel régebben beültetett Mentor implantátumok implantátum MR- (mágneses rezonancia) vizsgálatát  javasoljuk és megszervezzük annál a radiológusnál, akiben évtizedek óta megbízunk.
 implantátum kép

MR-vizsgálati képek
ép Mentor implantátumokról (balra) és öregedési jeleket mutató egyéb francia implantátumokról (jobbra)


A különböző típusú Mentor implantátumok méretezését jónak és összehasonlítva más gyártmányokkal, a páciensek legnagyobb részére a legpraktikusabbnak tartom a leggyakoribb esztétikai igények és anatómiai adottságok esetén. Vannak más gyártmányok, melyek legalacsonyabb típusai még alacsonyabbak, mint a Mentoré, és vannak gyártmányok, melyek méretezése kevésbé praktikus a mindennapi gyakorlat számára, mert az egyes különböző profilmagasságú típusok között túl nagy a magasságbeli különbség. Sajnos a  J. & J. 2019-ben a Mentor alacsony (moderate) profilmagasságú, kerek alapú, kohezív géllel töltött, texturált implantátumainak gyártását beszüntette, ezért annak a kevés páciensnek, akik nem szeretnének a legkevésbé domború mellformát sem felül, a német Polytech cég hasonló implantátumait javasoljuk.

 
mentor implantátum

Azonos térfogatú MENTOR implantátumok méreteinek összehasonlítása
 

 
mentor implantátum kép

Texturált, kohezív géllel töltött, kerek MENTOR implantátumok összehasonlítása


 
mell implantátum mell implantátum táblázat
 
A MENTOR csepp alakú, magas kohezivitású, különböző méretarányú mellimplantátum-családja (balra)
és annak mérettáblázatai (jobbra)


Egyedülálló technikai fejlesztés volt a Mentornál a helyreállító jellegű (pl. daganat vagy nagy aszimmetria esetén) műtétekhez felhasznált, kettős falú, ún. műtét után állítható nagyságú, szelepes, gél és változtatható mennyiségű sóval töltött implantátumok kategóriájában a Becker típusú implantátum, aminél a töltés a legbelső kamrába történik, azaz a külső kamrában van a gél, ami egyrészt biztosítja a természetesebb tapintatot, valamint a sóoldat mennyiségének évek alatti elvesztésének megakadályozását is. A legtöbb más terméknél a külső kamrába történik a sóoldat töltése, és a belső a gél, mely ugyan technikailag egyszerűbb megoldás, de kevésbé igényes, keményebb tapintatú és nem időtálló.


 
implantátum keresztmetszet

Műtét után állítható méretű MENTOR Becker mellimplantátum emlőhelyreállításhoz, illetve nagy aszimmetriák korrekciójára


 
implantátum fajták

Különböző típusú, alakú és méretezésű, MENTOR gyártmányú bőr- és szövettágítók képei


1996 óta olyan gyári hibás Mentor implantátumot, mely szövődményt okozott, én csak egy esetben láttam és távolítottam el, mások által végzett műtétek után is. Ennek a páciensnek visszatérítették az új implantátumainak az árát, bár ő egy évtizeden keresztül elmulasztotta a 2 évenkénti kontrollt és azt, hogy kellő időben észre lehessen venni a problémát.  Egyetlen páciensem volt, akinek Mentor gyártmányú implantátuma darabokra szakadt, és kicseréltem, miután párja szöges bakanccsal megtaposta a mellét. Egy másik páciensemnél évekkel azután, hogy a személygépkocsi, amit egy frontális ütközésnél vezetett, és az totálkáros lett, miközben erős mellkasi ütést szenvedhetett, mindkét implantátumát cserélni kellett azok sérülése miatt. Biztonságban az a páciens van, aki a mellnagyobbítása után akár másfél évtizeddel is – panasz esetén két évente – rendszeresen jár hozzám kontrollra, aminek az ára benne van (volt) a műtétének az árában az én életem végéig!  A páciens általában nem veszi észre, ha implantátuma meggyűrődik. Az elmúlt években számos esetben kellett sérült vagy tartósan gyűrődött és ezért kiszakadás előtti implantátumot cserélnem rendszeresen súlyzózó, saját testsúlyát húzogató vagy fekvőtámaszozó pácienseimből.15 éve behelyezett mellimplantátumokról implantátum MR- (mágneses rezonamcia) vizsgálatot szoktam kérni  – tévhitek ellenére csak ez mutat ki korai implantátumöregedési jeleket –, ehhez a vizsgálathoz szerintem csak 2 radiológus ért Magyrországon.
Jártam abban a hollandiai gyárban, ahol gyártják és bevizsgálják ezeket az implantátumokat. Meglepett, hogy egyes nagyüzemi jellegű technológiai folyamatok mellett minden egyes implantátumot képzett és nagy gyakorlatú ember is vizsgál, a nagyüzemi gyártás mellett bizonyos részek manufakturális jellegűek, az emberi szem és agy ellenőrzésének biztonságával és garanciájával. Láttam olyan gépet, mely az implantátumokat 100 kp erővel „dögönyözi”, üti 14 millió alkalommal, anélkül, hogy azok sérülést szenvednének. Az elmúlt években technológiai jellegű változtatásra a Mentor implantátumok gyártása során nem volt szükség, mert azok beváltak és megbízhatóak. 16 évvel ezelőtt a Mentor cég megváltoztatta az implantátumok hátsó falának a kiképzését, és így kiküszöbölték azt a hibát, amit a fent leírt esetben tapasztaltam, ennek a bekezdésnek a legelején leírva.

 
implantátum plasztikai sebészet implantátum plasztikai sebész
   Mentor implantátum terhelhetőségét tesztelő berendezés (balra)
A rendelőben évek óta meglévő, bemutatásra szánt implantátumokat hetente többször síma talpú cipővel megtaposva mutatom be a faluk teherbírását (jobbra)


Amit ember hoz létre, annak van „élettartama”. Egy embernek is, egy implantátumnak is. Arra a kérdésre, hogy meddig tart egy ilyen implantátum élettartama, általánosan várható behatások esetén, egzakt módon nem lehet válaszolni, de azt hiszem, nem kell azokat 15-20 éven belül cserélni, mint a 20 évvel ezelőtt gyártottakat, feltéve, ha a páciens rendszeres időközben jár kontrollra. Ki az, aki autóját, ha semmi baja nincs is, ne vinné ellenőrzésre a szervízbe évente-kétévente? Az, aki nagy kockázattal él és vezet autót. Tapasztalatom, hogy néha egy páciens hozzászokik, és nem veszi észre a mellében az implantátum körül kialakult változásokat, melyek akár egy kézzel történő szakszerű vizsgálat során is nyilvánvalóak. Az implantátumok falának épségének ellenőrzésére a legbiztosabb módszer nem az ultrahang, hanem az MR- (mágneses rezonancia) vizsgálat, de csak ebben nagy tapasztalatú szakember értékelésével.
 
2012 elejétől a korábbi magyarországi forgalmazótól a Mentor cég tulajdonosa, a Johnson & Johnson a forgalmazási jogot megvonta, és egy szlovákiai cég lett a Mentor implantátumok  magyarországi kizárólagos forgalmazója, a korábbi forgalmazó által pedig üres reklámként hirdetett, a Mentor által vállaltnál több (akár további nagyobbítási szándék miatti  ingyenes implantátumcsere-garancia) természetesen nem érvényesíthető.

Ennek a közleménynek a megírására a Mentor implantátumokat forgalmazó cég nem kért meg, de a korábbi magyarországi képviselő sem. Semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem és nem kaptam cserébe érte.

Ez az írás nem egy fizetett hirdetés. Ez a vélemény a páciensek tájékoztatására, a magam munkájának megkönnyítésére, meggyőződésemnek és tapasztalataimnak a leírása céljából, a minden nap a rendelőmben elhangzott kérdések megválaszolása céljából készült. Hiszem, hogy csak az a plasztikai sebész aludhat jól minden nap, és lehet nyugodt lelkiismeretű, aki biztos lehet benne, hogy amikor ő már rég nem fog dolgozni, az általa beültetett implantátumok akkor is a lehető legnagyobb biztonságot adják volt pácienseinek.